Site icon RATB

Carti care au avut ca sursa de inspiratie melodii celebre

Cartile inspirate din cantece de succes au fost la mare cautare

La baza unei carti de succes sta o idee interesanta. Toti autorii cauta in permanenta cele mai bune abordari, ce ele mai bune surse de inspiratie si cele mai originale tipuri de scriitura. De ce? Pentru a vinde mai usor cartea respectiva, pentru a deveni populari si pentru a atrage cat mai multi cititori.

Sursele de inspiratie pentru cartile lansate pe piata pot fi multe. De la o intamplare din viata autorilor pana la un concept mai complicat pe care scriitorul vrea sa il aduca in atentia cititorilor. De multe ori sursele de inspiratie sunt neasteptate pentru o carte. Cantecele celebre, hiturile care au ajuns peste tot in lume, pot fi sursele de inspiratie cele mai bune pentru carti care ajung rapid bestselleruri.

Cand ai auzit ultima data o melodie pe care ai ajuns sa o fredonezi aproape in fiecare zi? Poate ieri, poate azi, poate acum o saptamana. Hiturile sunt de regula cele care ne raman in minte, le stim versurile pe de rost si ne amintim de ele mereu, mai ales daca le-am atasat si o emotie puternica. Si de ce nu ar fi ele si surse de inspiratie pentru niste carti?

Autorii moderni renunta incet, incet la sursele de inspiratie clasice, la celebrele „muze” si cauta inspiratia in realitatea din jurul publicului tinta. Dincolo de ineditul unor surse de inspiratie, autorii din prezent vor sa se bazeze pe o idee care sa atraga cititorii si sa le fie pe plac. Cum toata lumea asculta muzica si e imposibil sa nu stii cele mai tari melodii din toate timpurile hiturile din trecut ajung sa fie punctul de inceput pentru carti de milioane de exemplare.

Forever Young a lui Bob Dylan. O voce unica, o melodie de care nu ai cum sa nu fi auzit si o interpretare unica. Forever Young sta la baza unei carti pentru copii cu acelasi nume, Forever Young. Muzica lui Bob Dylan este strans legata Miscarea Drepturilor Civile, a primit si Premiul Nobel pentru Literatura. Cartea care a preluat numele melodiei sale ii invata pe copii sa ii respecte pe altii. Ilustratiile din carte ascund o simbolistica profunda inspirata din viata artistului. Melodii precum „Blowin’ in the Wind” sau „If Not for You” sunt si ele parte din literatura pentru copii.

What a Wonderful World, versiunea Bob Thiele si George Davis Weis. Toata lumea il stie pe Louis Armstrong si cu totii am auzit si am cantat pe piesa What a Wonderful World. A aparut si o carte care ilustreaza toate versurile melodiei celebre, transmitand un mesaj pozitiv si puternic. E o carte pentru prescolari care poarta titlul melodiei, nu are CD, dar ilustratiile sunt superbe. Daca ar fi vazut-o, Armstrong ar fi fost mandru de volumul editat cu atat de multa grija pentru textul melodiei sale.

Octopus’s Garden de Ringo Starr. Inocenta si sunetul „dulce” al The Beatles sunt mixate intr-o melodie unica, Octopus’s Garden. Cineva s-a gandit sa faca si o carte pornind de la aceasta melodie, sa o ilustreze, sa aduca o multime de culori si nuante in fiecare pagina. Cartea e perfecta pentru copiii care vor sa isi dezvolte imaginatia, creativitatea. Ea poate fi facuta cadou, poti adauga si un CD cu muzica lui Ringo si asa experienta va fi una perfecta.

Over the Rainbow, varianta Harold Arlen si E.Y. Harburg. In libraria micului poate sta foarte bine si cartea Over The Rainbow. Deja cantecul are un Academy Award pentru prezenta in Vrajitorul din Oz. Imaginarul suprarealist, tonul calm al cartii, dar si ilustratia deosebita, iata suficiente motive sa o cumperi pentru serile in care cel mic nu prea vrea sa mearga la culcare.

Every Little Thing de Bob Marley si Cedella Marley. Bob Marley este un artist reprezentativ pentru reggae si pentru soundul tropical. Impreuna cu fiica sa Bob a reusit sa transforme o melodie care putea fi banala intr-un hit care a fost si va ramane emblematic pentru reggae. Ilustratiile din care sunt centrate in jurul unui baiat care isi mentine entuziasmul in privinta vietii. Trei pasarele il ajuta in calatoria sa, i se reaminteste mereu ca „everything is going to be alright”. Mai exista si cartea „One Love” tot inspirata de muzica lui Bob Marley.

You are My Sunshine de Jimmie Davis. Multe mamici din strainatate canta aceasta melodie atunci cand vor sa isi adoarma copiii mai usor. Cantecul a avut o multime de reinterpretari si a ajuns de curand sa fie si sursa de inspiratie pentru o carte pentru copii. Este ilustrat foarte frumos in volumul cu acelasi nume, mai multi copii sunt desenati in timp ce se joaca cu animalutele lor preferate de plus. E o alta carte perfecta pentru culcare.

Exit mobile version