Cartile imbogatesc cultura generala; cu cat mai multe, cu atat mai bine pentru tine

Daca vrei sa citesti la orice ora poti gasi mii de titluri in biblioteci, librarii, dar si in on-line. Anual apar zeci de opere, sunt autori care vin mereu cu noutati si incearca sa isi cucereasca publicul cu o serie de carti cat mai bine scrise, cu povesti, informatii cat mai interesante.

Sunt carti pe care le citesti de placere, ca sa te relaxezi, dar sunt si carti pe care le preferi pentru ca te invata ceva, pentru ca aduc o noutate, au informatii prezentate excelent. Aceste tipuri de carti, cele care urmaresc imbogatirea culturii generale, sunt si cele mai bune daca vrei sa nu irosesti orele petrecute cu o carte in mana.

Desi nu te-ai astepta, in lume se citeste destul de mult. Bine, nu atat de mult precum ne-am dori noi, dar se citeste si asta e vestea cea mai buna. Publicul e destul de diferit, si tinerii au inceput sa citeasca foarte mult, la fel si cei trecuti de o anumita varsta, chiar daca au si locuri de munca si sunt mereu obositi si cu n sarcini de indeplinit pentru job.

De pilda, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, citeste o carte la doua saptamani, deci mai bine de 26 de carti pe an. Daca el poate citi 26 de carti pe an cu atat de multe lucruri de facut, omul simplu, cu un job obisnuit si timp cat vrei la dispozitie dupa cele opt ore ar putea citi si 40 de carti pe an.

Nu orice fel de carte iti este de folos si te poate ajuta sa te dezvolti si sa fii mai destept, mai bun in ceea ce faci, sa gandesti mai bine. Sunt cateva tipuri de carti pe care ar trebui sa le cauti data viitoare cand mergi la librarie si pe care e bine sa le citesti cu mare atenti.

1. Biografiile. Celebrul Elon Musk a fost rugat sa enumere cateva carti, titluri, care ii sunt pe plac. Cu ce a inceput? Cu biografiile preferate. Biografia iti spune totul despre viata unor personalitati cunoscute sau poate mai putin cunoscute, dar importante intr-un domeniu, in istorie.

Din biografii inveti sa nu repeti anumite greseli, vezi ce fel a fost viata unor oameni si cat de mult a contat gandirea lor, ambitia, poate determinarea si pasiunea, dar si norocul, de ce nu. T

oate personajele cartilor din acest tip sunt persoane reale, toate intamplarile sunt fapte din viata reala, tot ce i s-a intamplat personajului ti se poate intampla si tie intr-un fel sau altul. Fiecare persoana este unica, are probleme unice, are situatii originale in care ajunge sa se afle.

Spre deosebire de operele de fictiune care seamana una cu alta, cele din categoria biografii sunt unice, cunostintele pe care le iei din biografii sunt imposibil de descoperit in alta parte. Dintr-o biografie intelegi mai bine relatia cauza efect care guverneaza lumea, obtii si un avantaj important in comparatie cu oamenii care nu ajung sa le citeasca sau care nu le prefera.

2. Science fiction si fantezie. Multa lume considera acesta tip de carti ca fiind doar pentru copii sau pentru cei pasionati cu adevarat de cartile S.F. si de fantezie. Cartile de Science Fiction pun o multime de intrebari importante pentru umanitate. Aceste intrebari primesc raspunsuri nuantate si foarte pertinente de fiecare data, astfel ca, la finalul fiecarei carti ajungi sa intelegi mai bine lumea in care traiesti sau vei trai.

De la valorile pe care se cladeste si se va cladi societatea la gandire „out of box” si incercari de a explica ceva foarte banal sau complex, pe toate le vom gasi dezbatute in cartile science fiction si fantezie. Intelegem mai usor adevarata valoare a lucrurilor, putem sa facem legatura intre notiuni care ni se pareau de neatins in trecut.

Intelegem mai bine si stiintele exacte, relatia lor cu realitatea. Asa putem sa avem o perspectiva foarte clara asupra viitorului si asupra evolutiei societatii, lumii in care traim.

3. Carti despre comunicare si relationare. Daca citesti astfel de carti vei comunica mai bine cu diversi oameni, vei putea avea un discurc mai coerent si mai clar. De asemenea, vei vorbi in public fara probleme, vei putea sa influentezi si sa devii placut in orice context.

Cartile, in general, sunt bune, iei informatii din ele, dar nu se compara cu oamenii. Ca sa ajungi sa iti insusesti anumite informatii, cunostinte, trebuie sa stii cum sa discuti, cum sa pui problema, cu sa afli informatii de care ai nevoie de la oamenii de la care ai nevoie. Aici intervin cartile de comunicare si cele despre relationare, despre retele de cunostinte pe care ai putea sa ti le faci mai usor.

4. Serious Fiction. Daca iti inchipui ca toate cartile de fictiune sunt doar cu povesti care nu au acoperire in lumea reala si nu iti aduc niciun beneficiu te inseli. Sunt multe carti de fictiune pe care le-am putea incadra in categoria „Serious Fiction” ce pornesc de la un adevar foarte bine documentat.

Acest gen ii ofera cititorului oportunitatea de a experimenta o noua faza a realitatii. Dupa ce citesti cartile din categoria „Serious Fiction” ai deja o impresie despre x realitate, nivelul de constiinta este imbunatatit. Abilitatile de comunicare si cele lingvistice sunt imbunatateste, aceste gen face parte din literatura generala, clasica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *