Site icon RATB

Carti valoroase vandute pentru sume uriase

Cartile cu o vechime mai mare sunt si mai scumpe

Desi scazut, consumul de carte se mentine in limite normale la nivel global. Pe rafturile librariilor din ce in ce mai putine gasim carti cu preturi diferite, de la autori cunoscuti sau mai putin cunoscuti. Valoarea unei carti este data de autor si de modul in care a fost scrisa, de povestea pe care o ascunde intre coperte. De la cativa dolari la cateva sute de dolari, preturile cartilor din librarii nu sunt atat de mari. Ele par insa infime daca ne gandim la cele mai scumpe carti vandute vreodata.

Intreabarea la care ar trebui sa ne gandim este urmatoarea: cat ai fi dispus sa dai pentru prima editie a unei carti importante si pentru literatura, si pentru istorie? De multe ori nu prea te gandesti la original de vreme ce exista atatea copii care contin fix aceeasi informatie. Cum se ajunge la aceste preturi uriase? Textele sunt antice, au valoare istorica uriasa, e vorba si de literatura de calitate de la autori celebri la nivel global.

Si mai e un lucru de care e bine sa tinem cont: nu mai gasesti astfel de opere, nu ai de unde sa le mai iei, nici macar sub forma de copii, in unele cazuri. Asta inseamna ca ai doar editia originala si daca o vrei in colectia ta platesti enorm de mult sau ca ai volume la care nu ai fi avut acces daca nu exista vanzarea lor la un moment dat. Care ar fi cele mai scumpe carti vandute vreodata?

1. Povestile Bardului Beedle. 3.98 milioane de dolari. Volumul cuprinde o colectie de povestiri frumoase pentru micuti scrise de J.K. Rowling. Fiecare poveste are un personaj magic, dar si note aditionale intocmite tocmai de catre profesorul Albus Dumbledore. Pe langa aspecte legate de moralitate, cartea dezvaluie si aspecte legate de celebra scoala de vrajitori Hogwarts. Autoarea a ilustrat toata cartea, ceea ce o face si mai pretioasa. In Harry Potter si Talismanele Mortii cartea apare atunci cand Dumbledore o ofera drept cadou lui Hermione.

Rowling a realizat volumul vandut in milioane de exemplare prin intermediul unor notite scrise de mana si ilustratii personalizate si ar fi vrut sa doneze profitul din vanzari unei campanii de caritate. In 2007 una dintre copiile originale a fost vanduta la o licitatie, era vorba de varianta The Moonstone Edition. In 2016 alta copie ajunge sa fie licitata si vanduta cu 368,750 lire.

2. Biblia lui Gutenberg. 4.9 milioane de dolari. Prima carte printata din Europa, acest volum simbolizeaza inceputul tiparirii si o revolutie importanta in istoria comunicarii. Cumpararea Bibliei lui Gutenberg a avut loc in 1987 si valoarea estimata este, in zilele noastre, de 25-35 de milioane de dolari. De ce e asa de valoroasa? Pentru ca inainte de tiparire, cartile erau realizate manual, prin copiere, sau erau tiparite cu niste placi din lemn pe care se grava textul.

Cu o estetica deosebita, Biblia e o adevarata opera de arta si are o valoare istorica uriasa. Avea 42 de randuri, pe doua coloane, peste 2.5 milioane de semne tipografice si 1.282 de pagini, distribuite in doua volume. La tiparire s-au folosit 290 de caractere tipografice gotice, care imitau scrisul de mana. Dintre cele 180 de exemplare tiparite, 135 au fost imprimate pe hartie clasica, 45 pe vellum.

3. Povestirile din Canterbury. 7.5 milioane de dolari. Carta e scrisa de Geoffrey Chaucer, exista doar 12 copii ale originalului, una dintre ele fiind cumparata de un dealer londonez in 1998. Toate cele 20 de povestiri din carte au drept cadru pelerinajul la catedrala din Canterbury, personajele sunt infatisate unul cate unul in fiecare poveste in parte si reprezinta caractere pitoresti ale Angliei din secolul al XIV-lea.

Fiecare poveste incepe cu o precuvantare care il prezinta pe cel care va fi personajul principal al povestirii. Umorul si autoironia, dezvaluirea unor defecte umane si ale societatii, ipocrizie, coruptie, prejudecati, pe toate le gasim in volumul lui Canterbury. Este, daca vreti, o opera ce anunta romanul modern intr-o epoca in care literatura este mai prezenta ca oricand.

4. Magna Carta. 21.2 milioane de dolari. Am auzit cu totii de la lectiile de istorie de Magna Carta Libertatum, un document din 1215, perioada in care nu prea exista ideea moderna de libertate. In Magna Carta se promitea respectarea drepturilor bisericii, se acorda protectie baronilor pentru a nu putea fi inchisi pe nedrept, acces la justitie corecta. In acele vremuri privilegiile erau denumite libertati, ele se acordau seniorilor sau unui oras si doar de catre rege. Toti regii pana in secolul al XV-lea jurau sa respecte tot ce spunea textul documentului. Ordinea constitutionala engleza a pornit de la Magna Carta, de unde si valoarea ei istorica uriasa.

5. Codex Leicester. 30.8 milioane de dolari. Suma e atat de mare pentru ca vorbim despre scrieri stiintifice, un jurnal lung de 72 de pagini, redactat de insusi Leonardo Da Vinci. Printre altele, textul vorbeste despre localizarea fosilelor si despre motivul pentru care luna e luminoasa. Lucrarea a fost scrisa doar de catre Leonardo Da Vinci si a fost vanduta la o licitatie din 1994. In prezent se gaseste in colectia impresionanta a miliardarului Bill Gates.

El a reusit sa scaneze multe pagini si a creat copii digitale, devenite mai tarziu imaginile de la protectorul de ecran de la Windows 95. Codexul a fost denumit dupa Thomas Coke, apoi i-a fost atribuit lui Earl of Leicester, care l-a si cumparat in 1719.

Exit mobile version