Ti-ai ales destinatia de vacanta, bagajele sunt facute, nu iti mai ramane decat sa te gandesti cu ce vei ajunge pana acolo. Daca iti e teama de avion sau nu vrei sa cheltuiesti foarte mult, nu vrei sa mergi cu masina personala sau cu autocarul, trenul ramane cea mai buna varianta pentru tine. Pe distante lungi calatoria cu trenul poate fi mai complicata, insa cateva sfaturi esentiale te vor ajuta sa te bucuri din plin de experienta inedita pe care o presupune o calatorie cu trenul.
Trenul este cel mai sigur si mai accesibil mijloc de transport pentru calatoriile lungi. Scapi de traficul de pe sosele, nu esti obligat sa stai pe scaun ore intregi, asa cum se intampla cand calatoresti cu masina sau cu autocarul. Plus ca ajungi mai repede la destinatie de multe ori, ai si confort sporit, te poti bucura si de odihna, daca alegi un vagon de dormit. Socializezi mai usor in tren, esti mai relaxat, nu mai ajungi deja stresat la destinatie si faci si economii, protejand si natura in acelasi timp.
Indiferent ca e prima data cand calatoresti cu trenul sau ca te deplasezi cu acest mijloc de transport mai des, am pregatit pentru tine cele mai utile sfaturi venite de la cei care calatoresc frecvent si stiu foarte bine ce ai de facut ca sa iti asiguri o experienta excelenta si interesanta cat te afli in tren si te deplasezi pe distante lungi.
Rezerva biletele de tren din timp. Cele mai multe companii feroviare permit cumpararea de bilete si on-line sau din agentii, din gari cu mai multe zile inainte de data la care urmeaza sa aiba loc plecarea. E bine sa te grabesti sa cumperi biletele ca sa prinzi locurile dorite in vagoane si sa nu te grabesti deloc in ziua plecarii, sa nu faci sprint prin gara si pe peron. Reducerile considerabile si disponibilitatea unui numar mai mare de locuri vor fi principalele avantaje de care te poti bucura odata ce ai ales sa rezervi biletele de tren mai devreme.
Selecteaza locurile preferate in tren, in vagon. Daca ai de parcurs distante foarte mari cu trenul vei avea nevoie de locuri cat mai confortabile si cu acces la geam, dar si la coridor, ca sa poti merge fara probleme la baie sau sa mai stai in picioare cateva minute si sa admiri privelistea superba de afara. Cand mergi cu familia ai nevoie de locuri la geam sau cat mai aproape de baie, mai ales daca ai si copii, daca mergi singur vei vrea sa fii mereu la geam sau aproape de o priza in cuseta.
Renunta la bagajul prea voluminos si prea greu. Deplasarile cu avionul iti permit sa iei cu tine mai multe bagaje si unele mai voluminoase. Dar cand te deplasezi cu trenul vei avea nevoie de ceva cat mai usor de transportat. Un rucsac si un troller mai micut, care se poate pune in zona speciala de bagaje de deasupra pasagerilor din cusete sau din trenurile fara cusete, ar fi ideale.
Ia cu tine tot ce ti-ar putea tine de urat cat calatoresti si lucruri esentiale. Poti sa ai la tine de la carti si un laptop plin cu muzica, filme, pana la gadgeturi diverse si incarcator, cu muzica sau cu jocuri diverse. Nu uita de lucrurile esentiale pentru o calatorie cu trenul: perna pentru gat, dopuri de urechi sau casti pentru urechi, masti de dormit, daca mergi pe distante mai mari si ai si bilete la vagon de dormit, medicamente in caz de nevoie si solutii pentru igienizarea mainilor, servetele umede si servetele normale, hartie igienica daca va fi nevoie.
Documenteaza-te foarte bine in legatura cu destinatia unde ajungi. Pana sa fii in gara destinatiei tale incearca sa cauti pe internet tot ce poti despre atmosfera si cultura de acolo, despre traseele de urmat, despre mijloace de transport si deplasarile prin orase, zone. Odata ce ai ajuns la destinatie vei sti ce ai de facut si nu te vei panica mai ales daca nu ai mai fost niciodata acolo.
Incearca sa fii mai devreme in gara de plecare. Vino in gara cu 30-60 de minute inainte de plecare, verifica bagaje, bilete, locuri, mergi la peronul unde asteapta garnitura care te va duce la destinatie. Poti sa mai cumperi ce mai e nevoie de la magazinele din gara si te relaxezi inainte de plecare.
Fa miscare in tren. Daca ai calatorii mai lungi e bine sa aplici aceleasi reguli ca in avion. Fa miscare prin tren, pe coridor, la fiecare 30-60 de minute, nu sta doar pe scaunele din cuseta, din tren ore la rand. Chiar daca esti obosit si nu prea mai ai energie la un moment dat fa miscare cat de putina ca sa nu risti sa ai dureri musculare si sa te confrunti cu probleme de circulatie.
Asigura gustari si mancare pentru tot drumul cu trenul. Nu te baza pe magazinele din gari si pe toate opririle trenului. Unele pot sa nu aiba ce ai tu nevoie, s-ar putea sa nu poti plati pentru ele daca te deplasezi in strainatate cu trenul, si de multe ori nu vei avea timp sa cumperi ce vrei pentru ca trenul paraseste gara rapid. Ia de acasa gustari si mancare, bautura, apa, sucuri naturale pentru tot drumul indiferent ca esti singur sau esti cu familia.
Ia cu tine haine de schimb si cauta sa fii imbracat cat mai lejer. Nu te imbraca prea gros sau prea subtire cand calatoresti cu trenul pe distante mai mari. In functie de sezon si de cum te simti in tren iti vei da seama daca ai exagerat cu hainele sau ai luat pe tine unele prea subtiri. De preferat este sa ai ceva mai lejer pe tine si sa nu transpiri in tren, iar daca e nevoie poti sa mai iei un articol de imbracaminte cat calatoresti si poate se mai schimba temperaturile din tren.
Respecta si intelege cultura locala legata de trenuri si de circulatia cu ele. Asta e valabil daca vei calatori in strainatate cu trenul pe distante mai mari. Cauta informatii despre regulile din trenuri si incearca sa le respecti ca sa demonstrezi ca respecti si cultura si oamenii de acolo. Nu incerca sa faci tot ce iti permiteai intr-un tren romanesc si in afara tarii pentru ca s-ar putea sa nu te bucuri de calatorie si sa fii atentionat mereu, sa fii stresat si nervos tot drumul.