Daca ai un job stabil si bine platit, ai si mai multe surse din care vin bani lunar poti spune ca esti un om fericit. Si cu cat ai mai multi bani la dispozitie, cu atat tentatia de a-i cheltui cat mai repede este mai mare. Un buget destul de mare inseamna si mai multa chibzuinta in cheltuirea banilor, dar si gasirea unor modalitati cat mai eficiente de cheltuire pe lucruri care vor conta cu adevarat pentru tine si familie.
Sa cheltuiesti banii e foarte usor. Iti satisfaci toate dorintele si in cateva zile nu ii mai ai. Sa ii faci e foarte greu, mai ales astazi, asa ca ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a cheltui fara masura. Da, banii exista pentru a fi cheltuiti, pentru a asigura un trai cat mai decent tuturor. Dar asta nu inseamna ca ii vei cheltui in orice fel posibil pentru a nu ii mai avea si ajunge sa ai nevoie de altii.
Cum gasesti cele mai bune moduri de a cheltuii banii de care dispui? E simplu. Te gandesti la nevoile tale reale, la ce iti place sa faci acum, in viitor, in ce ai putea investi in asa fel incat sa poti avea o viata cat mai simpla si mai usoara si sa ai si bani la dispozitie in continuare. Totul este sa ai masura in toate cheltuielile la care te gandesti si sa nu te lasi purtat de „val” atunci cand incepi sa cumperi diverse lucruri. Cele mai bune moduri in care iti poti cheltui banii le vei descoperi insa in randurile ce urmeaza.
Pasiuni. Poate cel mai destept mod de a cheltui banii pe care ii ai in plus sau care iti mai raman este investitia in pasiunile tale. Nu conteaza care sunt ele, cumpara tot ce ai nevoie ca sa le pui in practica si sa te simti bine. Nu se stie niciodata de unde vei obtine o alta sursa de venit, e bine sa ne „alimentam” mereu pasiunile si sa avem pusi deoparte bani pentru ele oricand. Pasiunile ne vor ajuta sa fim impacati cu noi, sa fim mai relaxati si sa echilibram mai rapid viata de la job cu viata de acasa.
Prieteni si familie. Incearca sa cheltuiesti banii pentru a te simti bine alaturi de prieteni si de familie. Cumpara tot ce crezi ca e necesar pentru a te distra, pentru a te intalni mai des cu prietenii, cu membrii familiei, pentru a putea sa ii implici in diverse activitati. Nicio cheltuiala pe care o faci pentru familie sau prieteni nu e prea mare, nu trebuie sa te gandesti la bani cand ai deja un plan legat de petrecerea unui timp de calitate in prezenta familiei sau a prietenilor tai.
Educatie si specializari pentru job. Investitiile in tine sunt cele mai bune cand ai bani suficient de multi pentru asa ceva. Specializarile pentru la job, educatia, toate te vor ajuta sa evoluezi si sa obtii rezultate mai bune la locul de munca, sa ai poate si mariri de salariu si sa avansezi pe o alta pozitie mai buna in firma. Investeste oricat de mult daca vrei sa atingi un anumit tel, nu te opri din a incerca sa il obtii si directioneaza banii pe care ii ai oricum la dispozitie pentru a fi din ce in ce mai bun.
Vacanta. Dupa un an intreg de lucru si de stat in casa sau in conditii normale, cand te-ai saturat de rutina ai putea sa iti cheltuiesti banii pe vacanta. E o investitie iarasi pentru tine, e o modalitate excelenta de a cheltui niste bani pusi deoparte. Te bucuri de relaxare, incerci sa ai momente doar pentru tine, vizitezi, iti imbogatesti cultura generala. Si la finalul vacantei esti castigat, poate mai castigat decat daca ai fi cheltuit banii pe n gadgeturi.
Distractie. Sa te distrezi nu ar trebui sa fie niciodata o activitate pusa pe plan secund. Distractia iti face foarte bine, chiar daca nu iti dai seama. Te scapa de stres, te relaxeaza, te ajuta sa ai idei foarte bune. Poti cheltui oricat de mult vrei pe distractie, cu o conditie: sa ai o distractie cat mai apropiata de dorintele tale si de pasiuni si sa nu cheltuiesti pe ceva ce nu te ajuta in vreun fel.
Mancare de calitate. Ca sa fii sanatos ai nevoie de mancare buna si variata, sanatoasa. Invata sa investesti in mancare si ingrediente de calitate, bio, eco, de care doresti. Prefera sa cheltuiesti mai mult pe ceva bun si din ingrediente premium si sa renunti la o mancare nesanatoasa si plina de E-uri sau de carbohidrati.
Donatii. O donatie catre o cauza anume, catre cineva care chiar are nevoie de bani va fi cea mai buna „investitie” pe care ai facut-o vreodata. Te simti si tu bine, stii ca ai ajutat cum ai putut, plus ca iti dovedesti ca poti face si altceva cu banii decat sa cheltuiesti pe telefoane si pe calculatoare de ultima generatie. Sunt atat de multe cauze si persoane care au nevoie de ajutor financiar incat e imposibil sa nu gasesti cui sa ii oferi o parte din banii tai.