Zilele dinaintea Craciunului sunt speciale. Sunt ceva mai linistite, mai ales daca ai deja o lista de cadouri pentru cei dragi si le-ai si cumparat in mare parte. Pregatirile pentru sarbatori sunt foarte importante. Ele incep cu o curatenie, cu impodobirea bradului, cu decorarea locuintei si cu pregatirea unor meniuri speciale pentru Craciun.
Dincolo de aceste pregatiri obisnuite conteaza foarte mult si starea noastra de spirit, modul in care ne simtim si cum primim perioada sarbatorilor. Pregatirile pentru Craciun pot fi completate si cu o lectura placuta, perfecta pentru a intra mai usor in atmosfera specifica sarbatorilor de iarna.
Cand se apropie sarbatorile de iarna esti ceva mai relaxat, mai visator, mai entuziast. Te ajuta si vremea de afara, ninsoarea si temperaturile ceva mai scazute care nu iti mai permit sa stai prea mult pe afara. Si cand ai ceva mai mult timp pentru tine si e cald si bine in casa o carte buna te-ar putea ajuta sa intri mai usor in atmosfera de Craciun.
Degeaba ai in jur n decoratiuni de sarbatori, ai casa plina de arome tipice Craciunului daca nu „simti” sarbatorile, nu reusesti sa intri in acea atmosfera speciala si sa te bucuri de momentele minunate petrecute alaturi de familie. Cartile cu subiecte de sezon sunt o optiune buna daca vrei sa te poti bucura mai mult de sarbatorile de iarna si sa le astepti cu si mai multa nerabdare si entuziasm. Vei descoperi mai jos doar cateva exemple de volume interesante, cu o poveste originala si personaje care te vor transporta intr-o lume fascinanta, te vor ajuta sa intri in atmosfera de Craciun mult mai usor anul acesta.
Colind de Craciun de Charles Dickens. Este o nuvela clasica, publicata in 1843, care are ca personaj principal un individ morocanos ce primeste vizita neasteptata a patru fantome in ajun de Craciun. Una apartinea unui fost partener de afaceri, alta Craciunului Trecut, ultimele doua fiind ale Craciunului Prezent si celui Viitor. Dupa aceasta experienta destul de terifianta pentru bietul om acesta se schimba complet, omul nostru devine mai bun si mai dragut cu toti cei din jur.
Cartea este la fel de populara si astazi, vorbeste si despre traditiile de Craciun din trecut, despre saracie sau despre spiritul festiv care insotea sarbatorile de iarna odinioara. E o carte de citit la gura sobei sau langa un semineu, e o carte excelenta pentru serile in care vrei sa te relaxezi si sa te pregatesti de Craciun si altfel decat lucrand de zor prin casa.
Expresul Polar de Chris Van Allsburg. E un volum pentru copii si parinti deopotriva. Cu ilustratii deosebite si un fir narativ usor de urmarit, „Expresul Polar” ascunde si o simbolistica destul de complexa pe care adultii vor fi curiosi sa o descopere. Romanul urmareste povestea unui baiat care porneste spre Polul Nord intr-un Ajun de Craciun.
Trenul este mijloc de transport ales, ajunge pana la urma la Pol, unde il intalneste pe Mos Craciun in persoana. Mosul ii ofera orice fel de cadou ar dori. Un clopotel de la un ren al Mosului, pe care doar cei care cred in Mos il pot auzi, este cadoul pe care il va avea copilul si de care se va bucura nespus. E o poveste frumoasa, care te atrage, este usor de citit si poate fi romanul perfect pentru sarbatori in familie.
Craiasa Zapezii de Hans Christian Andersen. Alt volum pentru adulti si copii este „Craiasa Zapezii”. E un basm celebru, o poveste despre lupta dintre bine si rau, in care sunt implicati si doi copii, Gerda si Kay. Bunica baiatului le spune celor doi despre Craiasa Zapezii si imediat copiii isi imagineaza faptura feerica, gata sa cucereasca pamantul.
Kay e rapit de zana cea rea, Gerda porneste in cautarea sa. Episodic vom intalni si goblini, oglinzi magice, demoni. Este o carte foarte bine scrisa, este despre prietenia a doi copii si lupta care se da pentru a ajunge sa se regaseasca. Ilustratiile superbe, povestea care te atrage si simbolistica ascunsa in toate scenele care se desfasoara in fata ochilor transforma volumul lui Andersen intr-o carte ideala pentru perioada de dinaintea Craciunului.
Craciunul lui Hercule Poirot de Agatha Christie. Agatha Christie este cea mai buna autoare de romane politiste. Daca vrei suspans si un volum cu tematica de sarbatori, pe care sa nu il mai poti lasa din mana, atunci „Craciunul lui Hercule Poirot” este pentru tine. Actiunea se petrece in timpul unei reuniuni de familie si are in centrul sau un multimilionar cam sadic, Simeon Lee.
Vin foarte multi oaspeti neasteptati, gasim si suspecti cand apare o crima. Hercule Poirot incepe sa investigheze cu ochi de soim toate probele si toti cei care au participat la aceasta reuniune cu final neasteptat. Actiunea are mai multe puncte critice in care apar noi dezvaluiri, nu stii pana la final care e criminalul si care a fost motivul crimei. E o carte care te va captiva si care te va relaxa, iti va aminti inca o data cat de bine isi gandea firul narativ Agatha Christie si cat de bine isi scria romanele politiste.