Sa discuti despre economii puternice in contextul economic actual este destul de complicat. Pandemia a reusit sa distruga multe economii si sa le transforme pe cele care mergeau bine in niste economii aflate la un pas de colaps. Cu toate astea cele mai puternice economii din lume isi pastreaza pozitia si stiu cum sa se descurce mai ales pe timp de crize economice.
Cum ajunge o economie sa fie una puternica? Prin investitii, prin politica si politici inteligente si foarte bine armonizate cu tot ce inseamna cerere si oferta, cu societate si cu alti factori care influenteaza economia macro. Economiile puternice au si o politica foarte sanatoasa si au legislatie facuta in asa maniera incat orice fel de probleme pe partea economica se rezolva rapid.
Nu ai cum sa vorbesti despre economii puternice fara sa te referi si la populatie si la suprafata tarilor. Cele mai puternice economii din lume sunt cele ale unor tari care fie sunt foarte mari, fie au o populatie si o gandire economica extrem de bine inchegate. Asta inseamna ca orice decizie se ia in plan economic este o decizie corecta si asumata, nimic nu se face la voia intamplarii.
De retinut ca peste 78% din Produsul Intern Brut (PIB) global situat in jurul valorii de 86.31 trilioane de dolari este atribuit unor economii puternice, 16 la numar. Doar cateva exemple de economii puternice mai jos.
1. S.U.A. S.U.A este cea mai mare economie a lumii si cea mai puternica, cu peste 21.44 de trilioane de dolari PIB. America are practic o patrime din PIB-ul total. Economia americana este una orientata spre servicii, care aduc peste 77% din banii din PIB. Somajul era pana in criza generata de pandemie de doar 3.5% sau mai mic, in permanenta exista contributie solida din partea industriilor si pietelor de capital. Totusi toate discutiile in contradictoriu si amenintarile care vin de la Casa Alba au dus la scaderea cifrelor si la o criza economica spre care America se indrepta oricum, accentuata acum si de pandemie. Pana in 2024 americanii proiectasera o crestere a economiei lor la peste 25 de trilioane de dolari cu un PIB per capita de peste 76.000 de dolari.
2. China. Dupa S.U.A vine puternic din urma si China, cu o evolutie rapida si o crestere fantastica pana la venirea pandemiei. PIB-ul Chinei era de 14.4 trilioane de dolari in 2019, adica oferea 16.38% din economia globala. PIB-ul estimat in 2019 era de peste 7 trilioane de dolari diferenta fata de S.U.A, insa pana in 2024 chinezii vor sa reduca diferenta la doar 4.5 trilioane de dolari. In 2024, daca lucrurile isi revin dupa pandemie, ar trebui sa vedem o China cu peste 20 de trilioane dolari in conturi. Totusi cresterea economiei chineze va fi in jur de 4-5% pana in 2021, daca va mai exista pe fondul crizei economice puternice de la nivel global.
3. Japonia. Unde e China e si Japonia. Japonia contribuie cu 6% la PIB-ul global. In 2008 criza economica a afectat Japonia, a avut singura economie care a inregistrat recorduri negative. Impactul foarte mare al crizei economice trecute asupra Japoniei s-a datorat exporturilor afectae foarte tare. Economia a ramas fragila pana in ziua de astazi. Datorita Abenomics, incercarea autoritatilor de a reduce din impactul acelor evenimente din trecut, economia japoneza atinsese 5 trilioane de dolari in 2009, urmand sa mai creasca, dar nu se stie cat in noul context economic. Pana in 2024 Japonia urma sa aiba o economie de 6.26 trilioane de dolari, insa aceste date sunt irelevante acum. PIB-ul per capita era de peste 40.000 de dolari si pana in 2024 se dorea a fi in jur de 50.000 de dolari.
4. Germania. PIB-ul german raportat este de peste 3 trilioane de dolari si urma sa atinga si sa depaseasca 4 trilioane de dolari. Economia germana este cea mai mare din Europa. Peste 47% din tot PIB-ul depinde de exporturile de bunuri si servicii, ceea ce duce la vulnerabilitate la socurile externe. S-a vazut clar la criza economica precedenta, cand economia a avut o contractie de peste 5%. Cresterile economiei de 1.1% in 2020 si de 1.4% in 2021 au fost zadarnicite insa de pandemie, asadar cresterea s-ar putea sa fie descrestere. Germania are un PIB per capita de peste 46.000 de dolari.
5. India. Economia Indiei a avut o crestere spectaculoasa de 4.8% in 2019. PIB-ul indian urma sa creasca la 5.8% in 2020 si la 6.5% in 2021, insa criza economica a zadarnicit orice eforturi din partea autoritatilor. Deja India e o economie de peste 3 trilioane de dolari si ar putea atinge 4.6 trilioane de dolari pana in 2024.