Mobilitatile pentru studenti sunt cea mai buna modalitate de a invata lucruri utile pentru o viitoare angajare mai usoara pe piata muncii

In timpul facultatii apar o multime de oportunitati pentru studenti. Trebuie doar sa afli de ele si sa le folosesti in avantajul tau. Mobilitatile pentru studenti, schimburile internationale de studenti sunt un tip de program de studiu excelent pentru orice student. Daca vrei sa te angajezi mai usor si sa ai o privire de ansamblu mai buna asupra domeniului pe care il studiezi la facultate va fi de dorit sa participi in astfel de programe pentru o sansa in plus in viitorul tau profesional.

Daca nu iti permiti studii in strainatate inca din anul I poti sa te bucuri de mobilitatile pentru studenti si de bursele, granturile oferite, care acopera de cele mai multe ori si costurile cazarii si tot programul de stiu urmat in strainatate pe o perioada de timp determinata, de regula 3 sau chiar 12 luni. E o oportunitate de neratat mai ales daca stii si o limba straina destul de bine si vrei sa inveti mai multe despre domeniul pe care ai inceput sa il descoperi la facultate. Ce avantaje iti aduce o astfel de experienta? Iata doar cateva dintre cele mai importante.

Reusesti sa te integrezi mai bine si mai repede pe piata muncii. Angajatorii vor cauta mereu CV-uri cat mai complete si experiente in strainatate. Ambele sunt semnele clare ca viitorul angajat a dorit sa devina mai bun si a incercat sa faca tot ce i-a stat in putinta ca sa ajunga la obiectivul dorit, angajarea. Un angajator va fi dispus sa iti ofere un loc de munca daca dovedesti ca ai beneficiat de schimburile de experienta si de mobilitati si te-ai format deja ca profesionist tinand cont de toate valorile si de informatiile transmise la cursurile din strainatate. Plus ca vei fi chemat la si mai multe interviuri si vei avea sanse mai mari sa fii parte dintr-o echipa.

Iei contact cu alte culturi, cu alt mediu social si academic. Mobilitatile pentru studenti sunt poate cea mai buna modalitate de a vedea si alte tipuri de sisteme de invatamant superior, de a intra in contact cu obiceiuri si culturi si de a avea acces la un mediu academic total diferit de cel pe care l-ai intalnit in tara. E importanta o astfel de experienta mai ales ca sistemul de invatamant romanesc superior are si el limitarile lui. La intoarcere dintr-o astfel de experienta ai deja cunostinte solide pe care alti colegi de an nu le vor avea, vei reusi sa intelegi mult mai bine alte notiuni predate si integrarea pe piata muncii va fi mult mai simpla.

Inveti o limba straina mai usor, un avantaj important pe piata muncii. In functie de cate luni vei sta in strainatate, la studii, pana la 12 luni, vei invata si limba de acolo comunicand cu restul colegilor de acolo, vei avea acces la cursuri gratuite de limba si la profesori care te pot invata foarte usor limba vorbita acolo. Limba engleza te va ajuta, dar e foarte bine sa te descurci si in limba din statul unde ajungi. Intr-un final, la intoarcerea in tara, sansele sunt mult mai mari sa reusesti sa te evidentiezi si sa te angajezi mult mai rapid avand toate aceste cunostinte de limba asociate cu o experienta culturala unica.

Ramai cu o multime de prieteni si relatii. In timpul studiilor in strainatate pe o perioada scurta de timp sau mai lunga vei cunoaste oameni noi, studenti, profesori, vei pastra legatura cu ei si dupa ce te vei intoarce in tara. Aceste contacte s-ar putea dovedi a fi unele foarte valoroase mai ales daca vrei sa te reintorci in tarile unde ai mers la studii si schimb de experienta. Multi studenti aleg sa revina si sa ramana in tarile unde au mers in cadrul mobilitatilor de studii din facultate, asa ca sansele sa primesti ajutorul dorit sunt cu atat mai mari cu cat ai contacte mai multe.

Combini perioade de studii cu un stagiu de pregatire. In cadrul mobilitatilor din programul Erasmus+ studiile se pot completa cu stagii pentru a avea experienta profesionala si a reusi sa sa intri pe piata muncii ai rapid. Stagiile de pregatire sunt cu atat mai importante cu cat vor aduce si cunostinte in plus si o experienta pe care nu o vei putea gasi, poate, in tara. Inveti lucruri noi, ai si experienta la intoarcere, iti completezi studiile academice si pornesti din start, la terminarea studiilor, cu un atu in plus fata de toti candidatii care vizeaza un anumit post.

Ai o gandire mult mai flexibilia. Odata ce ai participat la programe de studii in strainatate de scurta durata ai si avantajul unei gandiri cu o flexibilitate mai mare odata ce ai venit in contact cu diverse culturi si sisteme de invatamant. Si asta te va ajuta enorm sa reusesti in viata si pe piata muncii mai ales ca locurile de munca sunt putine si concurenta este foarte mare. Flexibilitatea in gandire este un atu extrem de important cand vine vorba despre usurinta gasirii solutiilor si insusirea de notiuni noi, atat de utile la orice loc de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *