Calibrarea monitorului e o operatiune simpla ce garanteaza o afisarea corecta a imaginilor pe orice display, ecran

Problema la orice monitor cumperi, indiferent de diagonala si de calitatea acestuia, de tipul monitorului, este legata mereu de modul in care arata culorile pe ecran cand il scoti din cutie. Ori monitorul e prea luminos, ori culorile par spalacite, ori nu sunt reproduse cu acuratete prea mare.

Si pe masura ce monitorul imbatraneste si culorile incep sa se schimbe, sa nu mai arate la fel. Schimbarea o vezi chiar si la LED-urile moderne, nu ai cum sa o eviti. Plus ca la printarea unui document, unor fotografii in care ai culori de tot felul vei fi dezamagit pentru ca pe hartie nu vei vedea ce vezi si pe ecran. Rezolvarea la toate problemele enuntate este calibrarea monitorului.

Pana sa te grabesti in magazinele on-line sa cumperi un nou monitor, desi si cel de pe birou functioneaza bine si nu are mai mult de trei ani, ar fi de preferat sa te indrepti spre o solutie eficienta si rapida: calibrarea. Realitatea este ca monitoarele moderne au mereu nevoie de calibrare daca vrei sa vezi culorile bine si sa poti lucra pe ele excelent.

Calibrarea monitorului e foarte importanta si daca nu intentionezi sa printezi fotografii, de exemplu. Ce vezi tu pe monitor poate fi total diferit de ce vad prietenii tai sau urmaritorii tai din social media, de pe Internet.

Tot procesul de calibrare a monitoarelor e simplu si poate fi facut chiar si acasa daca ai ceva cunostinte si software, hardware necesar. Dar cel mai bine este sa soliciti ajutorul profesionistilor. Se instaleaza un soft, e rulat rapid, se ataseaza un dispozitiv, decizi setarile, corectezi setarile existente. Luminozitatea e recomanda a fi 120cd/m2 sau mai putin, D65 sau Native pentru Illuminant si 2.2 pentru Gamma. Monitorul trebuie sa fi fost pornit cu cel putin 30 de minute inainte ca sa ai si rezultate bune la calibrare. Asa stau lucrurile pe scurt, dar le vom detalia in cuprinsul articolului de fata.

Dar ce e calibrarea unui monitor pana la urma? Prin calibrare se intelege procesul de masurare si ajustare a culorilor de pe monitor ca sa corespunda cu standardele comune acceptate peste tot. Culorile se masoara cu un spectrofotometru sau colorimetru care se pune direct pe monitor.

Cu un soft atasat dispozitivul va mentine acuratetea culorilor afisate. Unele sisteme de operare moderne, Windows 10, de exemplu, ofera si instrumente locale de calibrare, deja instalate in sistem. Dar ai si solutii on-line pentru calibrare si testare monitor. Desigur, ai si kituri pentru calibrare cu tot ce iti trebuie, soft, hardware, instructiuni detaliate, producatorul monitorului poate oferi si el instructiuni de calibrare si chiar software.

Fiecare monitor afiseaza imaginile in mod diferit. De aceea e importanta calibrarea, pentru ca adaugi consistenta si stii ca ai culorile si imaginile cat mai bine reprezentate fata de realitate sau de standardele de referinta. Si la imprimante se discuta de aceleasi standarde, astfel incat culorile sa fie mereu aceleasi si pe ecran, dar si la imprimare.

De fiecare data cand e vorba de calibrarea monitorului se discuta si de managementul culorilor alaturi de calibrare. Ajustarea setarilor via sistemul de operare si instrumentele oferite local poarta denumirea de color management. Se ajusteaza practic cum apar diferite culori la afisarea pe ecran.

Sistemul de operare citeste setarile pentru color management stocate local sau presetate si ofera instructiuni procesorului grafic din computer pentru a trimite instructiuni monitorului, afisarii. Monitorul reda culorile cu acuratete mai mare, ajusteaza saturatia, intensitatea culorii, luminozitatea in functie de aceste instructiuni clare. Ce se urmareste intr-un final e redarea cu fidelitate cat mai mare a culorilor pe ecran.

Cum se realizeaza calibrarea? (versiunea detaliata, profesionista):

  • Monitorul va fi ferit de lumina directa, de ferestre cu multa lumina naturala inainte de calibrare;
  • Deschide monitorul si lasa-l sa functioneze cel putin 15-30 minute inainte de procesul de calibrare;
  • Seteaza monitorul la rezolutia sa standard, recomandata de producator;
  • Actualizeaza sistemul de operare si programele importante inainte de calibrare;
  • Se instaleaza softul special pentru calibrare in calculator;
  • Se conecteaza colorimetrul la computer via portul USB;
  • Se ataseaza colorimetrul de monitor si se asteapta citirile color, gamma, luminozitate, contrast etc;
  • Softul elimina orice fel de probleme si optimizeaza setarile;
  • Softul stocheaza profilul ICC, setarile corecte si le incarca de fiecare data cand exista un restart de sistem;
  • Profilul ICC sau o versiune a sa se poate stoca si la nivelul monitorului, daca o permite acesta.

Calibrarea va fi repetata cel putin o data pe luna sau la 3-6 saptamani. Daca monitorul e mai vechi vei avea nevoie de calibrari si mai multe. Fiecare monitor foloseste un profil ICC diferit, fiecare monitor trebuie calibrat intr-un mod specific, nu ai cum sa copiezi profilul si sa il aplici pe alt monitor.

Calibrarea monitorului ramane in continuare solutia recomandata de specialistii IT cand vine vorba de acuratetea culorilor afisate si de calitatea imaginii de pe ecrane. De regula, utilizatorul obisnuit nu are cunostinte suficiente legate de calibrare si poate sa calibreze total gresit monitorul, asa ca se va recomanda permanent o vizita la un service cu experienta pentru verificarea calibrarii si o calibrare profesionista completa cu cele mai moderne si mai eficiente instrumente de calibrare.

Doar asa stii ca monitorul tau va afisa corect orice fel de imagine si culoare si vei putea lucra in softuri dedicate editarii foto sau video mult mai usor, cu rezultate exceptionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *