Erorile tip BSoD apar cand te astepti mai putin si pot fi destul de infricosatoare

Utilizatorii sistemului de operare Windows stiu foarte bine ca uneori, din diverse motive, ecranul se albastreste si apare un mesaj ciudat, pe care doar un programator sau un expert in Windows il poate descifra in mod corect. Eroarea este una obisnuita si are ca efect albastrirea completa a intregului ecran cand are loc un upgrade, cand deschidem calculatorul sau cand rulam anumite programe.

Nu e cazul sa ne panicam in momentul in care vedem asa ceva, eroarea se poate rezolva cu putina rabdare si cateva instructiuni simplu de urmat.

BSoD este o eroare de sistem „fatala” care indica utilizatorului faptul ca OS-ul nu mai functioneaza cum trebuie si nu are cum sa mai ofere experienta sigura, momentan. Eroarea ecranului albastru poate sa apara pentru ca anumite procese au fost oprite pe neasteptate, pentru ca nu a mai fost suficienta memorie RAM pentru rularea unor programe ceva mai complexe sau pentru ca o componenta hardware a cedat din senin.

BSoD-urile nu sunt de data recenta, ele apar inca de la Windows 1.0, la Windows 1.x si 2.x se manifestau ori de cate ori sistemul de operare intalnea o versiune DOS noua. Era un bug generat de un cod gresit in logo si nu era o eroare fatala. Odata cu Windows 3.0 aparea si un dialog „modal”, un mesaj important pentru utilizator, dar doar atunci cand un program nu functiona sau cand apareau probleme de compatibilitate a driverelor.

In prezent, erorile BSoD au legatura cu partea hardware a sistemelor, cu temperatura, cu resursele insuficiente, cu registrii corupti sau cu diversi virusi care „umplu” memoria RAM fara rost. Imediat dupa afisarea ecranului albastru calculatorul se restarteaza si poate incerca sa remedieze problema intalnita. Se verifica orice update recent, software, hardware conectat la calculator care ar fi putut genera erorile care au dus la BSoD. Datele din memorie sunt „aruncate” pe mediul de stocare pentru analiza si pentru remedierea defectiunilor posibile ce au cauzat eroarea „fatala”.

Cum putem remedia erorea BSoD in timpul unui upgrade?

La upgrade poti sa vezi adeseori ecranul albastru care anunta eroarea BSoD pentru ca ai un soft incompatibil, hardware cu probleme sau registri care impiedica anumite parti ale upgrade-ului. Imediat ce apare eroarea toate schimbarile facute in timpul unui upgrade sunt anulate si se revine la versiunea anterioara a OS-ului.

Ca sa evitam astfel de erori dezinstalam mai intai aplicatiile cu probleme de compatibilitate, deconectam orice fel de hardware care a avut probleme, descarcam din noul fisierele de upgrade. Se curata rapid versiunile anterioare descarcate cu Disk Cleanup, utilitar din Windows si se reincearca un upgrade.

Alta varianta sa nu mai dai de aceasta eroare este sa faci o instalare „pe curat”, de la zero a sistemului de operare si sa renunti la upgrade. Salvezi datele importante pe o alta partitie decat cea in care va avea loc instalarea OS-ului, creezi imaginea OS-ului cu Media Creation Tool si o pui pe stick usb sau pe un DVD. La final bootezi dupa respectivul mediu de stocare alegand in BIOS dispozitivul tau ca prim dispozitiv utilizat la bootare.

Cum remediem eroarea BSoD in timpul secventei de boot cu desktop acces?

Daca reusesti sa bootezi OS-ul si ai si acces la desktop, apare mediul familiar al OS-ului problema care a generat eroarea fatala poate fi legata de un driver vechi si de un update care lipseste. Si o aplicatie instala recent, care a instalat la randul ei diverse driverse sau un dispozitiv conectat recent pot duce la aparitia erorii.

Problema se rezolva usor in aceasta situatie printr-un update banal de Windows-Start-Update si Securitate, Windows Update si verificam daca exista actualizari de sistem sau de drivere.

Ca sa instalam rapid driverele cele mai recente mergem in Device Manager-click dreapta pe icon My Computer, alegem Manage. Cautam in lista de dispozitive ce a cauzat eroare, ce dispozitiv are probleme, dam un click dreapta pe el si selectam Update Driver Software. Lasam OS-ul sa caute actualizari pe Internet.

Putem dezinstala update-uri recente, din Control Panel-Uninstall a program, View Installed Updates. Pentru a dezinstala drivere intram tot in Device Manager si cu un click dreapta pe dispozitivele dorite alegem Uninstall device sau Unistall driver.

Cum remediem o eroare BSoD folosind Restore Point?

Daca nu ai acces desktop e bine sa lasi computerul sa porneasca incorect de trei ori si sa nu poata boota, dupa care va intra automat secventa de recuperare, remediere a erorilor. De acolo alegi Choose an option, Troubleshoot, Advanced Options, System Restore.

Se va restarta calculatorul, ne logam in contul nostru si alegem ce Restore Point dorim, unul de pana in aparitia erorii. Se restarsteaza computerul si se aplica modificarile cerute, se dezinstaleaza drivere si programe care ar fi putut cauza problemele si eroarea cu ecranul albastru.

Mai exista o solutie simpla pe langa Restore Point, Safe Mode. Din acelasi meniu anterior de Troubleshoot alegem Choose an option, Advanced Options, Start Settings, Restart. Dupa restart apasati F4 si selectati Enable Safe Mode. In Safe Mode puteti dezinstala orice doriti, update, drivere, aplicatii, puteti testa cu toate dispozitivele pentru a vedea daca apar erori. La final restartati dispozitivul si va boota normal sau puteti alege Normal Mode daca apar mai multe variante de bootare pe ecranul de start.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *