Amnezia nu este intotdeauna o chestiune de cateva secunde sau minute

Amnezia presupune pierderea totala sau partiala a memoriei. In functie de tipul de amnezie intalnita la pacienti putem avea situatii in care indivizii nu isi mai amintesc deloc ce s-a intamplat in urma cu n zile sau ani sau au dificultati atunci cand vine vorba de crearea de noi amintiri.

Nu e ceva anormal sa ai pierderi usoare de memorie pe masura ce imbatranesti, sa ai un lapsus, dar daca ai pierderi de memorie care dureaza si nu iti poti forma nici amintiri noi atunci ai amnezie.

De regula, cazurile mai grave de amnezie sunt mai rare, amnezia se poate tratata in timp. De-a lungul anilor au fost si cateva cazuri de amnezie care au socat si care au ridicat foarte multe intrebari pentru specialisti.

Cauzele cele mai frecvente ale amneziei sunt dementa, care duce la pierderea memoriei pe termen scurt si la pierderea amintirilor vechi, anoxia, care va determina pierderea amintirilor cand creierul este privat de oxigen, dar si traumatismele craniene. Mai putem ajunge la amnezie si daca bem prea mult alcool pe o perioada lunga de timp, nu vom mai putea forma amintiri noi sau daca suntem stresati prea tare. Cazurile de mai jos sunt doar cateva exemple care nu se incadreaza deloc in acest tipar, care au socat oamenii de stiinta si medicii in momentul aparitiei lor.

Henry Molaison si amnezia severa. Henry avea probleme cu epilepsia, asa ca a trecut printr-o operatie experimentala pentru a incerca sa obtina un control mai bun asupra crizelor epileptice. In 1953 el avea 27 de ani si a trecut prin operatia care l-a facut sa uite evenimente zilnice, intamplari la fel de repede precum apareau. Nu a scapat de amenzia severa pana la moartea sa, in 2008. Vreme de cinci decenii oamenii de stiinta l-au tot studiat si asa s-au pus si bazele intelegerii modului in care functioneaza memoria noastra, amintirile. S-a stabilit si importanta lobului temporal in controlul functionarii memoriei.

Agatha Christie si o amenzie… de poveste. Da, e vorba de celebra autoare de romane politiste care s-a confruntat cu niste probleme serioase in 1926, cand a disparut 11 zile si a fost descoperita la 320 km de locul unde fusese gasita masina abandonata. Christie a sustinut ca nu stie ce s-a intamplat cu ea in cele 11 zile de disparitie si nici cum a ajuns atat de departe. Sotul sau le-a spus jurnalistilor ca Agatha a suferit de pierdere completa de memorie si nu a stiut deloc unde se afla, cine este, cine sunt oamenii din jurul sau, apropiati pe care ii stia prea bine. Autoarea avusese amnezie psihogenica, aparuta din cauza unor traume din trecut, de natura psihologica. Multa lume sustinea in acele vremuri ca toata povestea ar fi fost fabricata si ca Agatha voia sa se razbune pentru ca sotul sau avea o aventura cu o alta femeie.

Harrison Ford si amenzia aparuta pe nepregatite. Dupa o prabusire de avion din martie 2015, actorul Harrison Ford a fost spitalizat timp de o luna. Nu si-a mai amintit detalii legate de accidentul aviatic si nu a putut sa spuna ce se intamplase cu exactitate. Se stie doar ca Ford pilota un avion vintage din Al Doilea Razboi Mondial si ca motorul s-a defectat din senin. Controlorul de trafic a sugerat o aterizare fortata rapida, dar Ford nu a reactionat, fiind ultima discutie care si-o amintea. S-a trezit la spital cinci zile mai tarziu. El suferise de amenzie retrograda, care blocheaza accesul la amintiri legate evenimente ce au aparut inainte de o trauma.

Clive Wearing si amnezia care a sters o viata de om. In 1985, Clive a avut un virus care i-a atacat creierul si sistemul nervos si dirijorul, muzicianul si muzicologul renumit nu si-a mai amintit nimic din toate cele intamplate inainte de anul respectiv. Nu mai putea avea amintiri, amintirile dispareau intr-o secunda. Desi a uitat tot, abilitatile sale muzicale sunt neatinse, poate canta, poate interpreta muzica si poate dirija fara probleme. In rest, nu isi aminteste nimic.

Pacientul R.B. si o amnezie bizara. In 1986, un barbat le-a oferit oamenilor de stiinta dovada ca pierderile de memorie pot sa apara ca urmare a unor traume la nivelul hipocampusului. Dupa un accident vascular cerebral nu a mai putut sa isi aminteasca mai nimic, nu a mai avut amintiri formate si tot ce se intamplase cu doi ani inainte de interventia accidentului vascular cerebral se stersese complet din memorie. Dupa moartea sa s-a descoperit ca doar o portiune din hipocampus a fost distrusa. Desi problemele la hipocampus puteau duce la pierderi de memorie si la probleme grave cu amintirile si formarea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *