Site icon RATB

Burnout-ul, “boala” angajatului modern de care nu scapi usor

Burnout-ul este extrem de periculos mai ales daca nu il constientizezi si tragi in continuare de tine zi de zi…

Nu ai cum sa te feresti de el, ti se va intampla si tie macar o data sau poate de mai multe ori in viata. Avem o viata atat de agitata si de rapida incat uitam de foarte multe ori sa tragem aer in piept si sa ne mai si odihnim.

Burnout-ul este un tip de oboseala dusa la extrem, cauzat de senzatia ca esti coplesit mereu de tot ce ai de facut. Stresul emotional prelungit, stresul fizic sau mental duce adesea la burnout, iar de cele mai multe ori fenomenul de burnout este legat „organic” de locul de munca si de toata activitatea pe care o desfasori acolo. Simptomatologia si cauzele burnout-ului sunt foarte usor de identificat, insa tratarea sa este dificila in conditiile unei vieti agitate.

Burnout-ul apare de fiecare data cand te simti complesit de tot ce ai de facut la job, acasa, in fiecare zi, cand esti coplesit de emotii puternice, cand nu mai faci fata vietii in ritmul impus sau autoimpus. Diagnosticarea pentru burnout nu exista, nu este ca si cum poti merge la medic si acesta sa iti spuna ca suferi de burnout ca in cazul alto boli comune. Sanatatea fizica si mintala sunt afectate puternic odata ce confrunti cu burnout-ul si nu il constientizezi sau il tratezi la timp.

Si odata ce ai ajuns la burnout nu mai esti productiv deloc, nu mai ai energie ca sa ajungi la final de zi, nu mai ai speranta, incredere in tine, esti mereu iritat, nu mai esti motivat sa continui. Mai grav este ca burnout-ul iti va afecta viata personala, viata profesionala, viata sociala. Pe termen lung organismul va ceda, sistemul imunitar va ceda si te vei imbolnavi mult mai usor daca nu tratezi la timp burnout-ul.

Burnout-ul nu apare din senin. In spatele sau este un proces gradual care e determinat de stresori, mai ales de cei care au legatura cu locul tau de munca. La inceput simptomatologia este una subtila, e usor sa treci peste ea si sa iti vezi in continuare de treaba. Dar aceasta se va agrava in timp foarte repede si la un moment dat vei ceda.

Simptomele burnout-ului pot fi usor de confundat cu cele ale stresului din cauza vietii de zi cu zi. Dar ca sa le diferentiezi mai usor trebuie sa te analizezi si sa vezi daca te simti si obosit, si extenuat, daca nu ai deloc entuziasm, daca ai deja sentimente negative in raport cu locul de munca, daca nu mai poti sa iti indeplinesti sarcinile normale de la job. Se poate ajunge si la depresie, anxietate, paranoia legata de locul de munca daca nu tratezi din timp burnout-ul.

La baza burnout-ului se afla stresul cu siguranta, asta e clar. Dar doar stresul nu e un factor care sa duca la un fenomen de burnout sever. E un cumul de factori ce tin si de viata de acasa, de modul in care te raportezi la viata sociala si profesionala, la viata privata, la modul in care esti construit ca individ. Multe simptome ajung sa fie si fizice, dureri de cap frecvente, probleme cu somnul, probleme cu sistemul digestiv, tulburari comportamentale, probleme cu inima, circulatia, respiratie dificila si au legatura cu acest cumul de factori interni si externi ce duc la burnout.

Cauzele burnout-ului sunt multiple. Stresul e factorul declansator de fiecare data, dar se adauga asteptarile nerealiste legate de locul de munca, deadline-uri mult prea stricte, prea rapida, prea multe de facut la job, prea multa presiune pusa pe angajat. Lipsa controlului asupra mediului de la job, sarcinilor, timpului petrecut la munca duc invariabil la burnout, lipsa instructiunilor, directiilor clare date angajatilor, repetarea sarcinilor la nesfarsit, izolarea la locul de munac, iata alte cauze ale burnout-ului. Si sa nu uitam de abuzurile de la locul de munca, de tratarea in alt mod decat in cazul altor angajati, care se intampla frecvent in tara noastra indiferent de joburile despre care discutam…

De la cauzele burnout-ului putem sa mergem mai departe si sa identificam trei tipuri de burnout. Burnout rezultat din cauza excesului de munca pentru perfectiune si succes imediat. Burnout din cauza lipsei de apreciere la locul de munca si plictiselii de job, se evita si asumarea de responsabilitati, apare cinismul, dar si burnout pornit de la neglijenta de la locul de munca, nu esti luat in serios sau esti privit cu indiferenta, se „trece” peste tine, nu existi practic-in acest caz exista o legatura directa cu sindromul impostorului, te indoiesti de abilitatile tale, de talentele tale, de realizarile tale.

Ce e de facut pentru a preveni si a „trata” burnout-ul?

Exit mobile version