Dupa ce varianta Delta a noului coronavirus ne-a aratat ca pandemia de COVID-19 este departe de a se fi terminat si infectarile au atins valori record pe tot parcursul anului 2021, si dupa o tulpina Omicron mai contagioasa decat Delta, a venit randul altei „tulpini” sa ne strice planurile pentru 2022. „Deltacron”, cum a fost botezata noua tulpina, a fost descoperita in Cipru si e o combinatie foarte interesanta dintre Delta si Omicron. 10 mutatii Omicron au fost descoperite deja in 25 de probe prelevate in Cipru, 11 de la pacienti deja spitalizati, 14 de la populatia generala…
Deltacron este o denumire destul de complicata care descrie foarte bine fix ce este noua tulpina descoperita in Cipru: o recombinare a doua variante foarte periculoase, cu un pontial de contagiozitate peste asteptari. Daca am avea o astfel de varianta in circulatie am avea probleme foarte mari si un numar urias de infectari peste tot in lume…
Daca este sa analizam noua tulpina descoperita in urma secventierilor cipriote vom observa ca avem semnaturi genetice asemanatoare cu semnaturile de la Omicron in genonul apartinand Delta. Ciudat, nu? Nu se stie la momentul de fata (13 ianuarie 2022) daca Deltacron este mai contagioasa decat Omicron sau Delta la un loc si nici daca va deveni tulpina dominanta in toata lumea in curand. Insa tulpina Deltacron va fi depasita cu siguranta de Omicron la capitolul contagiozitate.
Acum parerile sunt impartite. Unii oameni de stiinta sustin descoperirea cipriotilor, altii sunt de parere ca Deltacron ar fi rezultatul unei alterari, contaminari a probelor analizate. Totusi Deltacron ar fi o combinatie a celor doua, Omicron si Delta, reala si nu ar fi vorba de alterarea unor probe si de greseli facute in laborator. Deltacron a fost depistata la multi pacienti deja spitalizati, bolnavi de COVID-19, asa ca este exclusa pe moment orice fel de contaminare sau manevrare gresita a probelor recoltate.
Probele au fost procesate in proceduri multiple de secventiere care au avut loc in tari diferite. Cel putin o „secventa” din Israel, de exemplu, are caracteristici genetice ale Deltacron, dupa cum sustin oamenii de stiinta ciprioti care au lucrat pe respectivele probe. In continuare se merge si pe varianta contaminarii, aparand intre timp tot mai multe declaratii in acest sens, asta desi cipriotii sustin in continuare ca nu se pune problema de asa ceva…
Dar avem si alta posibila explicatie. Genele virale determina formarea proteinelor care au niste „sarcini” specifice. Omicron si Delta au mutatii in proteinele spike care le afecteaza abilitatea de a patrunde in celulele umane, Omicron devenind mult mai infectioasa din acest motiv. Pot exista combinatii Omicron si Delta, insa probele analizate in Cipru sunt mai degraba artefacte tehnice rezultate in urma procesului de secventiere a genomului viral.
Ministrul sanatatii din Cipru a precizat clar ca noua tulpina, varianta nu este una „de ingrijorare” si ca detalii vor mai fi date in saptamanile ce urmeaza, dupa mai multe teste facute pentru a stabili adevarul in privinta Deltacron.
Expertii au mai spus ca mutatiile tipice Omicron aparute in genomul Delta apar de regula intr-o singura sectiune a secventei genetice, o sectiune care e destul de dificil de „testat” in anumite proceduri de secventiere.
Deci vom mai astepta cateva saptamani si vom fi foarte atenti si la aceasta posibila tulpina Deltacron, care deocamdata are in jurul sau o multime de controverse ce asteapta a fi lamurite cat de curand. Nu stim nici o denumire stiintifica pentru Deltacron, un fel de „scarianta” care mai mult ne-a speriat, o asteptam si pe ea.
Si, pana la urma, mutatiile sunt normale, virusurile din familia coronavirusurilor pot sa aiba zeci de variante in circulatie si tulpini de-a lungul evolutiei lor, asa ca era de asteptat sa avem odata si odata si asa ceva. E mult prea devreme sa stim daca vom mai avea o alta varianta „ingrijoratoare” in saptamanile ce vor urma, Deltacron, sau poate alte combinatii de variante si tulpini mai vechi aparute din senin.
Tot ce putem face este sa speram ca nu vor produce cazuri foarte grave si vor fi din ce in ce mai usor de gestionat pe masura ce „slabesc” si nu mai pot infecta atat de multi oameni. Prevenirea infectarii este in continuare de baza: masti purtate corect, igiena mainilor, distantare sociala 1.5-2 metri, evitarea multimilor, evitarea contactului cu persoane deja infectate si vaccinare cu scheme complete plus booster, testare permanenta, prezentare la medic de la primele simptome.