Deja putem spune ca ne-am obisnuit cu pandemia de COVID-19 si cu SARS-CoV-2. Intr-un an de cand ne luptam sa intelegem si sa ne transformam viata in functie de noua realitate impusa de coronavirus am tot invatat lucruri. Unele utile pentru noi, altele utile pentru noi si societate, dar si multe lucruri despre ce e bine si ce nu e bine sa faci daca vrei sa fii in siguranta.
Lectiile de viata pe care le-am invatat in timpul pandemiei si pe care inca le mai invatam sunt foarte importante pentru viitorul nostru si pentru tot ceea ce inseamna si a insemnat pandemia de COVID-19. Cu fiecare lectie invatata suntem insa cu un pas mai aproape de a castiga lupta nedreapta cu noul coronavirus.
In momente de cumpana, cum sunt cele pe care le traim incepand cu februarie, martie 2020, nu e nimic mai important decat lectiile de viata pe care reusim sa ni le insusim si sa le intelegem. Nu ai cum sa faci fata unei astfel de perioade daca nu inveti din greseli, daca nu privesti fiecare lectie pe care ti-o da realitatea si viata ca pe un pas important spre o viata cat mai normala.
Lectiile de viata pe care le-am invatat in pandemie sunt simple, nu sunt complicate. Tocmai asta e frumusetea acestor lectii. Oricine le poate intelege, oricine poate profita de pe urma lor pentru a avea o viata mult mai buna chiar si in compania acestui coronavirus. Spre deosebire de lectiile de viata din trecut, cele din pandemie sunt mai interesante, au impact mai puternic asupra noastra si pot sa faca diferenta, uneori, intre viata si moarte. Care ar fi cele mai importante lectii de viata invatate in pandemie?
Pandemii precum cea de COVID-19 se pot intampla oriunde. Pandemii precum cea din prezent au mai fost si vor mai fi. Oriunde in lume putem avea o epidemie care se transforma in pandemie. E doar o chestiune de ani, de luni, de decade pana cand vom avea alte probleme. Virusuri sunt mereu pe langa noi, le putem lua de la animale, dar si din locuri unde nu ne asteptam sa gasim asa ceva.
Multa lume a dat vina pe China pentru noul coronavirus, pentru ca de acolo a plecat toata nebunia. Italienii s-au infectat in masa pentru ca sunt prea…prietenosi si le place sa se sarute pe obraji. Cei de pe nave de croaziera s-au infectat pentru ca merg la restaurantele de acolo si stau prea mult impreuna. Si au tot circulat astfel de teorii.
Adevarul este ca pandemia apare la oras, la sat, nu conteaza cultura, oamenii care sunt intr-un loc si nici tara sau alte caracteristici. Putem avea pandemii oriunde si oricand. Trebuie doar sa fim mai pregatiti pentru ele.
SARS-CoV-2 este unul dintre cele mai periculoase tipuri de coronavirus. Imbolnaveste pe oricine, omoara pe oricine. La inceput au murit multi batrani. Insa acum mor si oameni tineri, adulti, copii de toate varstele. SARS-CoV-2 nu iarta pe nimeni si e nemilos, nu trebuie subestimat. SARS-CoV-2 este un coronavirus care a suferit tot mai multe mutatii din noiembrie 2019 si a ajuns sa aiba o rata de infectare uriasa, cu foarte multe decese aparute de la o luna la alta, mai ales in sezonul rece.
Suprafetele contaminate nu sunt principalul pericol. Dezinfectarea suprafetelor si evitarea atingerii fetei cu mainile murdare sunt doua lucruri simple pe care le poate face oricine. Infectarile cele mai multe se produc prin contact intre doua persoane, aflate la distanta mai mica de 1 metru, fara protectie in zona nasului sau a gurii.
Deci te poti infecta mai repede daca esti in multime si ai alte persoane infectate langa tine, care nici nu respecta normele de igiena, decat te infectezi daca atingi o clanta sau un raft din magazin. Virusul se transmite prin aer, in incaperi nearisite unde au existat deja sau exista bolnavi de COVID-19. Doar distantarea sociala ne ajuta sa nu ne imbolnavim cand suntem in spatii inchise sau publice unde avem o multime de oameni pe langa noi.
E mai important sa previi decat sa tratezi. E poate cea mai banala si cea mai buna lectie pe care am invatat-o in pandemie. Decat sa te chinui sa tratezi, sa descoperi vaccin, mai bine previi si incerci sa limitezi raspandirea virusurilor si transmiterea lor de la diverse vietati catre om. Preventia e buna si in cazul oamenilor.
Mai bine ne spalam pe maini cu regularitate si cand nu e pandemie si avem grija sa ne ferim cat putem de orice fel de contact uman prea apropiat, mai ales daca vedem ca persoanele respective sunt bolnave. E bine sa avem grija cu suprafetele atinse, sa ne dezinfectam si sa fim precauti indiferent daca e sau nu e pandemie.
Dezinformarea chiar poate ucide. In pandemie am vazut prea bine ca dezinformarea ucide. De la teorii ale conspiratiei pana la proteste si refuzul purtarii mastii sub diverse pretexte, iata doar cateva circumstante in care dezinformarea si-a facut efectul. Stirile false, opiniile cu o directie voit gresita, lipsa unor surse credibile de fiecare data, toate au condus la sporirea numarului de persoane infectate si la cresterea numarului de persoane decedate.
In astfel de perioade lumea citeste mult, tinde sa creada orice si e avida dupa informatii noi si cat mai interesante despre situatia in care se afla. Ori cei care se ocupa cu dezinformarea de abia au asteptat sa isi duca planurile la indeplinire si sa incerce sa destabilizeze o societate care si asa era una cu probleme in multe tari.
Mastile de protectie functioneaza. Daca la inceputul pandemiei credeam ca nu prea avem cum sa ne protejam in fata SARS-CoV-2, intre timp am aflat ca ne putem proteja destul de bine cu mastile chirurgicale pe nas si pe gura, mulate pe fata, cu cele mai scumpe, N95, ceva mai eficiente.
Masca de protectie e eficienta, functioneaza, ne ajuta sa nu eliminam in aer particulele atat de periculoase de saliva care pot sa poarte si virusurile. Plus ca distantarea sociala e si mai eficienta din momentul in care ai si masca pe nas si pe gura. S-au facut numeroase studii care au dovedit ca masca ne poate salva viata si asta cu niste costuri ridicol de mici.