Multe afaceri din prezent nu vor mai fi atat de valoroase in urmatorii ani

De la ultima criza economica, din 2008, mediul de afaceri a inceput sa isi ia toate masurile de siguranta pentru a nu mai ajunge in situatia catastrofala din timpul perioadei nefaste pentru economie. Si cu toate astea, a doua criza majora pe plan financiar, cea din 2020, care va continua nu se stie cat, a dovedit inca o data ca afacerile sunt vulnerabile in fata unor catastrofe globale majore.

Odata cu pandemia enorm de multe afaceri mici sau chiar mari au inceput sa dispara sau sa nu mai fie cautate. S-au schimbat obiceiuri de consum si multi patroni au renuntat la business pe fondul lipsei de clienti, de comenzi sau din cauza cererii foarte mici de produse si servicii.

Nimeni nu stie cand isi face un business daca acesta va rezista 10-20 de ani sau va disparea dupa doar un an. Se fac planuri de afaceri, e adevarat, dar s-a ajuns in situatia in care afacerile care pareau foarte bine ancorate in realitate si care erau la mare cautare nu mai au ce face pe piata. Si cand nu mai vin clienti, nu mai ai cerere esti nevoit sa reduci activitatea la minimum sau sa le inchizi, sa intri in familent in cel mai rau caz.

Pandemia de COVID-19 a lovit puternic in toate industriile principale si in afaceri pe care patronii le considerau perfecte. Asa se face ca avem o multime de businessuri care nu au supravietuit socului de dupa declararea pandemiei si unele care incep sa isi reduca foarte mult activitatea zilnica. Ce se va intampla cu ele nu stim, la momentul actual. Stim doar ca statul ajuta cat poate afacerile esentiale, patronii incearca sa acceseze orice fel de fonduri pentru a putea merge mai departe. Dar mai mult de atat nu se poate face…

S-au conturat deja cateva directii pe care afacerile importante de pe piata le urmeaza sau le vor urma in viitor. Care vor fi afacerile care vor disparea sau isi vor reduce activitatea foarte mult?

Agentiile de turism. Una dintre cele mai greu incercate industrii dupa ce ne-am trezit cu pandemie si cu stari de urgenta peste tot a fost cea turistica. Lumea nu a mai plecat in vacante, nu s-au mai vandut atat de multe pachete turistice in agentii. De teama infectarii cu SARS-CoV-2 turistii au preferat sa faca rezervari on-line, nu au mai trecut pe la agentii. Turistul din pandemie merge cu masina personala, nu mai are nevoie de agentii, agentiile nu prea mai au ce vinde pentru ca multe tari impun restrictii dure in privinta calatorilor straini.

Cu timpul agentiile de turism vor disparea de pe piata daca va mai continua pandemia doi sau trei ani, turistii poate vor calatori mai putin, dar vor calatori, insa isi vor rezerva totul exclusiv on-line, direct la cei care ofera servicii. Cam asta e trendul si asta se va intampla oricat de mult si-ar dori agentiile sa se intample o minune.

Afacerile cu ziare, de presa. Stim deja ca presa scrisa este intr-un declin greu de oprit. Citim publicatii on-line, publicitarii au nevoie de spatii on-line pentru reclame, finantarea ziarelor tiparite este greu de obtinut in aceste conditii. Cand a mai venit si pandemie soarta ziarelor locale a fost una clara. Au inceput sa dispara multe editii locale, s-au restrans redactii, s-au mutat multe ziare in on-line pentru a reduce costurile prea mari. Plus ca lumea nu prea mai cumpara ziare de teama infectarilor cu SARS-CoV-2.

La pachet cu inchiderea ziarelor, publicatiilor sau mutarea in on-line, in varianta restransa vine si inchiderea retelelor de vanzare a publicatiilor tiparite, acele chioscuri care erau si la noi prin tot orasul la un moment dat. In lume inca mai aveam astfel de centre de vanzare pentru presa tiparita, dar ele dispar rapid pe fondul pandemiei si a lipsei de clienti. Si cand nu ai clienti care sa cumpere ziare, publicatii diverse nu ai cum sa supravietuiesti…

Companiile de cablu si alte tipuri de afaceri bazate pe un abonament la programe tv oferite de o firma. Odata cu Netflix, Hulu, Amazon Prime, DirectTV si tot ce inseamna televiziune on-line, filme seriale, IPTV firmele de cablu clasice au pierdut lupta si incep sa dispara intr-un ritm accelerat.

Lumea s-a obisnuit deja sa priveasca tot ce doreste, cand doreste la un smart tv, dispozitivele de acces si abonametele la serviciile respective sunt ieftine. E mai simplu sa ai o multime de variante decat sa ai o grila fixa si cam atat. Declinul e si mai mare odata cu pandemia, cand multe dintre serviciile oferite de fiecare firma de cablu in parte nu au mai putut fi oferite, costurile sunt deja prea mari cu un numar mare de angajati si putini clienti.

Studiourile de inregistrari. Era o vreme si la noi in tara si prin strainatate cand depindeai de studiourile de inregistrari daca voiai sa obtii ceva de calitate. Softurile de editare audio avansate au transformat inregistrarea melodiilor si distributia intr-un proces mai democratic si mai accesibil oricui. Nu mai depinzi de echipamente foarte scumpe si de ingineri de sunet profesionisti care te costau destul de mult. Daca te pricepi putin poti sa inregistrezi si acasa tot ce doresti sa ai o calitate foarte buna a sunetului.

Serviciile postale clasice. Alta „victima” a digitalizarii fortate a fost posta. Serviciile postale nu mai sunt cautate, a aparut si curieratul rapid, avem servicii excelente, sigure si foarte rapide de la aceste afaceri in crestere. Pandemia a dat alta lovitura postei, lumea nu a mai trimis nimic pe nicaieri, nu a mai venit la posta si angajatii nu au mai avut ce face pana la urma.

Multe oficii postale se inchid de la o zi la alta, se fac comasari in toata lumea pentru a tine in viata unul dintre cele mai vechi si mai interesante servicii pe care le-a avut omenirea: posta. Cat se va putea, nu se stie, insa cert este ca in viitor vom asista la declinul serviciilor postale pana intr-acolo incat disparitia lor va fi o certitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *