Cartile sunt de mare ajutor cand te confrunti cu depresia

Cartile sunt un refugiu excelent atunci cand vrei sa uiti de grijile cotidiene, de stresul de peste zi si de locul de munca. Ele te ajuta sa „evadezi” din realitatea nu tocmai roz in care traiesti si sa patrunzi intr-un univers creionat de autorul preferat.

Cand s-a instalat deja depresia si nu te mai simti atat de bine o poveste buna poate aduce imediat o stare de bine si un confort la care tinzi de ceva vreme. Gasesti mai usor inspiratie, idei pentru a iesi din diverse situatii, te relaxezi, inveti sa iti gestionezi mai usor emotiile si sa intelegi multe dintre lucrurile care ti se intampla. Un roman bun este poate cea mai simpla metoda prin care poti sa iti „tratezi” depresia care nu iti da pace de o perioada. Si nici macar nu ai nevoie de o „prescriptie” ca sa citesti cartea preferata…

Depresia este boala acestui secol. Traim intr-o lume in viteza, nu reusim sa mai facem fata acestui ritm nebunesc. Stresul e un factor care duce invariabil la depresie, situatia epidemiologica globala a triplat numarul de cazuri de depresie intalnite la orice varsta.

Da, sunt medicamente, psihologi, sunt terapeuti care te pot ajuta sa scapi de depresie si sa revii la o stare de bine pe care ai pierdut-o in urma cu mult timp. Dar schimbarea trebuie sa porneasca de la tine, pacientul. Pana sa primesti ajutor de specialitate trebuie sa „lupti” cu depresia prin metode care iti sunt la indemana.

Una dintre ele este… cititul. Este stiut deja faptul ca o carte buna poate face „minuni” cand nu te afli in cea mai buna stare de spirit, cand esti suparat sau chiar depresiv. Te relaxezi, uiti de probleme chiar si pret de cateva pagini citite la final de zi, esti doar tu cu tine… si cartea preferata. Insa nu orice volume sunt potrivite pentru cei care sufera de depresie. Cartile pe care le vei citi trebuie alese cu grija pentru a contribui in mod real la disparitia manifestarilor tipice acestei boli care „ataca” din ce in ce mai multe persoane. Cateva recomandari de romane potrivite pentru depresie si pentru depasirea ei le vei descoperi mai jos.

„Contele de Monte Cristo”, Alexander Dumas. E unul dintre romanele care te vor face sa uiti de depresie, iti garantam. Despre ce e vorba in el? Un tanar marinar, Edmond Dantes, este aruncat intr-o inchisoare de asociatii gelosi pe succesul sau. In celula intalneste un om care il va educa si ii va spune totul despre o comoara ascunsa. Daca Edmond poate sa scape din inchisoare se va razbuna pe toti cei care l-au adus in situatia ciudata in care se afla si se va razbuna cum stia mai bine. Desi planurile sale sunt excelente pe hartie si in teorie, va afla pe parcurs ca sunt foarte multe „fete” ale raului la care nici nu s-a gandit.

E un roman clasic exceptional, este un roman care te va invata multe si iti va clarifica o multime de intrebari legate de viata. Dantes va gasi pana la urma razbunarea potrivita. Din carte vei invata ca exista speranta si ca ai de ce sa lupti pentru a trece si de aceasta depresie nesuferita.

„Portret al artistului la tinerete”, James Joyce. Cartea este despre devenirea intelectuala si spirituala a unui anume Stephen Dedalus, alter-ego-ul lui James Joyce. Cu un discurc nuantat si bine documentat, volumul pune sub semnul intebarii conventiile Bisericii Catolice si identitatea irlandeza.

Cu fiecare pagina parcursa asisti la maturizarea unui artist, vocea narativa se schimba si ea dezvaluind un personaj cu atat de multe „fatete”, un personaj complex care asteapta sa fie descoperit, rand cu rand. Daca ai multe intrebari legate de religie sau de spiritualitate s-ar putea sa gasesti raspunsuri concludente in acest volum. Cartea te va ajuta sa te intelegi mai bine, sa iti pui ordine in credintele proprii si sa intelegi intr-un final care sunt cele mai bune alternative pentru a ajunge din nou la o gandire care descurajeaza depresia.

„Proscrisii”, S.E. Hinton. Romanul a definit drama adultului tanar. Personajul principal este Ponyboy Curtis, un tanar care are o viata normala pana cand acesta ajunge sa ucida un membru al gastii rivale. Atunci Curtis incepe sa se indoiasca in legatura cu locul sau in societate si afla ca liniile fine care separa clasele sociale nu sunt asa cum le-a crezut el.

E un volum care te invata pana la urma cum sa treci peste trauma sau peste furie, dar si despre impacare si despre incercarea de a face o fapta buna care ar putea „sterge” cu buretele alte lucruri rele din trecut. Daca treci printr-o depresie s-ar putea a fie o carte ceva mai dura, dar care te va ajuta cu siguranta sa vezi si o alta fata a societatii si sa fii si mai determinat sa lupti cu depresia.

Un fel de poveste funny”, Ned Vizzini. Un volum exceptional pentru tineri. Craig Gilner este un tanar ambitios care doar ce a intrat la un liceu prestigios si a trecut de un examen greu. Crede ca viitorul e deja „trasat”, insa nu se asteapta la ceea ce va urma. Presiunea uriasa care va aparea odata ce apare concurenta intre colegi si nevoia de a se ridica la nivelul celor care studiaza acolo il vor duce pe Craig in pragul unei crize existentiale. Anxios, depresiv, cu ganduri negre, Craig reuseste sa treaca prin acest labirint si sa obtina pana la urma ce isi doreste: un viitor sigur si poate mai bun.

Da, e o carte despre probleme psihice, insa vei rade copios la fiecare pagina parcursa. Abordarea e una foarte lejera, autorul stie deja cum este sa ai probleme de aceasta natura pentru ca a stat ceva timp intr-o institutie medicala pentru recuperare. Asa ca povestea pe care o vei citi in paginile cartii este una cat se poate de reala, are un sambure de adevar, narativul autentic despre depresie si anxietate fiind atent conturat pentru o lectura interesanta si perfecta pentru cei care sufera deja de depresie.

Lasă un răspuns