Site icon RATB

Ce este psoriazisul si ce soluții de tratament pentru psoriazis exista pana in prezent?

Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii, care se caracterizează prin apariția unor zone roșii, acoperite de scuame albe sau argintii. Aceste zone pot fi pruriginoase, dureroase sau iritante, iar aspectul lor poate fi destul de neplăcut. Psoriazisul poate apărea oriunde pe corp, dar cel mai frecvent afectează scalpul, coatele, genunchii, spatele și pielea din jurul unghiilor. Cauza exactă a psoriazisului nu este cunoscută, dar se crede că afecțiunea este legată de un răspuns imunitar exagerat. În mod normal, celulele pielii se înlocuiesc la fiecare 28 de zile, dar în cazul psoriazisului, acest proces are loc mai rapid, astfel încât celulele noi se formează la fiecare 3-4 zile. Această creștere rapidă a celulelor conduce la formarea unor plăci groase de piele, cu aspect solzos și inflamat.

Este important de menționat faptul că psoriazisul nu este o boală contagioasă și nu poate fi transmis prin contactul cu o persoană care suferă de această afecțiune. Cu toate acestea, psoriazisul poate fi ereditar, iar unele persoane pot fi mai predispuse decât altele să dezvolte această afecțiune. Iată câteva soluții utilizate în prezent ca tratament pentru psoriazis!

Din ce este constituit un tratament pentru psoriazis?

Tratamentul psoriazisului poate fi dificil și poate necesita o abordare individualizată pentru fiecare pacient. Cu toate acestea, există mai multe opțiuni de tratament disponibile, inclusiv:

  1. Medicamente topice: acestea includ creme, loțiuni și unguente aplicate direct pe piele și pot ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea simptomelor. Unele exemple de medicamente topice includ corticosteroizii, calcipotriolul și antralinul.
  2. Fototerapia: aceasta implică expunerea pielii la razele ultraviolete B (UVB) și poate fi efectuată la un cabinet medical sau acasă cu o lampă specială. Fototerapia poate ajuta la reducerea inflamației și poate fi utilizată împreună cu medicamente topice.
  3. Medicamente sistemice: acestea includ medicamente care sunt administrate prin gură sau prin injecție și ajută la controlul sistemului imunitar. Exemple de medicamente sistemice includ metotrexatul, ciclosporina și acitretina.
  4. Terapii biologice: acestea includ medicamente care sunt proiectate pentru a bloca anumite proteine implicate în procesul inflamator. Aceste medicamente sunt administrate prin injecție sau perfuzie.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre cele mai bune opțiuni de tratament pentru psoriazis, având în vedere tipul și severitatea afecțiunii. Tratamentul poate fi o provocare, dar cu o abordare individualizată și o echipă de îngrijitori experimentați, este posibil să controlați simptomele psoriazisului și să îmbunătățiți calitatea vieții.

Cum poate fi prevenit psoriazisul?

Din păcate, nu există încă o modalitate cunoscută de a preveni complet psoriazisul, deoarece cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, există mai mulți factori de risc care pot fi evitați sau minimizați, ceea ce poate ajuta la reducerea șanselor de a dezvolta psoriazis sau de a agrava simptomele existente. Acești factori includ:

Exit mobile version