Cartile pe care le citesti spun multe despre tine. Alege cu atentie.

De-a lungul vietii noastre invatam sa facem o multime de lucruri, ramanem cu amintiri si cu idei, cu notiuni care pot sa ne ajute sa ne dezvoltam si sa ajungem acolo unde ne dorim. Cele mai multe le aflam din carti, din lecturile noastre online sau offline. Cititul de carti este principala preocupare pe care ar trebui sa o avem cu totii daca ne dorim sa evoluam si sa putem intelege mai bine lumea in care traim.

Evident, nu orice carte citita iti aduce si cunostintele necesare, ideile ca sa poti progresa. Trebuie sa stii cum sa le alegi si ce anume sa citesti ca sa ai o deschidere anume atunci cand esti prins intr-un dialog important si trebuie sa dai si tu o replica cat mai in tema. Sunt putine cartile pe care le-ai recomanda si altuia, sunt si mai putine cartile care iti raman in minte.

Astazi se scrie mult, carti apar mereu, sunt foarte multe domenii in care gasesti la orice ora colectii intregi. La fel ca in online, si in librarii e o lupta continua pentru a ajunge in biblioteca ta. Autori, editori, edituri, cu totii vor sa isi castige atentia si sa iti ofere cel mai bun text pe care l-ai avut vreodata in mana.
Ca sa nu pierzi timp cautand acele titluri pe care trebuie sa le ai in biblioteca ai mai jos o lista suficient de mare pentru a bifa toate volumele de citit intr-o viata, cu subiecte foarte interesante.

Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald. O tragedie moderna a unui milionar care ajunge sa piarda aproape totul. Desi incearca sa isi recapete iubita, care apartine acum altui barbat, Gatsby nu reuseste. Neglijenta si lipsa de interes la momentul oportun au transformat o poveste de dragoste intr-o pierdere uriasa. Gatsby se concentreaza mai mult pe bani, avere, status social si mai putin pe intelegerea adevaratei naturi a iubitei deja pierdute de prea mult timp. E o poveste cu o lectie de viata destul de dura care ar trebui sa trezeasca in omul modern ceva semne de intrebare…

To kill a Mockingbird de Harper Lee. Cu un titlul original si atractiv, cartea lui Lee e deja un volum clasic cu actiunea plasata in anii 1930. In carte pare sa se discute la un anumit nivel despre tensiuni rasiale, despre un avocat alb care incearca sa salveze viata unui anumui Robinson Tom, un negru, acuzat pe nedrept de viol comis asupra unei femei albe. Autorul reuseste sa poarte cititorul intr-o lume pe care am uitat-o in care diferentele dintre albi si negri erau destul de pronuntate si de multe ori negrii erau cei care erau vinovati. Pana la urma povestea incalcita se dezluseste si naratiunea intra pe un fagas previzibil. O carte buna pe care ai putea sa o citesti dintr-o suflare.

Povestea slujitoarei sau The Handmaid’s Tale de Margaret Atwood. Cei care sunt la curent cu cele mai populare seriale online au auzit cu siguranta de Povestea slujitoarei. Firul epic al cartii ne poarta intr-un viitor distopic, in care descoperim rand pe rand culisele unei lumi in care o majoritate feminina devine infertila datorita unei catastrofe de mediu. Femeile fertile inca sunt adunate si sunt reduse la tacere. Dupa care sunt fortate sa aiba copii odata ce barbatii sunt la putere. Pare o poveste greu de crezut, dar are si niste baze reale, legate mai degraba de un cult regilios din America acelor vremuri in care se desfasoara actiunea din roman.

Great Expectations, Marile Sperante de Charles Dickens. Este o capodopera a lui Dickens pe care nu ai cum sa o ratezi. La baza volumului este povestea uimitoare a unui anume Pip, un orfan care a scapat de backgroundul sau umil si a castigat inima unei fete din clasa superioara. Este pana la urma povestea eterna a costurilor implicate de avansarea sociala gresita si prost ghidata.

O carte pe care o vei indragi si care iti va lamuri multe lucruri despre viata, o carte in care te vei regasi in anumite fragmente si vei ramane uimit de puterea de caracter si de ambitia, determinarea personajului principal. E si o lectie de viata pentru toti cei care spun mereu ca „nu se poate”.

Lady Chatterley’s Lover, Amantul doamnei Chatterley de DH Lawrence. Interzisa in anii 1960, cenzurata la infinit pe atunci, cartea aduce in atentia cititorului povestea sotului doamnei Chatterley, Clifford, care se intoarce de la razboi intr-o Franta destul de ciudata la acea vreme, paralizat. Spre surprinderea sa acesta afla ca sotia nu a stat degeaba si are o aventura cu paznicul terenului de vanatoare, un anume Oliver Mellows, un tabu in societatea dintre razboaie.

Firul narativ din volum ne arata si incearca sa analizeze dragostea si pierderea prin perspectiva unor bariere legate de clasa si de apartenenta la ea. Spre surprinderea cititorului, cartea nu e deloc una greu de citit si de inteles, iar povestea captivanta, picanta este exact ce ai nevoie ca sa te relaxezi cand esti la drum sau stai acasa, in patul din dormitor.

Lord of the Flies, Imparatul Mustelor de William Golding. Golding este printre putinii autori care a incercat sa gaseasca raspunsul la o intrebare care ne macina de secole. Ce s-ar intampla daca am fi lasati de capul nostru, fara o „rama” societala. Este povestea unei prabusiri de avion si a unor elevi care raman fara parinti, adulti, si multe alte povesti interesante. E o carte incredibil de realista, foarte bine scrisa si cu idei care ar putea sa ne faca sa gandim altfel in anumite situatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *