Comportamentele agresive sunt din ce in ce mai intalnite la copii si gestionarea lor devine obligatorie pentru prevenirea derapejelor

Comportamentele agresive sunt o problema in momentul in care le vedem la copii si ele se tot repeta pe masura ce cresc si incep sa intre in diverse comunitati, grupuri. Un comportament agresiv nu vine niciodata din senin, are niste cauze pe care parintii ar trebui sa le indentifice rapid pentru ca lucrurile sa nu degenereze. Parintii sunt singurii care pot actiona rapid ca sa evite alte comportamente asemanatoare in viitor. Sfaturile de parenting ar putea fi de ajutor in momentul in care comportamentele sunt noi pentru parinti si nu stii ce sa faci si cum sa abordezi situatia…

De regula copii cu varste mai mici sunt predispusi la astfel de comportamente mai agresive. Sunt varste la care copiii isi exprima frustrarile prin actiuni fizice pentru ca nu stapanesc prea bine vorbirea, dar dupa sapte ani impliniti, cand stie sa comunice foarte bine, comportamentele agresive nu mai sunt justificate. Motivele pentru care copilul ajunge la comportamente agresive pot fi multe. Fie are probleme la scoala, note mici, fie nu poate relationa foarte bine cu grupurile, prietenii, fie are probleme acasa si asta determina comportamente agresive.

Indiferent de motive tu, ca parinte, trebuie sa stii cum sa te comporti si ce sa faci cand sesizezi astfel de comportamente. Ce ai de facut?

Raspunde imediat. Spune copilului direct ca al sau comportament este de neacceptat si nu astepta sa mai treaca un timp pana ai curajul sa ii spui. Incearca sa ai un copil calm si sa il scoti din orice conflict pana sa ii spui ca nu e bine ce a facut. Identifica orice fel de comportamente gresite si „sanctioneaza” orice fel de incercare de a face rau cuiva, chiar si prin cuvinte. Cu cat vei amana sa ii atragi atentia copilului asupra comportamentelor sale nedorite, cu atat acesta va intelege ca a facut bine si se vor repeta.

Nu „riposta”. Nu aplica niciun fel de corectii fizice, nu tipa la copil. Nu va intelege mai bine daca il bati sau daca tipi la el mereu cand face ceva rau. Nu incerca sa raspunzi la agresivitate cu agresivitate pentru ca nu vei castiga nimic. Incercati sa va calmati amandoi si sa vedeti ce nu a fost bine, ce puteati sa faceti ca sa sa nu se ajunga la neintelegerile dintre voi si la comportamente violente.

Fii consistent in aplicarea pedepselor. Copilul trebuie sa inteleaga si sa stie la ce sa se astepte data viitoare cand mai are comportamente violente. Daca ai aplicat o pedeapsa, ai luat o masura o vei lua fix pe aceea si data viitoare. Nu stabili pedepse flexibile, reguli care pot fi incalcate indiferent ce se intampla. Consecventa inseamna si control, copilul intelege mai bine ce il asteapta daca nu te abati de la toate pedepsele gandite pentru comportamentele violente.

Discuta despre sentimentele lui. De multe ori se ajunge la comportamente agresive si din cauza sentimentelor care nu sunt gestionate corect. E bine sa porti discutii cu ai tai copii si sa afli ce ii nelinisteste, ce sentimente au, sa ii inveti cum sa gestione sentimentele si ce sa faca atunci cand simt ca nu le mai pot stapani. Un copil care stie sa isi identifice sentimentele, emotiile si sa previna momente cand le scapa total de sub control va fi un copil cuminte, fara comportamente violete, un copil care ii va respecta pe cei din jur si va fi mai calm.

Incurajeaza responsabilitatea. Un copil care are comportamente violente trebuie sa inteleaga de la inceput ca doar el e responsabil de revenirea la o stare de normalitate. Trebuie sa isi ceara scuze, sa invete sa gestioneze situatiile pe care tot el le creeaza si sa isi afirme raspunderea pentru lucrurile rele pe care le-a facut. Responsabilitatea asumata e foarte importanta indiferent de varsta si de comportamentele violente observate, poate sa aduca o stima de sine imbunatatita si comportamente mult mai rationale data viitoare.

Limiteaza timpul petrecut in fata ecranelor. Studiile recente au aratat clar o legatura intre timpul petrecut in fata ecranelor si comportamentele agresive. Cu cat ai copii care stau mai mult cu ochii in calculator, in telefon, cu atat vei avea si sanse mai mare sa vezi comportamente agresive. Controleaza si ce vede copilul cat se uita la acele ecrane, propune jocuri si activitati distractive care sa inlocuiasca nevoia de ecrane si sa ii invete pe micuti cat de bine este sa relationeze, sa se joace cu alti copii, cu frati si surori.

Incurajeaza un comportament calm, fara violenta. Cand vezi comportamente lipsite de violenta nu le ignora si incurajeaza copilul, spune-i ca e foarte bine ce face si incearca sa incurajezi comportamentul calm, fara violenta de orice fel. Daca vei „marca” fiecare comportament bun vei reusi sa ai un copil care nu iti va face probleme si se va comporta normal in orice situatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *