Site icon RATB

Carti care au ajuns sa influenteze in moduri nebanuite istoria lumii

Anumite carti si povestile care ni se dezvaluie in paginile lor au o influenta mai mare decat ne inchipuim asupra realitatii

Cartile au putere. Si asta s-a dovedit de foarte multe ori. Puterea cuvantului este in unele circumstante mai mare decat orice fel de actiune sau de idee pe care ne chinuim sa o implementam la nivel social. Asta pentru ca volumele ajung la foarte multi oameni, sunt scrise foarte bine si reusesc sa explice, sa atinga problematici pe care actorii sociali, politici nu reusesc sa le stapaneasca suficient de bine.

Cele mai influente carti din istorie, care au reusit sa redefineasca in parte societatea sau ideologiile vremii, practicile sociale sunt carti celebre sau mai putin celebre, de care cu siguranta ati mai auzit. Si tocmai asta e farmecul acestor carti: le stie toata lumea, le-au citit o multime de oameni si efectele sale in epoca in care au aparut si mult dupa pot fi cuantificate foarte simplu, exista in practica si, uneori in realitatea pe care o traim chiar astazi.

Istoria lumii si istoria omenirii au fost influentate de o multime de factori si evenimente, lucruri, tehnologii. Insa nicio influenta nu a fost mai vizibila si mai puternica decat influenta cartilor. Cartea ajunge foarte rapid in tot felul de culturi, e citita de un numar impresionant de oameni, daca e bine scrisa si are niste idei interesante pentru epoca ei. Stilurile in care sunt scrise cartile pe care le veti descoperi in randurile de mai jos sunt unele foarte usor de „digerat”, povestile sunt puternice, dar in acelasi timp foarte usor de inteles, personajele sunt usor de identificat cu unele din realitate, realitatea din povesti, romane este aproape identica daca ne gandim la o realitate oarecare pe care si noi am trait-o.

Cum ajunge o carte sa influenteze istoria lumii? E simplu. Are idei noi, revolutionare, are abordari extrem de pertinente ale unor probleme pe care le-a avut societatea si omenirea la un moment dat. Ofera solutii, pune intr-o alta lumina o anumita problematica sau aduce o rezolvare practica la un lucru foarte important pentru societate. Si cel mai important: a fost parcursa de foarte multi oameni si de oameni care au putere de decizie, ideile din ea au ajuns la autoritati, poate la mase de oameni cu influenta in societate.

Doar cateva exemple de carti care au reusit sa influenteze lumea, desi, la aparitie, autorii nu se asteptau sa se intample acest lucru.

1984 de George Orwell. E o carte pe care o citesti la fel de bine si astazi si te minunezi de asemenarile cu realitatea ta. Ea a adus in literatura subgenul distopie, in care autorii imagineaza un viitor nu foarte indepartat in care controlul e absolut, indiferent de unde vine el. Avem cenzura, libertatea e ingradita in acele societati imaginate. Multe carti si abordari moderne nu ar fi existat daca nu era Orwell si al sau roman clasic distopian. Desi a fost publicata in 1949, carte are o influenta care se „simte” si astazi. Povestea e extrem de simpla: un barbat traia intr-o societate controlata de un fel de lider divin, Big Brother, care prefera sa domine societatea prin supraveghere, forta, teama indusa si un cult al personalitatii ce depasea orice limita. Termenii Big Brother, 2+2=5 si multi altii din carte sunt folositi mereu si astazi. Volumul ramane un fel de reminder al libertatii de expresie si al importantei sale.

Fabulele lui Esop. S-ar putea sa fii un pic contrariat de prezenta acestei opere literare pe lista noastra. Esop era un sclav din Grecia Antica care a scris/a colectionat niste fabule frumoase si interesante, dar si povestioare foarte ancorate in realitate. Numai faptul ca sunt scrise sau culese de un sclav din Grecia Antica e fabulos. Fabulele sale inca se invata la scoala si sunt interpretate si reinterpretate in toate felurile posibile. Lectiile de viata ilustrate cu ajutorul animalelor simpatice si situatiilor fantastice in care sunt puse sunt adevarate lectii de morala care se pastreaza atat de actuale si la cateva sute de ani dupa ce Esop nu a mai fost.

Analectele lui Confucius. S-ar putea sa nu fi auzit de ele, dar reprezinta o lucrare extrem de importanta pentru societate si pentru literatura. Sunt colectii de idei si ziceri de la filosoful chinez, scrise de catre adeptii sai. E cea mai importanta carte a Confucianismului. Lectiile sale de morale sunt foarte pertinente si au influentat societatea, de la el avem si o varianta primara a Regulii de Aur. El ne-a invatat sa ne respectam batranii, sa fim loiali familiei si sa ne „veneram” stramosii. In China se studiaza cartea si are o vechime de peste 2.000 de ani. Este cea mai influenta lucrare care abordeaza parte din folosofia asiatica, reflectand asupra valorilor, gandirii din toata istoria, influenta sa vazandu-se si astazi.

Manifestul comunismului de Karl Marx si Friedrich Engels. Este un manifest politic scurt publicat pe la 1848 care a dus la multe revolutii pentru ca a fost interpretat gresit. Idealurile de acolo nu aveau cum sa fie puse in practica in lumea reala, cartea e una dintre cele mai influente in privinta teoriilor politice. E si o lectie despre cum anumite idei bune ar putea fi folosite pentru a aduce raul in lume de catre personalitati cu intentii rele. Cu alte cuvinte e o carte despre binele in teorie si inexistenta sa in practica. Multi inca mai cred ca putem avea o astfel de societate asa cum a reusit sa o creioneze Marx in volumul sau…

Anne Frank: Jurnalul unei tinere de Anne Frank. Este citita deja in toata lumea, tradusa si retradusa. Anne Frank a tinut un jurnal extrem de detaliat in timp ce se ascundea impreuna cu familia si asta vreme de doi ani in timpul ocupatiei germane din Tarile de Jos. La 13 ani primise jurnalul si s-a apucat de completarea sa de abia cand a inceput teroarea germana. A murit intr-o tabara de cocentrare germana in 1944 la doar 15 ani… Tatal sau, singurul supravietuitor din familie, a primit jurnalul si l-a publicat. Din 1947, cand a fost tradus in engleza a devenit un fenomen literar global. Tanara din carte incearca sa retina si sa pastreze in mintea sa o normalitate pe care nu o mai vede in jurul sau, in societatea decazuta si intrata intr-una dintre cele mai negre perioade din istoria sa moderna. Perspectiva unica, cea a tinerei care se vede in fata unui fenomen nemaintalnit, o face si mai accesibila publicului de toate varstele. E o carte dura prin faptele si prin realitatea descrisa, dar care a reusit sa influenteze istoria noastra recenta prin povestea de viata sincera, transpusa atat de realist in paginile de jurnal.

Exit mobile version