Cazurile de otravire sunt din ce in ce mai dese pentru ca substantele folosite au devenit mai accesibile

Atunci cand nu ai cum sa scoti din joc un om cu o oarecare influenta ai mai multe cai de actiune. Cea mai simpla este eliminarea prin otravire sau asasinat. Nu de putine ori oameni foarte cunoscuti din societate au fost otraviti sau s-a incercat otravirea lor. Unii au scapat, altii au murit, dar au fost si multi care au reusit sa isi dea seama daca cineva le doreste raul. In istoria omenirii au fost mai multe cazuri celebre de otravire despre care se mai vorbeste si astazi.

In 2020 am asistat la inca o incercare de otravire a unui opozant rus, Alexei Navalny, ajuns direct in coma dupa ce ar fi consumat niste ceai negru pe aeroportul Omsk. Activistul rus este un critic dur al puterii, asa ca, in stilul tipic rusesc, s-a incercat reducerea sa la tacere prin otravire. Toxina folosita la otravire era asemanatoare cu Noviciok si producea tulburari grave de functionare a organismului. In 2018 Sergei Skripal a fost otravit, iar in 2015 politicianul opozitiei Boris Nemtsov a fost impuscat.

Totusi sa nu credeti ca incercarile de otravire sunt de data recenta. Lista de mai jos demonstreaza contrariul. Prima incercare de otravire a fost in 399 i.Hr…

399 i.Hr. Gasit vinovat de blasfemie si coruptie, Socrate, un filosof cunoscut din Grecia a primit drept pedeapsa consumul de cucuta in doza mare. E adevarat ca nu a fost o incercare, i s-a ordonat sa faca asta, insa otravirea a fost trecuta in scrierile vremii si a fost primul caz de otravire a unei persoane ca forma de pedeapsa pentru ca era de o alta parere decat majoritatea importanta pe atunci.

60 i.Hr. Regele Mithridates VI al Pontului, foarte nervos ca a fost otravit de rivalii politici, a inceput sa se otraveasca zi de zi, a baut cantitati mici de toxine diverse pentru a avea imunitate. Aici e o otravire voita, insa a fost declansata tot de comportamentul unor politicieni care il voiau mort pe rege. Otravirea a fost destul de puternica si imunitatea nu a venit asa cum se astepta regele, din pacate.

1590. Si ajungem mai aproape de epoca moderna, prin 1590. Da, suntem departe de ideea de modernitate, insa asta nu a impiedicat-o pe Lucrezia Borgia sa isi otraveasca al doilea sot cu o reteta speciala de otrava, una de familie, otrava purtand numele cantarella. Inelul special avea un loc unde putea sa fie tinuta otrava si la o simpla atingere cel vizat primea doza fatala.

1682. O cercetare facuta in privinta mortilor suspecte ale membrilor de la curtea regelui Louis XIV a scos la iveala faptul ca 36 de oameni au otravit inamici si rivali vreme de cativa ani buni. Chiar si amanta regelui a fost implicata in aceste crime abominabile denumite generit l’affaire des poisons.

1878. Anglia. Ziarele engleze erau deja intr-o frenezie cauzata de primul caz de otravire prezentat in media. Mary Ann Cotton sau Vaduva Neagra este judecata, gasita vinovata si spanzurata pentru crima. Ea si-a ucis prin otravire trei din cei patru soti, persoane influente, si un fiu vitreg ca sa poata lua bani din asigurari de viata. Nu s-a oprit aici si a otravit alti 17 barbati.

1916. Curtenii rusi de la curtea tarului Nicolae II, inclusiv unul dintre nepoti, au incercat sa il otraveasca pe Grigori Rasputin, consultantul invaluit in mister al tarului si al tarinei. Cand cianura din prajituri si din vin nu a avut efect, Rasputin a fost impuscat si i s-a aruncat trupul in raul Malaya Nevka.

1953. Ambasadorul SUA in Italia, Clare Booth Luce si fondatorul Time Inc. Henry Luce se imbolnaveste dintr-odata si se constata ca a fost otravit cu arsenic. CIA crede ca e vorba de vreo actiune ruseasca, dar se descopera mai tariu ca arsenicul era de fapt din vila sa veche.

1978. Dizidentul bulgar Georgi Markov este intepat in picior cu un varf de umbrela cu ricin in timp ce se fala pe podul Waterloo din Londra. El moare in spital si pana la urma se constanta ca omul care l-a otravit a fost trimis al serviciilor secrete bulgare si al KGB-ului.

2004. Liderul opozitiei ucrainiene si un critic vehement al Rusiei, Viktor Yushchenko se imbolnaveste din senin in mijlocul campaniei electorale. Dupa ce isi revine si e vazut in public fata sa este complet desfigurata, semn ca fusese otravit cu dioxina.

2006. Fostul agent KGB si critic al Kremlinului, Alexander Litvinenko a murit din cauza otravirii cu radiatii dupa ce bause ceai la un hotel londonez. Ceaiul continea izotopul de poloniu 210.

2011. Omul de afaceri englez Neil Heywood e gasit decedat intr-o camera de hotel. S-a crezut la inceput ca e vorba de otravire cu alcool, insa pana la urma otravirea s-a produs cu cianura, cianura venita de la Gu Kailai, sotia oficialului Bo Xilai, pe care Heywood o cunostea prea bine.

2017. Kim Jong-Nam, fratele lui Kim Jong-Un, este asasinat de doua femei care veneau direct spre el pe aeroportul din Kuala Lumpur. Substanta folosita a fost VX, o toxina foarte puternica, pe care femeile i-au aplicat-o direct pe fata. Tot in 2017 Slobodan Praljak este condamnat pentru crime de razboi. Fost general in armata croata si parte din consiliul aparararii din Croatia, Praljak bea cianura chiar inainte de a auzi condamnarea. Moare la cateva ore dupa ce a ingerat otrava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *