Site icon RATB

Carti pe care ar trebui sa le citesti pana la implinirea varstei de 18 ani

Cartile pentru tineri si adolescenti de citit pana in 18 ani pot oferi idei foarte bune pentru viata de adult

Daca in viata de adult ti se pare ca nu ai timp destul pentru citit si pentru relaxarea in compania unui volum bun, scris de autorul preferat, ar fi cazul sa citesti mai mult in adolescenta. Atunci e perioada perfecta sa descoperi, sa ai biblioteca plina de carti interesante. Si e o perioada in care chiar ai timp sa citesti tot ce vrei, doar sa iti doresti lucrul acesta.

Nu toate cartile sunt potrivite insa pentru adolescenti si nu orice carte citita te ajuta sa evoluezi, sa prinzi drag de lectura. Alegerile pe care le faci la aceasta varsta in privinta cartilor sunt mai importante decat crezi.

Cand ai citit ultima carte? Despre ce era? Iti mai aduci aminte de ce ai ales-o? Sunt doar cateva intrebari pe care tinerii le pot primi oricand, chiar si in cadrul unui interviu de angajare la compania x.  Tinerii citesc si citesc mult sau destul de mult in ziua de astazi, contrar asteptarilor si stereotipurilor de care se tot vorbeste. Lectura este pana la urma un refugiu pe care multi il cauta, un refugiu in care gasesti raspunsuri si iti pui noi intrebari despre tine, despre realitatea in care traiesti.

Cat esti tanar si ai timp, esti si la o varsta la care ai rabdare sa mai citesti si ai si cand sa o faci ar fi pacat sa nu te „aventurezi” in universul literar al autorilor preferati. Pana pe la 18 ani ar trebui sa te obisnuiesti cu lectura, cu volumele interesante, care te pot ajuta si in viata de zi cu zi.

Sunt de preferat povestile puternice, conceptele practice si cartile care incurajeaza gandirea critica, dezvoltarea observatiei si a vocabularului, a imaginatiei. Nu ai inca o lista de carti pe care sa le termini pana implinesti 18 ani? Iti oferim cateva recomandari de lectura in randurile ce urmeaza, cu precizarea ca poti adauga oricand si alte titluri interesante la sugestiile din acest articol.

„Stiu de ce canta pasarea in colivie” de Maya Angelou. Viata nu e doar despre fericire si bucurie, despre momente in care totul se intampla exact asa cum vrei tu si te simti bine. Orice tanar va ajunge sa traiasca suferinta, singuratatea. Cartea este despre modalitatea in care poti trece mai usor peste cele mai grele incercari ale vietii, despre posibile abordari ale celor mai dificile concepte.

Maya Angelou isi dezvaluie amintirile din copilaria sa, povestile nu sunt deloc unele placute, totul e sfasietor si tragic. Insa puterea spiritului sau si optimismul de nezdruncinat, speranta, toate o ajuta sa depaseasca orice fel de obstacole pe care destinul i le scoate in fata. E o poezie in tot ce scrie si descrie autoarea, cartea e usor de citit si te ajuta sa treci peste aproape orice momente mai putin placute din viata personala. Autoarea demonstreaza pana la finalul cartii ca e posibil sa ai o dorinta, care poate sa straluceasca puternic in tine, chiar si cand intunericul pare ca iti umple sufletul si mintea.

„Razboiul artei” de Steven Pressfiled. Cartea porneste de la un adevar universal valabil, pe care s-ar putea sa il fi experimentat si tu, cititorul: daca vrei sa creezi ceva te vei lovi de foarte multe obstacole. Sunt foarte multe lucruri care te vor opri in incercarea de a fi creativ si de a pune in practica diverse idei-nu ai incredere in tine, esti lenes, nu crezi ca vei putea sa te impui pe o piata sufocata etc.

Pressfield te va ajuta in cartea sa sa identifici usor si clar dusmanul creativitatii si iti pune pe tava un plan de atac pentru a iesi mereu invingator. Nimic bun nu se poate intampla daca nu te implici, daca nu esti suficient de puternic ca sa treci de absolut toate obstacolele si sa ajungi la telul propus. Nu conteaza ca esti artist, creator de continut, sau lucrezi in alte domenii in care ai nevoie de creativitate sau esti un simplu individ care vrea sa dea un sens vietii sale, cartea te va ajuta sa descoperi mereu potentialul tau si sa il folosesti in favoarea ta.

„Limitele: Cand sa spui DA, Cum sa spui NU ca sa preiei controlul asupra vietii tale” de Dr. Henry Cloud and Dr. John Townsend. Una dintre realitatile importante ale vietii este legata de limite si limitari. Daca o persoana nu stabileste de la inceput limite clare si solide in privinta sa s-ar putea sa se intample mereu lucruri rele.

Tinerii trebuie sa aiba limite fizice, cine te atinge si in ce contexte, limite mentale, libertatea de exprimare, limitele emotionale, abilitatea de a „administra” propriile emotii. Cei doi doctori te vor ajuta sa intelegi mai bine ce e cu aceste limite, cand e cazul sa spui stop si cum anume sa te descurci in relatiile cu altii in asa fel incat sa fii mereu in control asupra vietii tale.

Secretele succesului. Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent” de Dale Carnegie. Stii deja ca toti angajatorii cauta acum oameni care pot sa colaboreze, stiu sa colaboreze si lucreaza excelent in echipa. Cartea publicata la 1936 propune o multime de tehnici de comunicare interpersoala pornind de la ideea ca alti oameni sunt mult mai fragili si mai egocentrici decat ne gandim noi.

Carnegie incearca sa exprime in termeni simpli notiuni destul de complicate si complexe. Te va ajuta sa inveti cum sa iti faci prieteni rapid si usor, cum sa fii mai popular, cum sa ii faci pe altii sa fie de acord cu tine si cum sa castigi clienti si oameni de partea ta, cum sa fii un speaker mai bun.

Exit mobile version