Pozitia corpului cat stai la calculator poate afecta si productivitatea

Ne-am obisnuit deja, de cand a mai aparut si pandemia de COVID-19, sa lucram in fata calculatorului cu orele. Fara sa ne dam seama ajungem sa avem dureri de spate, de gat, de cap, dureri lombare si nu stim de ce. Toate acestea sunt efectele posturii incorecte in timpul folosirii calculatorului. Impactul unei pozitii incorecte la birou, cat lucrezi la calculator este urias. Apar umerii rotunzi, durerile de cap, obosesc muschii mai usor, durerile de gat si de coloana sunt deja o constanta.

Daca nu schimbam imediat pozitia corpului si nu stim cum sa stam corect la calculator vom ajunge la afectiuni mai grave ale coloanei vertebrale, in cel mai negru scenariu.

Da, in teorie toata lumea stie cum sa stea la computer. Dar nu toti stim cum sa mentinem o pozitie corecta in timp ce lucram si sa fim atenti mereu la toate detaliile pentru a nu ajunge sa avem dureri puternice de coloana, de cap, de gat si probleme cu ochii, cu gatul, cu pozitia coloanei vertebrale.

Pentru o pozitie corecta in fata calculatorului, mai ales daca ai de gand sa lucrezi ore la rand si sa mai fii si productiv, poti urma cateva sfaturi banale, de care trebuie insa sa te tii daca vrei sa reusesti sa iti impui sa ai o pozitie perfecta si sanatoasa.

Spatele drept, umerii relaxati trasi putin inapoi si sezutul sta confortabil pe scaun. Evita sa stai aplecat spre monitor, laptopul care se afla pe masa. Umerii nu au ce cauta mult in fata. Trebuie sa stai pe un scaun care are inaltimea potrivita, care sa fie tapitat de preferat si cat mai moale in zona sezutului. Sezutul este impins cat mai aproape de marginea scaunului.

Gatul si capul intr-un unghi vertical cu urechile aliniate cu umerii. Evita sa apleci capul si incearca sa il tii drept, intr-o pozitie normala. Chiar si o inclinatie de 15 grade poate pune presiune uriasa pe gat pentru ca greutatea capului se dubleaza dintr-odata.

Nu sta pe o parte, mentine corpul intr-o pozitie dreapta, aliniat perfect pe verticala. Distribuie greutatea corporala uniform la nivelul coapselor si nu te „lasa” pe una dintre ele. Asa vei avea o pozitionare corecta la calculator si vei sti ca nu te vei ridica de la lucru cu dureri de gat, de spate, de coloana.

Indoaie genunchi la 90 de grade si incearca sa nu ai diferente intre ei la nivelul indoiturii. Genunchii trebuie sa fie in acest unghi pentru a putea sa ai o pozitie cat mai confortabila pe scaun si pentru a putea sa echilibrezi cat mai bine greutatea corporala.

Ambele talpi stau lipite de podea. Se intampla sa nu poti sa atingi podeaua pentru ca esti mai scund, asa ca poti pune carti, o cutie, un suport de lemn ca sa ai sprijinite talpile de ceva. Evita sa le ai in aer pentru ca vei avea probleme cu circulatia la nivelul picioarelor si vei „intepeni”.

Evita sa stai pe scaun, in fata calculatorului mai mult de 30 de minute. Fa pauze, incearca sa te relaxezi, sa faci niste exercitii fizice, sa mergi putin prin camera, sa te intinzi pe o canapea, in pat. Din 30 in 30 de minute pune o alarma ca sa iti reaminteasca de miscare. Asa nu vei avea probleme cu circulatia si nici dureri insuportabile de spate, lombare, cervicale.

Monitorul va fi pozitionat in asa fel incat prima propozitie, linie de text scrisa sa fie in dreptul ochilor. Se recomanda distanta de cel putin 20-30 inch intre ochi si monitor. Spatarul scaunului se ajustaza la unghi de 100-110 grade inclinare, pentru a nu mai pune presiune pe coloana vertebrala.

Coatele stau la 100-119 grade unghi deschis. Neaparat sprijinite pe brate inalte, unghi de 90 de grade cand mainile stau confortabil pe bratele scaunului. La tastare mainile trebuie sa fie usor mai jos decat coatele cu degetele orientate spre podea.

Spatele are nevoie de suport permanent. Foloseste perne speciale, scaune cu ergonomie buna ca sa il tii drept si sa nu ai tendinta sa te apleci sau sa te lasi pe spate. Asa nu vei avea dureri si vei putea lucra pentru mai multe ore fara sa renunti la indeplinirea sarcinilor din cauza senzatiilor greu de suportat de la nivelul coloanei vertebrale sau din zona gatului.

Fara laptop pe genunchi si tastatura tinuta departe de tine cat lucrezi. Esti tentat sa folosesti laptopul pe genunchi si sa te uiti la el. Stim, e comod, dar s-ar putea sa ai dureri de gat, de cap, de coloana cand termini de lucrat. Ia un monitor, pune-l pe masa sau pune laptopul pe o cutie, un suport pe masa la inaltimea ochilor si continua sa lucrezi, stand cu spatele drept.

Foarte important de retinut: tastatura nu are ce cauta la o distanta mare de tine, tine-o cat mai aproape si incearca sa tastezi confortabil, fara sa pui presiune pe maini si mai ales pe umeri, pe musculatura umerilor.

Lasă un răspuns