Diferentele dintre oameni sunt date de genetica si caracteristicile individuale deosebite sunt, uneori, destul de rare

Fiecare om este diferit, avem un ADN unic si asta ne deosebeste in prima faza fata de alti indivizi. Cel mai simplu putem vedea diferentele dintre oameni la nivel fizic. E suficient sa observam trasaturile si caracteristicile fizice ale oamenilor din jurul nostru ca sa ne dam seama cat de diferite si deosebite sunt corpurile noastre.

Chiar si gemenii au anumite parti ale corpului, trasaturi fizice, unde asemanarea nu mai este atat de puternica, dar putem sa ii diferentiem usor daca suntem atenti si la detalii. In general oamenii sunt diferiti si este normal sa fie asa, insa apar in unele cazuri si caracteristici rare, pe care le vedem doar la anumiti indivizi al caror ADN are anumite trasaturi particulare, ceva mai deosebite.

Corpul uman a evoluat de-a lungul timpului suficient de mult ca sa poata supravietui. In evolutia sa s-a modificat si ADN-ul si au aparut o multime de variatii ale acestuia, ceea ce a dus la foarte multe diferente intre oameni. Sa ai anumite caracteristici rare este ceva obisnuit in ziua de astazi, cand populatia globului se mareste de la o zi la alta si ADN-ul se tot schimba pe masura ce intervine conceptia umana.

Daca este sa urmarim cu atentie cum arata cei de langa noi vom vedea la tot pasul diferente, vom avea tot felul de caracteristici pe care noi nu le avem, dar le vedem la altii. Unii oameni au aceste caracteristici mult mai pronuntate, altii le au, dar nu le putem vedea cu ochiul liber. Iata doar cateva caracteristici rare pe care oamenii au ajuns sa le aiba din cauza geneticii si a transformarilor care au loc la nivelul ADN-ului.

O coasta in plus. Omul are 12 perechi de oase costale, deci avem 24 de coaste. Insa unii indivizi ajuns sa aiba 25 de coaste. Unul din 200 de oameni are aceasta coasta in plus, coasta cervicala, pozitionata chiar deasupra primei coaste. Este acolo de la nastere, poate fi pe ambele parti sau doar pe o parte. S-ar putea sa avem una si nici macar sa nu stim ca e acolo.

Nici macar radiografia nu o poate „demasca”, mai ales ca are o alta consistenta decat coastele normale. De multe ori coasta in plus poate pune presiune pe vasele de sange si pe nervi si atunci apar dureri, dar se trateaza.

Ochi de culori diferite. De multe ori e simplu sa vezi ce fel de culoare au ochii tai. Te uiti in oglinda si ii vezi caprui, negri, albastri, verzi sau ce culoare au. Dar daca ai culori diferite? Ce treci intr-un chestionar? Asa li se intampla si celor care au heterocromie. Heterocromia poate fi completa, partiala sau centrala. Daca e completa avem culori diferite la ochi, daca este centrala avem doua culori diferite in acelasi iris, iar cand e partiala avem o parte din iris de o culoare si restul de alta culoare. Cauzele ei sunt genetice, deci nu avem cum sa prevenim asa ceva. In SUA sunt deja sub 200.000 de oameni care traiesc cu acest tip de afectiune.

Par rosu natural. Daca ti se pare ca parul rosu natural nu e asa o caracteristica rara, te inseli. Doar 2% din totalul oamenilor de pe glob ajung sa aiba par rosu natural. In Europa de Nord si de Vest sansele de aparitie a acestei culori la par sunt de 2-6%.

Ca sa ai un copil cu parul rosu natural ambii parinti trebuie sa aiba gena raspunzatoare de aceasta „anomalie” atat ce cautata si de dorita. Parul rosu se intretine la fel de usor ca oricare alt par cu o culoare diferita, doar ca arata foarte bine si reactioneaza mai bine la anumiti factori externi, inclusiv la radiatia solara, pe care o intalneste mai ales vara.

Sange „de aur”. Doar o mica parte din intreaga populatie a globului are acest tip de sange. AB-negativ nu e o grupa de sange foarte rara. Sangele care nu are antigeni Rh este cel mai rar de pe intreg globul. In 1961 s-a descoperit la un individ indigen din Australia acest tip de sange foarte ciudat. De atunci inca 40 de oameni au fost descoperiti cu sangele atat de interesant. De ce e asa de cautat? Pentru ca e compatibil cu alte tipuri de sange din familia Rh. Donorii sunt anonimi de fiecare data, insa oamenii de stiinta vor sa ajunga totusi la ei si sa le ceara mostre din sange pentru teste.

Colesterol care se regleaza singur. Cum ar fi sa nu mai iti faci analize de colesterol pentru ca… se regleaza de la sine? O mutatie numita gena PCSK9 ii ajuta pe cativa dintre noi sa nu se teama de colesterol marit si sa manance mereu tot ce vor, chiar si mai gras sau cu mai multi carbohidrati rai. Gena respectiva ofera instructiuni despre cum se produc diverse proteine care controleaza cantitatea de colesterol din sange.

Daca apare o mutatie anume la aceasta gena colesterolul rau nu mai creste aproape deloc si e mentinut la valori foarte scazute, desi mancam normal… Mutatia este mostenita de la ambii parinti ca sa poata „lucra” cum trebuie gena respectiva. Daca apare o singura mutatie, de la un parinte, gena nu isi face treaba atat de eficient-da, avem colesterol rau ceva mai putin, dar nu indeajuns de scazut ca sa putem trai linistiti.

Gust extrem de “fin”. Genetica are rolul sau chiar si in functionarea papilelor gustative. 25% din totalul populatiei are un gust extrem de fin. Papilele lor gustative sunt mai evidentiate pe limba si asa reusesc sa „capteze” mai bine senzatia, gustul pentru care au fost programate.

Sensibilitatea la amar, dulce, sarat e foarte mare in cazul celor cu super gust. Pentru ca la oamenii cu super gust sunt si mai multi receptori ai durerii, ei nu suporta mancarea picanta. Nu beau, nu fumeaza, nu mananca nici legume, asta pentru ca legumele tind sa aiba un gust amar. Nici macar mancarea prea grasa si prea dulce nu va fi agreata de acesti oameni, ajung de multe ori sa aiba si un sistem cardiovascular aproape perfect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *