De fiecare data cand apar defectiuni la laptop sau la desktop primul lucru la care ne gandim este o reparare intr-un service autorizat. E mai ieftin sa repari componentele hardware defecte, poti prelungi viata dispozitivelor si le folosesti la fel de bine ca inainte de defectiune. Reparatiile nu sunt intotdeauna recomandate, mai ales daca e vorba si de componente hardware importante. Oricat de bine ar fi facuta, o reparatie nu va rezolva definitiv problema si s-ar putea ca, pe viitor, sa ne confruntam cu alte probleme asemanatoare.
Inlocuirea componentelor defecte ramane cea mai buna solutie ori de cate ori apar diverse probleme cu dispozitivele moderne, laptopuri, PC-uri.
De regula, decizia de a inlocui o componenta hardware dintr-un PC sau un laptop este luata de personalul calificat din service. In urma unei diagnosticari se vor vedea toate defectiunile existente, inlocuirea componentelor va fie de fiecare data prima solutie la care se gandesc tehnicienii. Insa daca defectele nu sunt foarte mari se recurge si la repararea pieselor, componentelor cu probleme. Este o solutie de moment, pe termen lung tot inlocuirea va rezolva cu adevarat problemele care au adus dispozitivele in service.
Spre deosebire de reparare, o inlocuire presupune eliminarea piesei defecte si inlocuirea sa cu una noua, eventual cu garantie si parametri mai buni decat cei ai vechii piese. Asa stii ca vei avea un calculator care va functiona excelent, nu vei reveni in service pentru aceleasi defecte la aceleasi piese/componente. Care componente hardware e mai bine sa fie inlocuite in loc sa fie reparate?
Sursa de alimentare. Este piesa care va trebui inlocuita ori de cate ori are probleme. Calculatoarele au nevoie de un curent de calitate si cat mai stabil ca sa functioneze corect, sursa de alimentare defecta poate sa genereze probleme mari de performanta si de stabilitate generala a sistemului. Nu e foarte complicat sa inlocuiesti sursele de alimentare, in service gasesti oricand piese noi si ai si tehnicieni pregatiti sa le monteze si sa le testeze. Asa scapi si de alte defecte ale computerului, stii ca e alimentat corect si il vei putea folosi oricand doresti fara sa ai momente in care nu poti face nimic cu el din cauza unei surse cu probleme.
Coolere. Pe masura ce computerele au fost din ce in ce mai puternice au devenit si din ce in ce mai fierbinti. Coolerele puternice reusesc sa raceasca rapid toate componentele interne esentiale, procesor, placa grafica, procesor grafic, in asa fel incat performanta computerului sa nu fie afectata. Daca apar defecte la coolere le vom inlocui si nu le vom repara. De obicei se inlocuiesc cu unele mai puternice, se schimba si sistemul de racire al computerului in asa fel incat toate componentele interne sa aiba temperaturi normale in timpul folosirii dispozitivelor. Dureaza putin sa fie inlocuite, procedura e simpla, se gasesc in depozite, pe site-uri specializate la preturi bune si au o eficienta sporita daca sunt montate corect, intr-un service cu experienta. Impreuna cu sursa de alimentare, ele sunt cele mai importante „sigurante” ale unui computer si ar fi bine sa le inlocuiesti cat mai des sau ori de cate ori apar probleme in functionarea dispozitivelor, cauzate de incalzirea peste masura a acestora.
Placa video. Este unul dintre elementele cele mai importante daca vrei sa ai un sistem performant. E recomandat sa o inlocuiesti sa nu o repari ca sa poti folosi computerul cat mai usor si sa te joci tot ce doresti fara sa iti fie teama ca se va intampla ceva cu sistemul. Placile video se inlocuiesc relativ rapid in service, sunt din ce in ce mai bune si se gasesc in depozite. Odata ce ai inlocuit placa video cu una noua si poate cu performante mai bune vei vedea diferenta in timpul utilizarii computerului. Un upgrade este de dorit daca tot inlocuiesti placa video, poti discuta despre el cu specialistii din service. Ideal este sa mergi la o diagnosticare cu dispozitivul tau cat mai des si sa prinzi momentul in care placa video e pe punctul de a ceda.
HDD-ul sau SSD-ul. Sunt componente hardware care cedeaza destul de usor si pot fi reparate sau inlocuite. E bine sa mergem pe a doua varianta, mai ales ca stocarea unui computer este foarte importanta si ne bazam pe ea zi de zi. Dureaza foarte putin operatiunea de inlocuire, dispozitivul va fi mai rapid si va functiona mai bine cu un HDD sau SSD nou montat in service. Plus ca evitam erori, un sistem de operare instabil si pierderea unor date importante. Da, se poate repara in anumite situatii un HDD, dar e mult mai simplu sa il inlocuiesti cu unul mai performant, nou, sau cu un SSD de ultima generatie, de pana la 10 ori mai rapid.
Placa de baza si procesorul. Cele doua componente se vor inlocui aproape de fiecare data. Chiar daca se pot face si reparatii, se prefera un upgrade si o inlocuire rapida a placii de baza si a procesorului. Poti avea tehnologii moderne si mai stabile in computer, ai acces la cele mai noi placi de baza si prin intermediul lor poti avea acces si la tehnologii noi. Sistemul de operare e mai stabil cand are o placa de baza si un procesor pe care sa se bazeze, functionarea calculatorului va fi mult mai buna si performantele atinse vor fi remarcabile odata ce inlocuim cele doua componente.