Batalia pentru primele locuri intr-un top al sistemelor de operare cele mai bune pentru mobil e mare

Orice dispozitiv mobil pe care il folosim astazi zi de zi are nevoie de un OS, sistem de operare, ca sa functioneze. Fara el avem practic un hardware care nu stie ce sa faca, nu ne va fi util la nimic. OS-ul aduce o interfata grafica, aduce si aplicatii diverse si o flexibilitate foarte mare in utilizarea unui hardware special conceput pentru respectivul OS. De-a lungul timpului am avut multe sisteme de operare lansate pe piata, fiecare cu avantajele sale si calitati pe care nimeni nu le poate contesta. Dar care au fost cele mai bune?

Am auzit cu totii de Android sau de iOS, dar in afara de acestea am mai avut si alte sisteme de operare pentru mobil care ne-au ajutat sa folosim eficient de noile tipuri de dispozitive care au cucerit lumea si ne-au ajutat sa ne terminam treburile mai rapid. Unii si le mai amintesc, pentru altii nu sunt decat niste nume fara rezonanta. Important este ca in permanenta in acest domeniu al OS-urilor a existat inovatie si fiecare companie a incercat sa vina cu un lucru nou, inedit ca sa ajute utilizatorii si fanii. Cele mai bune OS-uri pentru dispozitive mobile le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Android. Este cel mai popular si dupa multi cel mai bun sistem de operare pentru mobil din lume. Apartine gigantului Google, a fost lansat in septembrie 2008 si de atunci s-a tot dezvoltat ajungand astazi la versiunea 12, chiar 13 in variantele Alpha si Beta in curand. La inceput numele sau era Astro, dar a aparut versiunea actualizata Bender & Cupcake si multe alte versiuni cu denumiri ciudatele. La baza Android e programat in C, C++ si Java si are un kernel Linux, este sistem open-source, dezvoltatorii pot sa lucreze la el cum vor si sa aplice fel de fel de imbunatatiri, asta cu acordul Google, desigur. Ai multe aplicatii gratuite pentru el, un magazin de aplicatii plin de jocuri si apk-uri foarte utile, o interfata usor de folosit si un numar mare de personalizari pe care le poti face odata ce ai instalat o copie „fresh” a OS-ului.

Windows OS. Microsoft nu putea ramane indiferent la mutarea facuta de Google si a lansat si el Windows OS pentru dispozitive mobile. E un fel de Windows pentru PC un pic schimbat si slefuit, cu o interfata ceva mai prietenoasa cu dispozitivele mobile. Il gasim pe toate telefoanele celor de la Microsoft si pe tabletele lor, are un GUI nou, diferit de ce vedem pe calculatoare, este destul de complicat de folosit fata de Android, dar e destul de intuitiv daca ai rabdare cu el. Ai si un catalog mare de aplicatii gratuite si cu plata, este excelent daca vrei productivitate in ecosistemul si mediul gandit de Microsoft, poti edita, vedea, modifica documentele in programele de mobil de la Microsoft, asa ca iti faci treaba cu el si e un OS pe care te poti baza mereu daca esti fan Microsoft.

iOS. Apple a fost printre primii care a transformat ideea de OS si a adus pe piata un OS special, gasit doar pe dispozitivele lor, iOS. Este programat in C, C++ si Objective-C, Swift si a fost lansat in iulie 2007. Nu vei fi mare fan iOS la prima vedere pentru ca nu permite multe personalizari, dar vei avea tot ce iti trebui ca sa folosesti dispozitivele mobile Apple. Ai si aici un magazin de aplicatii cu milioane de variante de aplicatii gata de instalare, e mai nou un sistem de operare in care chiar poti face multitasking real fara sa simti nicio problema la capitolul performanta. Extensia de la iOS, de la fisierele installer este .ipa, se poate instala orice direct via iTunes, iar un soft special doar pentru dispozitivele Apple.

Series 40 OS. L-ai gasit pe telefoanele Nokia mai vechi, permitea doar instalarea de aplicatii java, dar era un sistem de operare foarte bun si peste tot ce se producea la vremea la care a fost lansat si folosit peste tot de Nokia. Multe telefoane din seriile Nokia nu permiteau jocuri in HD, multitasking adevarat flexibil si un browser care stia HTML. Nu prea aveai atat de multe functii ca la Android sau iOS, dar aveai stabilitate foarte mare, iti faceai treaba cu telefonul, aveai o baterie care te tinea si 14-20 de zile! in functie de capacitate si de modelul telefonului, puteai vorbi cu orele fara sa pierzi nici macar 5% din baterie… Nostalgicii S40 isi mai aduc aminte de Ovi Store, magazinul oficial cu aplicatii, unde gaseai cam tot ce iti trebuia la acea vreme sa ca sa nu ai doar un banal telefon mobil in buzunar.

Bada. Samsung a incercat si el sa faca un sistem de operare pentru dispozitive mobile si asa a aparut Bada. S-a lansat in 2009, dupa care a venit Samsung Wave in 2010. Sistemul de operare avea mai multe ferestre cu un control multi-aplicatie. Se puteau genera scurtaturi prin apasare continua pe iconitele aplicatiilor din meniul principal. Aveam si aici o incercare de multitasking, puteam vedea ce aplicatii si procese ruleaza in background si puteam lua decizii in privinta lor. Plus ca am vazut recunoastere vocala si interactiune cu OS-ul bazata pe ea. Adaugam NFC, WiFi Direct suport, grafica 3D, multitouch, HTML 5, functii Flash si deja aveam dispozitivul perfect pentru acele vremuri, cu OS pe care te puteai baza fara probleme. Din 2012 Bada OS nu s-a mai produs sau actualizat pentru ca Samsung a ales si el Android OS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *