
Raul de miscare este o afectiune comuna pe care multa lume a experimentat-o macar o data, adesea in timpul calatoriilor cu masina sau cu avionul, cu trenul sau vasul. Mai multe organe trimit niste mesaje mixte spre creier, de unde si starea de greata, de rau, dureri de cap, ameteala. Cu alte cuvinte cand apare un „conflict” intre simturi si creierul nu mai stie ce sa creada si pe cine sa creada avem rau de miscare.
Raul de miscare se poate trata, asta e vestea buna, si diagnosticarea sa e foarte simpla.
Ca sa intelegi cum stau lucrurile cu raul de miscare gandeste-te la urmatorul scenariu: esti intr-o masinarie care te tot da in toate partile, la un balci. Ochii vad ceva, muschii simt altceva, urechea interna simte si ea altceva. Toate semnalele transmise in acelasi timp de la toate organele implicate sunt trimise la creier. Si creierul se trezeste dintr-odata bombardat de semnale pe care nu stie cum sa le interpreteze. Atunci apare stare de rau, ameteala si nu prea stii ce se intampla cu tine.
Un prim vinovat de raul de miscare e urechea interna. Cu ajutorul sau reusesti sa iti tii echilibrul. Toate semnalele „citite” din exterior sunt transmise mai departe spre creier, care urmeaza sa ia o decizie si sa sa ofere un raspuns. De fiecare data cand ne miscam avem un lichid care se misca cu orice fel de miscare a capului si niste senzori sensibili la gravitatie. Asa stie creierul daca stam pe ceva sau suntem in picioare.
Creierul incearca mereu sa dea un sens semnalelor si sa vina cu un raspuns la ce se intampla in jurul sau. De pilda, cand mergem cu avionul, simtim ca ne miscam, insa ochii ii spun creierului ca stam pe loc. Dupa ce mergi cu vasul pe dinstante mari, desi ajungi pe pamant si nu mai te afli la bordul sau simti ca esti in miscare. In ambele cazuri apare raul de miscare.
Femeile insarcinate si copiii ajung sa aiba foarte des rau de miscare. Raul de miscare nu e o afectiune contagioasa, daca il ai e doar al tau si atat, nu il poti da si altcuiva.
Odata ce s-a instalat raul de miscare incepi sa transpiri, ai dintr-odata o greata puternica si esti cat pe ce sa vomiti. Alte simptome clare ale raului de miscare includ cresterea productiei de saliva, ameteala, pierderea apetitului, piele palida, oboseala cronica, respiratie ingreunata. Daca simptomele nu dispar si se repeta des, daca ai dureri in piept si iti pierzi si auzul e cazul sa te prezinti la cel mai apropiat cabinet medical.
De regula simptomatologia asociata raului de miscare nu e de durata, simptomele dispar in timp. Daca te obisnuiesti cu situatia si iti iei toate masurile de precautie vei fi bine. Ca sa previi raul de miscare trebuie sa te relaxezi mai intai. Gaseste ceva asupra caruia sa te concentrezi, numara inapoi de la 100, respira adanc, inchide ochii. De asemenea, nu strica sa privesti la un obiect fix si sa te concentrezi doar pe el. Daca esti pe vas priveste orizontul, daca esti in masina priveste prin parbriz.
Evita alcoolul, mananca ceva usor inainte de a pleca in calatorii, evita sa fumezi si cauta sa respiri aer curat. Evita sa citesti sau sa faci orice fel de miscari care ti-ar putea cauza raul de miscare. Stai pe locuri din fata in masina, stai cat mai aproape de aripile avionului cand zbori.
Ca sa scapi mai repede de simptomele raului de miscare poti sa consumi ghimbir, el te va ajuta sa nu mai ai starea de greata tipica raului de miscare, menta, care are efect calmant asupra corpului tau, iar aroma te va ajuta sa te relaxezi si sa iti fie ceva mai bine.
La capitolul medicamente poti lua antihistaminice recomandate de catre medicul specialist, care ajuta, in functie de compozitia lor chimica si la tratarea raului de miscare. La fiecare patru sau sase ore e bine sa iei o doza pentru a putea calatori fara probleme. In functie de severitatea simptomatologiei raului de miscare se vor prescrie si alte medicamente care vor ameliora efectele acestei afectiuni comune.
Care sunt factorii de risc in cazul raului de miscare? Orice fel de forma de calatorie pe uscat, in aer, pe apa poate cauza aparitia raului de miscare. Si echipamentele din parcuri de distractii si din locurile de joaca pentru copii pot sa duca usor la aparitia raului de miscare. Copiii cu varste intre 2 si 12 ani vor avea adesea episoade de rau de miscare.