Site icon RATB

Caz de coruptie la nivel inalt in Spania

Caz de coruptie la nivel inalt in Spania

In peisajul politic al Spaniei, un scandal ce implica droguri, prostitutie si mita a zguduit partidul socialist al premierului Pedro Sanchez, cu doar 100 de zile pana la alegerile municipale si regionale de la sfarsitul lunii mai si cu 10 luni pana la alegerile legislative ce se vor desfasura in decembrie.

Partidul Muncitoresc Socialist Spaniol (PSOE), care se afla in prezent la putere in Madrid, s-a trezit implicat in controverse cu privire la acuzatiile de luare de mita si coruptie. Inca din luna februarie, nenumarate dezvaluiri au aparut in presa spaniola despre scandalul “Mediador”, ce il are ca actor principal pe Juan Bernardo Fuentes, cunoscut si sub numele de „Tito Berni”, ce a fost retinut alaturi de propriul nepot si alti noua oameni de afaceri.

Concret, scandalul implica cadouri care ar fi fost oferite de diversi oameni de afaceri deputatului socialist in schimbul obtinerii de contracte publice, accelerarea cererilor de subventii europene, ocolirea inspectiilor sanitare din timpul pandemiei Covid 19 si primirea altor privilegii asemanatoare.

Pentru a beneficia de acesta colaborare, oamenii de afaceri implicati trebuiau sa realizeze un transfer bancar initial in valoare de 5000 de Euro unei asociatii sportive conduse de Bernardo Fuentes prin intermediul lui Antonio Navarro (supranumit “El mediador”), un om de afaceri din Insulele Canare.

De asemenea, atunci cand erau realizate plati suplimentare ce puteau ajunge pana la 3500 de euro, oamenii de afaceri implicati participau la vizite VIP in parlament, dar si la petreceri private organizate in cluburi de noapte sau hoteluri de patru stele.

Desi restrictiile din timpul pandemiei Covid 19 erau inca in vigoare, Antonio Navarro a marturisit presei spaniole ca a organizat un dineu de lux la care au participat aproximativ 15 membrii ai partidului socialist. De asemenea, acesta a recunoscut ca a aranjat petreceri pentru oamenii de afaceri ce implicau nu doar droguri si prostituate, ci si consumul de Viagra.

 Detalii despre scandalul politic

Scandalul politic a fost un subiect fierbinte in presa spaniola, mai ales ca anul acesta este dominat atat de alegerile regionale din mai, cat si de cele generale din decembrie.

Avand in vedere ca partidul socialist incearca sa elimine prostitutia din tara, acest caz de coruptie este foarte neplacut mai ales pentru prim ministrul Pedro Sanchez. Acest scandal a impins Partidul Popular (PP), care este in fruntea sondajelor de opinie, sa ceara ca alegerile generale sa fie tinute in luna Mai alaturi de cele regionale, deoarece actualul guvern a pierdut increderea populatiei si trebuie realizata o schimbare pozitiva in tara. De asemenea acestia, alaturi de partidul de extrema dreapta Vox si-au anuntat intentia de a inainta o actiune civila in instanta si fac eforturi pentru crearea unei comisii parlamentare de ancheta care sa investigheze problema.

Acest scandal de coruptie a fost mediatizat si pe ghimpele.ro

In ciuda potentialelor consecinte politice ale scandalului, PSOE a luat masuri rapide si a decis eliminarea lui Fuentes din partid si l-a presat sa demisioneze din mandatul sau de parlamentar. Seful guvernului, Pedro Sanchez, a subliniat ca partidul cere o imagine exemplara din partea politicienilor sai si ca orice actiune care contrazice acest standard are ca rezultat excluderea din partid si retragerea mandatului. Scandalul de coruptie a fost mediatizat si pe ghimpele.ro, evidențiind necesitatea unei mai mari responsabilitati si transparenta in sectorul public, mai ales la nivel guvernamental.

Exit mobile version