Pandemia de COVID-19 va continua mai mult decat ne asteptam in momentul de fata

Avem deja mai bine de sapte sau opt luni de cand ne luptam cu SARS-CoV-2 si cu boala COVID-19 si inca nu stim cand se va incheia tot acest cosmar. Daca ne uitam insa in trecut, la pandemia din 1968, vom observa ca tulpina pandemica de atunci cand mai persista si in 2020… H3N2 semana in mare parte cu SARS-CoV-2, insa a fost mai usor de tinut in frau pentru ca a existat o imunitate anterioare, aparuta in 1957. Ce se va intampla cu SARS-CoV-2 acum?

Anul 1968 a fost unul in care gripa a facut ravagii, am avut si pandemie, insa a fost una destul de usoara. H3N2 a chinuit pentru o perioada sute de mii de oameni, insa nu a fost atat de mortal precum SARS-CoV-2. Ambele tipuri de virusuri, din 1968 si din 2020 au fost transmise de la o specie la alta. Intai animalele au fost infectate, dupa care infectia a ajuns si la oameni, ca sa se transmita iar la animale.

Gradul de contagiozitate a fost foarte mare in ambele cazuri, numai ca virusul din 1968 se baza pe genele de la gripa aviara si avea virusul A, cu H3 si cu N2-ul venit de la virusul H2N2 din 1957, deci exista o imunitate formata la nivel local si zonal macar. Pana in iarna lui 1969-1970 au murit la nivel global peste un milion de oameni. Toti cei care au murit au fost oameni peste 65 de ani. Nu avem cifrele de atunci si in 2020, insa in ritmul in care apar decesele si infectarile ajungem sigur intr-un an, doi la fix aceleasi cifre infioratoare.

Gripa H3N2 a inceput in Hong Kong in iulie 1968, in SUA a ajuns in septembrie si inca mai circula virusul si astazi a o gripa de tip A. Imunitatea pe care o aveau deja multi de la virusul din 1967 a fost punctul cheie in lupta cu noul virus de atunci. Putina lume a facut forme grave si vindecarea a fost rapida. Dupa ce s-a raspandit prin Asia gripa a ajuns in Vietnam sau California, in Marea Britanie, in tari vest europene, in Africa, Europa de Est, America de Sud, Australia sau Japonia.

Pandemia a avut doua valuri, al doilea val omorand mult mai multi oameni decat primul. Infectia avea printre alte simptome si febra, dureri musculare, slabiciune generala, frisoane. Patru sau sase zile te chinuiai cu simptomatologia. In al doilea val am avut si multe decese la nivelul copiilor mai mici si in randul batranilor care au trecut de 80 de ani. Vaccinul a aparut doar dupa ce pandemia era deja foarte grava in mai toate tarile.

Oamenii de stiinta au aflat mai tarziu ca H3N2 a „sarit” de la om la porc, de unde si simptomele de gripa porcina de la animalele din curte. Asa a reusit sa tot infecteze si sa fie printre tulpinele cunoscute care pot provoca gripa comuna pe care o intalnim iarna.

Odata cu pandemia din 1968 a inceput producerea serioasa de vaccin cam in toate tarile importante, iar americanii au recomandat vaccinarea obligatorie anuala, evident daca erai de acord pana la urma.

Nu avem de unde sti daca si SARS-CoV-2 va face la fel sau va disparea, va persista ca o gripa comuna sau va fi exact ca hepatita B care este in oameni si care afecteaza doar pe cei care au imunitatea foarte scazuta. Insa in cazul COVID-19 nu vorbim de imunitate, este virus nou, te poti reinfecta fara probleme si de doua sau trei ori, cu forme din ce in ce mai grave sau mai usoare, depinde de sistemul tau imunitar si de organism, de cel fel de tulpini si tipuri de virus „prinzi”. Ceea ce este si mai ingrijorator este faptul ca multi pacienti sunt testati negativ de multe ori si a n-a oara ies pozitivi… Nu se stie inca de ce, insa s-ar putea ca virusul sa fi invatat noi metode de a se ascunde de testele moderne in anumite tipuri de organisme.

Persistenta pandemiei de COVID-19 va depinde de cat de repede se va obtine un vaccin eficient, cata lume il va primi, daca se va obtine ceva cu el si daca SARS-CoV-2 va ramane asa cum il stim acum sau va suporta multe mutatii care il vor face si mai puternic. Cea mai mare temere a oamenilor de stiinta si a medicilor este urmatoarea: suprapunerea SARS-CoV-2 cu virusul sezonier, cu raceala pe care o face toata lumea pe timp de iarna, cu virusul comun. Nu se stie ce fel va reactiona organismul daca nu ne vaccinam si nu avem imunitate prea buna. Vom vedea din momentul in care apar primele cazuri de imbolnavire dubla, viroze, gripa normala si COVID-19 in paralel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *