Pandemia urmatoare s-ar putea sa fie mai periculoasa decat actuala pandemie de COVID-19

Nu mai departe de septembrie 2020 Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin seful sau, a anuntat ca lumea trebuie sa fie pregatita sau mai pregatita pentru urmatoarea pandemie. Tarile trebuie sa investeasca masiv in sistemele de sanatate publice, asta pentru a preveni o pandemie si mai grava decat cea actuala. Cand ai peste 50 de milioane de oameni infectati la nivel global si peste 1 milion de morti te gandesti serios ce vom face in viitor, daca ne vom confrunta iar cu un asemena virus foarte greu de oprit si de „pacalit”.

Urmatoarea pandemie se va intampla, insa aparitia ei este o probabilitate momentan, nu o posibilitate. Semnale in privinta aparitiei pandemiei actuale erau inca din 2016, cand oamenii de stiinta avertizau ca va fi o infectie cu un virus care se va raspandi prin aer si pe atunci era o chestiune de cand se va intampla, si nicidecum daca se va intampla. Si in 2017 am avut alte avertismente legate de un potential urmas al SARS…

In momentul de fata avem suficiente infectii care vor putea duce la pandemie, depinde care dintre ele va reusi sa fie „primul” in lista lunga de factori declansatori ai unei pandemii…

Oamenii de stiinta atentioneaza de multa vreme ca impactul omului asupra mediului duce la aparitia de noi infectii cu o frecventa alarmant de mare. Urmatoarea pandemie e doar o chestiune de ani, de zile, de luni. Din fericire, multe dintre cele mai periculoase afectiuni sunt acum usor de prevenit. Insa nu avem un vaccin suficient de puternic ca sa faca fata tuturor tipurilor de virusuri mortale.

Cercetatorii au numit viitoare boala care poate genera o pandemie „Boala X”, o afectiune noua pe care nu avem cum sa o tratam pe loc. COVID-19 a fost o astfel de afectiune. Multe boli pornesc de la animale, care le au in mod natural. Contactul nostru din ce in ce mai frecvent cu diverse specii nu face decat sa simplifice si mai mult transmiterea lor.

In prezent sunt mai multe infectii cu potential urias de a declansa o pandemie. Toate sunt cunoscute si toate au aparut si apar in diverse parti ale lumii. Trebuie sa le luam in serios si sa incercam sa gasim cele mai bune abordari pentru a preveni urmatoarea pandemie.

Ebola. Nu exista vaccin aprobat si testat suficient de mult pentru Ebola, in Republica Democratica Congo epidemia e pe sfarsite, insa oficialitatile sunt in continuare in garda. Epidemia de Ebola a dovedit lumii ca e foarte greu sa gasesti resurse si bani pentru a putea sa tii in frau raspandirea unui virus. Spre deosebire de alte boli, Ebola are nevoie de contact uman foarte apropiat ca sa se raspandeasca, infectia are loc prin fluide de la pacienti infectati. In februarie 2020 a aparut un vaccin, Ervebo, de la Merck, insa nu se stie daca va putea opri vreodata o epidemie de proportii si o pandemie. In 2014, Africa de Ves a avut peste 28.000 de cazuri de Ebola, cu peste 11.000 de cazuri mortale inregistrate. In Congo am avut peste 3.000 de cazuri si 2.276 de decese.

Virusul Marburg si boala generata de acesta. Are simptome asemanatoare cu Ebola, se raspandeste la fel, dar infecteaza si prin intermediul tesuturilor provenite de la pacienti infectati. Virusul e mortal, se raspandeste si mai mult cand sunt ingropati mortii si contactul fizic e imposibil. Rata de mortalitate e de peste 88%. In 2017 a aparut in Uganda si a fost la un pas de epidemie, au fost 3 cazuri, toate mortale. In 2005 Angola a avut peste 200 de infectari si aproape 90% dintre infectati au murit.

Febra Lassa. Febra aceasta distruge organe, rupe vase de sange, oamenii ajung sa aiba probleme grave cu ficatul, splina si rinichii. Se transmite prin urina si fecalele de la o anumita specie de sobolani, din Africa, si se raspandeste prin obiecte contaminate din casa. Infectari se mai produc si din cauza celor care lucreaza cu mostre de testuri, cu fluide de la infectati, in spitale. Desi te poti recupera, iti pierzi auzul definitiv. Febra Lassa a generat epidemii in Africa de Vest, omorand cam 15% dintre cei infectati. In fiecare an sunt peste 300.000 de infectii, mor 5.000 de oameni si raspandirea e din ce in ce mai acelearata cand apare virusul.

MERS-CoV. E unul dintre cele trei coronavirusuri care ameninta omenirea. E o boala respiratorie virala, se raspandeste prin secretii respiratorii. Vestea buna e ca MERS-CoV nu se raspandeste asa de usor de la om la om, doar contactul direct si foarte apropiat duce la infectare. Vaccinul pentru acest tip de coronavirus a ajuns in faza 2 de testare clinica, candidatii sunt testati acum si pentru eficienta vaccinului impotriva COVID-19. De la prima aparitie in 2012, in Arabia Saudita, au aparut sporadic peste 2.500 cazuri de infectare, dintre care 866 au fost fatale.

SARS. SARS deja a avut la activ o pandemie, in 2003, infectand 8.273 de oameni si omorand peste 770 de oameni in 37 de tari. E mai nimic fata de ce ravagii face COVID-19. Nimeni nu garanteaza insa ca SARS nu revine si nu face si mai multe victime. Virusul se transmite prin secretii respiratorii, mai ales cand stranuti sau tusesti. Infectarea cu SARS duce la simptome severe, asa ca e usor sa indentifici corect. Din 2002 pana in 2003 SARS a avut o raspandire accelerata, dar cifrele au fost foarte mici fata de ce vedem acum.

Zika. Virusul Zika nu genereaza simptome puternice. Ai doar febra, iritatii pe piele, dureri de muschi. Totusi intre 2015-2016 acest virus a dus la aparitia unor cazuri foarte multe de defecte congenitale. Desi bebelusii poate nu au avut toti probleme majore au ajuns sa aiba, spre maturitate, probleme de vedere destul de mari. Zika se raspandeste cu ajutorul tantarilor, o anumita specie, Aedes, raspunzatori si de transmiterea altor boli. Zika are un potential pandemic urias, trebuie sa fim foarte atenti la el. In 2015-2016 au fost peste 500.000 de cazuri de infectari cu Zika, 18 morti, peste 3.700 de bebelusi nascuti cu diverse malformatii, defecte de natura genetica.

Lasă un răspuns