Bolile fara simptome sunt mai periculoase decat cele cu simptome

Cand te imbolnavesti apar cateva semne clare pe care ti le transmite corpul si care te avertizeaza ca e ceva in neregula cu tine si trebuie sa mergi la doctor. Cele mai comune simptome sunt febra, durerile de cap, starea de rau, respiratia ingreunata, durerile in piept, tusitul, stranutatul.

Insa de multe ori ajungi sa fii bolnavi si sa nu stii acest lucru, infectand in continuare pe toti cei din jurul tau. Se poate intampla cand e prezenta o infectie virala sau cand ai o afectiune cronica, de exemplu tensiunea arteriala prea mare sau prea mica.

Orice medic iti va vorbi despre semne si simptome. Sunt doi termeni destul de confuzi pe care doar un doctor cu experienta le poate intelege si interpreta in mod corect. De la inceput trebuie sa facem diferenta intre simptome si semnale trimise de corpul nostru.

Simptomele sunt mai degraba niste experiente subiective care pot anunta o anumita boala. Exemple de simptome: dureri de stomac care apar dupa ce mananci ceva ce nu iti face bine sau e alterat, dureri de cap din cauza stresului prea mare. Doctorul nu poate vedea, simti, mirosi, pipai aceste lucruri, deci sunt simptome si nu semne. Simptomele le simti tu si le comunici medicului in timpul interviului care duce la diagnosticarea corecta a bolilor de care suferi.

De cealalta parte, un semn este un fenomen observabil care poate sa fie identificat usor de catre alte persoane, de exemplu de catre un doctor. Tot ce e observabil si poate fi vazut imediat face parte din categoria semnelor. Exemple: nasul care curge, vindecarea dificila a ranilor la diabetul de tip II, febra, la infectarea cu SARS-CoV-2 sau la o gripa. Semnele sunt mai importante decat simptomele de multe ori, pentru ca diagnosticarea se bazeaza in mare parte pe ele-ele sunt manifestirile fizice ale trairilor si senzatiilor pacientului incadrate in categoria simptomelor.

Numai ca de multe ori nu avem nici semne, nici simptome la boli foarte periculoase pentru organism. Ele se numesc boli asimptomatice si sunt foarte multe. Poti sa traiesti o viata intreaga cu o boala fara niciun fel de simptomatologie si sa afli de ea din intamplare. De exemplu, gripa, care in peste 70% din cazuri nu are niciun fel de simptom multa vreme pana sa se manifeste violent sau nu se manifesta deloc.

Hipertensiunea, hepatitele B si C, herpesul, diabetul de tip II, glaucomul, osteoporoza, toate sunt boli care nu au niciun simptom odata ce s-au instalat. Bolile asimptomatice sunt contagioase in multe cazuri, dar avem si boli care nu se transmit, de exemplu hipertensiunea. Mult mai periculoase devin cele care nu sunt transmise si au o evolutie galopanta, ajungand prea repede in faze cronice, cand nu prea mai poti face atat de multe.

Asimptomaticii raspandesc foarte usor virusuri pentru ca nu sunt constienti ca le au. Cand nu stii ca esti bolnav nu ai de ce sa te feresti, si virusul poate profita de pe urma acestui lucru. Exista insa doua tipuri de asimptomatici, unii pot fi presimptomatici. Asimptomatic se referea la lipsa simptomelor pe toata durata unei boli.

Presimtomatic se refera la o perioada in care nu sunt simptome, dar acestea apar totusi ceva mai tarziu. La o gripa putem sa infectam o multime de oameni in primele trei sau patru zile, asta desi nu avem niciun fel de simptom. Presimptomaticii sunt mai periculosi decat asimptomaticii daca este sa privim din perspectiva celor din jur. Asimptomaticii nu stii ca sunt bolnavi, la presimptomatici afli dintr-odata ca sunt bolnavi si te sperii, intri in panica. Dar macar te tratezi din timp pentru ca stii ca ai venit in contact cu o persoana infectata.

Ajungem sa fim asimptomatici pentru ca sistemul nostru imunitar reuseste sa domine infectia, virusul din corpul nostru nu se poate replica rapid si numarul de celule infectate este foarte mic. Cu alte cuvinte, cu cat sistemul nostru imunitar este mai bine intretinut si pregatit sa actioneze in caz de atac, cu atat vom putea sa ne recuperam mai rapid sau sa evitam aparitia unor simptome.

COVID-19 ne-a invatat ca exista presimptomatici cam in 40% din cazuri si asimptomaticii devin foarte periculosi intr-o populatie de simptomatici si presimptomatici. Nu ai cum sa iti dai seama in ce categorie te afli decat daca faci teste si daca incerci sa vezi de ce suferi. Testarea este foarte importanta si poate salva vieti. De aceea se incurajeaza mersul la doctor si testarea cat mai frecventa, chiar daca nu sunt simptome.

Problema cu presimptomaticii si asimptomaticii este legata de complicatiile ce pot sa apara. Daca nu te tratezi, nu ajungi la medic boala respectiva evolueaza in tacere si genereaza o serie de complicatii foarte greu de tratat mai tarziu, cand deja sunt foarte grave si boala initiala se afla intr-o faza cronica.

Complicatiile sunt mai frecvente la asimptomatici si presimptomatici si pentru ca virusurile care infecteaza corpul uman ajung sa se multiplice atat de mult incat multe organe si sisteme vitale din organism cedeaza pe rand. De abia atunci putem avea alte simptome care nu tin neaparat de boala initiala, care a determinat complicatiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *