Site icon RATB

Carti pe care trebuie sa le citesti pana la varsta de 50 de ani

Cartile bune se citesc la timpul lor, daca vrei sa nu ratezi cele mai bune titluri pana ai implinit 50 de ani si nu prea mai ai timp de nimic

Se spune ca viata incepe cu adevarat la 40 de ani. Pana atunci doar descoperi si faci cercetare. Deja dupa 40 de ani ai familie, ai copii, trebuie sa te preocupe si dragostea, sa o mentii mereu importanta in cuplu. Nu prea mai ai timp de tine, te dedici familiei.

Dar asta nu inseamna ca nu poti sa citesti cat mai mult si sa descoperi prin lectura cele mai interesante aspecte ale vietii pe care incerci sa o traiesti cat poti de bine. Lectura este obligatorie pana in 50 de ani, cand inca mai ai rabdare si timp pentru o carte buna… sau mai multe. Nu stii ce carti ai putea sa citesti pana in 50 de ani ca sa nu regreti mai tarziu ca nu ti-au trecut prin fata ochilor? Le vei descoperi pe rand mai jos.

Cartile bune se citesc mereu la timpul lor. Dar cand nu mai ai timp de citit in liniste si ai si familie parca nu iti mai vine sa citesti orice. Asa ajungi sa fii selectiv si sa incerci sa ai de fiecare data cele mai bune carti in biblioteca sau pe noptiera de langa pat.

In functie de varsta si de preferintele tale vei gasi recomandari de lectura si carti foarte bune pe care e musai sa le citesti daca vrei sa nu ajungi la 50 de ani si sa iti para rau ca nu stii si tu de volumul x despre care discuta toata lumea sau despre cartea y pe care au citit-o toti prietenii.

Mai jos am adunat trei carti bune de citit pana in 50 de ani care te vor face sa privesti lumea poate altfel si pe care le vei adora odata ce ai inceput sa le citesti in liniste, seara, in pat sau in vacantele tale din timpul anului.

Sensul unui sfarsit, Julian Barnes. Barnes incepe cu o provocare pentru cititorii cartii sale. Mai precis cu o intrebare: De cate ori ajungem sa ne spunem povestea de viata celor din jurul nostru? E un indemn la meditatie, la amintiri si memorie si la descoperirea regretelor din viata noastra mult prea scurta. Viata noastra ajunge sa nu mai fie viata… noastra, e doar povestea pe care o tot spunem despre viata. Pe care ne-o spunem noua pana la urma. Tony Webster, personajul si naratorul lui Barnes este un pensionar cu o cariera impresionanta in spate, care trece si printr-un divort. Are o fata si priveste cu nostalgie spre tinerete incercand sa descopere un sens al acesteia. Isi aminteste de tot felul de momente din viata sa si incearca sa le inteleaga mai bine prin amintire. Numai ca amintirile nu sunt intotdeauna atat de precise si adevarul e denaturat. Personajul volumului descopera acest lucru cand primeste un jurnal al unui prieten din facultate, lasat mostenire dupa ce acesta a comis un act suicidal. E o lectie dura despre natura evaziza a timpului si a memoriei.

Un barbat singur, Christopher Isherwood. Sunt putine carti care reusesc sa zugraveasca atat de bine sentimentele atat de dureroase ale pierderii cuiva drag. In volumul sau autorul dezvaluie pas cu pas povestea unui personaj care incearca sa faca fata decesului partenerului sau. Lectorul universitar, George, este urmarit pe parcursul unei singure zile din viata sa. Jim, partenerul sau fusese omorat recent intr-un accident de masina. George traieste in California, e englez si isi petrece viata cum stie mai bine inconjurat de realitatea anilor 1960.

Dar personajul nu se lasa dominat de tristete si de neputinta si isi vede de orele sale la universitate, merge sa faca exercitii fizice, se intalneste cu prieteni, merge la o masa in familie la cineva si se intoarce acasa. E o modalitate foarte buna de a face fata pierderii cuiva drag fara sa te retragi in tine.

Adultii, Marian Keyes. A aparut recent si e o carte despre familia Caseys, care pare una obisnuita, dar in spatele usilor se afla multa tensiune si o multime de framantari. Par sa fie o familie de succes care are toata Irlanda la picioare. Insa o cu totul imagine reiese din tot ce inseamna evenimente familiale, aniversari, vacante in strainatate, iar dinamica interpersonala dintre cei trei frati, neveste si copii se tot schimba cand te astepti mai putin. Tensiuni in interiorul familiei, intrigi, rivalitati, toate ies la suprafata fila cu fila, pe masura ce ajungi sa parcurgi firul epic al cartii.

La final ramai si cu o intrebare foarte complicata: in ce punct al vietii intervine timpul pentru o reconciliere a vechilor probleme cu oamenii pe care ii iubesti si te maturizezi, devii adult cu adevarat? Si mai e ceva: ai garantia ca atunci cand devii adult poti sa deslusesti tot ce se intampla in jurul tau? Raspunsurile la intrebari le veti descoperi doar daca cititi cartea pana la final. Lectura merita si stilul in care e scrisa e unul foarte placut.

Exit mobile version