La terminarea liceului una dintre cele mai bune variante pentru care poti opta este continuarea studiilor. Ce inseamna continuarea studiilor? Inscrierea la facultate, la institutii de invatamant superior, studii postuniversitare. Din invatamantul superior, odata ce ai absolvit, vei iesi cu o diploma universitara.
Diploma te ajuta sa iti gasesti un loc de munca mai bine platit si mai stabil, este o garantie a faptului ca ai deja abilitati si cunostinte, un background necesar pentru a putea evolua la un eventual loc de munca.
De ce e bine sa investesti in educatia superioara si ce avantaje ofera ea din punctul de vedere al individului, al viitorului angajat? Raspunsurile la aceste intrebari le veti descoperi in randurile urmatoare.
Daca in trecut era foarte greu sa ajungi la facultate si sa intri la o universitate din Romania, astazi toata lumea are acces la facultate, la universitati, sunt si de stat, si private. Se ofera burse consistente si o multime de oportunitati pentru cei care vor sa isi asigure un parcurs frumos in viata profesionala. In prezent, mersul la facultate si studiile superioare sunt oarecum obligatorii, mai ales daca vrei sa lucrezi intr-un domeniu in care esti respectat si unde ai si salarii mai mari, ai conditii de munca excelenta.
Tinerii care termina liceul nu mai raman la nivelul celor 12 clase si se indreapta spre admitere, cu dosar sau prin examen. Numarul de candidati creste anual, asta insemnand ca studiile superioare au inceput sa atraga tot mai multi liceeni. In tara sau in strainatate, mai nou, studiile superioare sunt un prim pas spre o viata cu de toate si spre o sansa in plus la un loc de munca care iti poate aduce satisfactii.
De ce e bine sa investesti in studiile tale superioare?
Raspunsul la aceasta intrebare e destul de complet si nuantat. Da, diploma nu iti garanteaza un loc de munca bun, o cariera, dar cunostintele acumulate, experienta, abilitatile formate si exersate in facultate iti pot fi de folos atunci cand cauti un loc de munca ceva mai bun. Nu faci studii superioare doar pentru diploma, o faci pentru tine, pentru cultura ta generala, pentru dezvoltarea ta ulterioara pana ajungi la locul de munca sau cand esti deja acolo.
Investesti in studiile superioare pentru ca iti doresti mai mult, vrei sa poti evolua si sa nu ramai la nivelul clasei a XII-a din toate punctele de vedere. Studiile superioare te maturizeaza, te ajuta sa gandesti mult mai profund, iti deschid noi usi spre domenii la care poate nu te-ai fi gandit, te descoperi si intelegi ce iti place, vezi spre ce ai putea sa te indrepti cand le finalizezi. Multe companii cauta viitori angajati inca de pe bancile facultatilor, asa ca ai sanse mai bune sa te angajezi rapid, chiar din timpul facultatii.
Ce avantaje ai daca termini studiile superioare, facultate, doctorat, studii postdoctorale?
- Te pregatesti mai bine pentru o cariera de succes-la facultate inveti totul despre domeniul in care te vezi lucrand, faci practica, incerci sa iti descoperi pasiunile si sa le pui si in practica, sa incerci sa le transformi in profesie. Incepi sa iti formezi aptitudini, competente, stii deja ce ai putea sa faci cu ele si le antrenezi pe tot parcursul facultatii. Cand ai terminat stii foarte bine ce ai de facut, in ce domeniu, ce poti face pentru a putea obtine locul de munca la care ai visat dintotdeauna. E un fel de antrenament continuu vreme de trei sau cinci ani, poate sase, dupa care mergi la „olimpiada”, la interviuri si te angajezi sau macar incerci;
- Esti mai implicat si intelegi mai bine ce se intampla in jurul tau-avand o gandire deja matura si cizelata in facultate poti sa iei cele mai bune decizii dupa ce ai absolvit-o, poti sa intelegi anumite aspecte ale realitatii si sa te descurci mult mai bine la locul de munca si in viata de zi cu zi. Spiritul civic se dezvolta si el in facultate, vei fi mai implicat in activitati civice, vei descoperi cat de important este sa ai un spirit civic bine dezvoltat;
- Dezvoltarea personala, pe primul loc-studiile superioare te ajuta enorm in privinta dezvoltarii personale. Comunici mai bine, te exprimi mai bine si iti creionezi un discurs mai coerent, ai toate instrumentele si tehnicile care iti permit sa ai o comunicare excelenta indiferent de domeniul in care vei lucra. Plus ca vei exersa comunicarea de-a lungul facultatii la seminarii, laboratoare, la examene. Gandirea critica va fi incurajata, vei putea sa iti identifici aptitudinile de care nu stiai si pe care le poti dezvolta si cultiva pe tot parcursul facultatii. Si esti si mai disciplinat, mai responsabil si ai initiative bune, stii sa ramai organizat orice s-ar intampla;
- Salarii mai mari in campul muncii-absolventii de studii superioare sunt platiti mult mai bine, daca ai si studii superioare de lunga durata vei avea un plus la fiecare plata. Conteaza foarte mult sa ai studii la zi si sa termini cu note mari, dar sa ai si suficienta experienta si practica, abilitati bine dezvoltate si formate in asa fel incat sa te poti adapta din mers la orice fel de situatie si la orice fel de loc de munca intalnesti in cautarile tale.