Stim deja ca in copilarie ne putem imbolnavi foarte usor. Nu suntem intotdeauna atenti la ce facem, la igiena, la regulile de interactiune. Si asa ajungem sa avem o multime de afectiuni, unele banale, altele mai periculoase.
Cele mai des intalnite afectiuni la copii sunt numite si bolile copilariei. Sansele sa le fi avut si tu sunt destul de mari mai ales daca ai mers la scoala, ai fost mereu in comunitati, te-ai jucat pe afara.
Bolile copilariei nu ar trebui sa ii sperie pe copii. Odata ce au trecut printr-o astfel de afectiune stii ca micutul are deja imunitatea foarte buna, data viitoare cand corpul uman va intalni iarasi acelasi virus va sti ce are de facut si imbolnavirile pot fie vitate. Ca sa ajunga sa fie pe lista bolilor copilariei, o afectiune trebuie sa se intalneasca la un numar mare de copii, sa fie raspandita in comunitatile de copii si sa fie deja o „banalitate” pentru parintii care au copii de toate varstele. Bolile din aceasta categorie sunt mai greu sau mai usor de suportat, in functie de gravitatea simptomatologiei, dar nu e nimic de speriat, organismul copilului poate trece usor prin aceste afectiuni. Cu putina atentie si cu grija mai mare la igiena si la odihna totul se va rezolva rapid. Plus un tratament corect si o vizita la medic si lucrurile vor intra iarasi pe un fagas normal.
Raceala. Stranut, tuse, nas infundat, febra. Iata simptomele tipice pentru o racela banala. Raceala este o afectiune comuna in copilarie, virusul care o genereaza ataca sistemul respirator si micutul nu mai poate respira corect. Raceala trece de la sine cam in sapte zile, nu trebuie sa iti faci griji. In tot acest timp ai grija ca micutul sa se hidrateze corect, sa bea sucuri naturale de fructe, sa nu se apropie de multimi sau de oameni care sunt deja bolnavi si sa stea mai mult in pat, in casa. E important sa foloseasca servetele ca sa isi stearga nasul si sa nu tuseasca sau stranute fara sa blocheze cu mana secretiile care ar putea ajunge in aer si ar infecta si alte persoane. O vizita la medicul de familie devine obligatorie daca dupa doua sau trei zile simptomatologia se acutizeaza.
Bronsita si bronsiolita. Respiratia rapida, suieraturile din timpul respiratiei, problemele de respiratie, toate pot fi semne ale bronsitelor. Hidratarea trebuie sa fie corecta si in acest caz, se vor consuma cat mai multe sucuri cu vitamina C, se vor evita locurile in care se fumeaza. Daca observi ca ii dispare apetitul si e obosit sau nu vrea sa mai faca nimic e bine sa mergi cu micutul la doctor pentru a primi un tratament adecvat.
Gastroenterita. Starea de rau, greata, varsaturile, scaun foarte moale si apos, urat mirositor. Toate anunta o gastroenterita urata. Durerile musculare, durerile abdominale, febra usoara, iata alte simptome ale acestei afectiuni destul de periculoase pentru micuti. Copilul trebuie hidratat bine, se vor consuma si sucuri de fructe usoare, se vor inlocui sarurile pierdute si apa transferata in scaune. Daca se inrautatesc simptomele e bine sa mergi cu el la doctor si sa incerci sa eviti aglomeratiile, gastroenteritele infectioase sunt contagioase.
Boala gura, mana, picior. Daca apar bube, iritatii pe palmele micutului, picioare si fese te confrunti cu boala mana, picior, gura. Pot sa mai fie si ulceratii la nivelul gurii, febra, dureri in gat. Micutii care merg la scoala, la gradi, trebuie sa stea acasa, se poate raspandi usor in comunitate aceasta afectiune. Hidratarea e foarte importanta, se va manca doar o dieta bazata pe lucruri moi ca sa nu deranjam ulceratiile din gura. Se dezinfecteaza toate jucariile, suprafetele pe care le atinge micutul, acesta va sta in pat mai mult si se va odihni. Vizita la medic e obligatorie pentru tratamente adecvate si supravegherea evolutiei bolii.
Varicela. Febra, puncte rosii pe tot corpul si fata, mancarimi? Copilul are cu siguranta varicela. Daca se infecteaza cicatricele de la varicela apar si infectii peste tot. Gradul de contagiozitate e foarte mare, varicela se transmite prin picaturi fine de saliva de la pacientul infectat. Dupa diagnosticare se retrage copilul de la scoala, gradinita, se taie unghiile copilului si noaptea se poarta manusi. Vizita la medic e obligatorie, medicul poate fi chemat si acasa daca micutul se simte rau si pentru a evita alte complicatii. Complicatii pot sa apara frecvent, asa ca e bine sa fie monitorizat constant de familie si de medici.
Eczeme. Cand vezi iritatii rosii pe membre, fata si pe corp stii ca micutul se confrunta cu o eczema urata. Daca are tendinta sa se scarpine mereu si e foarte agitat trebuie sa mergi la medic cu el pentru diagnosticare si tratamente. Cremele cu steroizi sunt indicate pentru a trata pielea cu eczema, pielea trebuie sa fie umeda mereu, antihistaminicele vor face minuni atunci cand copilul sufera de eczeme. Tutunul, stresul, parul de animale, schimbarile bruste de temperatura, toate pot sa exacerbeze senzatia de mancarime si usturime. Hainele din bumbac moi si sapunul care nu irita pielea vor fi doua schimbari utile atunci cand ai un copil care dezvolta frecvent eczeme.
Constipatia. Scaunele foarte rare si cu o consistenta schimbata, foarte tare anunta constipatia. Abdomenul tare, disconfortul abdominal si crampele stomacale, gazele, mai multe ca de obicei, sunt semne clare ale constipatiei la copii. Hidratarea corespunzatoare, multe fibre naturale, fructe, legume in alimentatie, gemuri, tratamente adecvate prescrise doar de catre medicul de familie si exercitii fizice, miscare, toate il vor ajuta pe micut sa scape de constipatie.