Site icon RATB

Ce faci cand copilul nu vrea sa invete pentru la scoala? O educatie altfel

Nu toti copiii invata pentru la scoala si isi doresc sa acumuleze cat mai multe cunostinte interesante…

Ti s-a intamplat de multe ori si tie: copilul are de invatat pentru la scoala, dar prefera sa faca altceva, rezultatele sunt din ce in ce mai slabe si sanctiunile nu se lasa asteptate. Cu cat incerci sa il determini sa invete, cu atat vei avea sanse mai mici sa reusesti sa il determini sa fie interesat de scoala. Ca sa nu ajungi mereu in situatia de a avea dezbateri nesfarsite si certuri din cauza lipsei de interes pentru invatare poti tine cont de o serie de sfaturi simple si eficiente care vor readuce interesul pentru invatare si pentru acumularea de cunostinte utile in viata.

Intr-o lume ideala copilul invata si are numai note bune la scoala, este atras mereu de orice materie si nu face altceva decat sa invete. Intalnim si in lumea reala cazuri izolate de copii care invata de placere si care au si rezultate excelente la scoala, insa in majoritatea timpului vom avea foarte multe cazuri in care elevii nu invata si au si note slabe, refuza sa fie interesati de tot ce se intampla la scoala la un moment dat. Ce e de facut in aceasta situatie? Iata cateva repere de luat in seama pentru a trece cu bine si peste acest hop din viata de elev.

Acceptarea, mai importanta decat asteptarile. Din prima zi in care copilul intra la scoala incepem sa avem asteptari: sa fie cel mai bun din clasa, sa ia note mari, sa invete mai bine ca X, sa fie premiant etc. Scoala nu e numai despre note mari si despre invatare, scoala e si despre experienta, despre invatare in functie de capacitatile copilului, despre acceptare. Nu toti copiii pot sa invete si vor sa invete atat de mult, unii poate au alte inclinatii, pasiuni, iar scoala vine mereu pe planul secund. E important sa nu fortam elevii sa invete si sa incercam sa le stabilim limitele si sa vedem cum ii putem incuraja sa faca tot ce pot ca sa acumuleze cat mai multe informatii care le sunt utile si care ii vor ajuta in viata, nu neaparat absolut tot ce se va preda la scoala.

Pasiunile, un punct de plecare pentru invatare. De la inceput ar trebui sa ne dam seama de pasiunile si interesele copiilor, elevilor, si sa le folosim pentru a-i ajuta sa invete de placere. Un copil care e incurajat sa isi urmeze pasiunile, interesele si sa invete ce il intereseaza mai mult, dar sa nu neglijeze nici restul materiilor scolare, va fi un copil care nu va avea probleme la scoala. Atat parintii, cat si profesorii ar trebui sa fie foarte atenti la lucrurile si materiile de care sunt atrasi copiii si sa foloseasca atractia lor catre anumite subiecte, materii pentru a incuraja o invatare de placere, o implicare mai mare in tot ce inseamna scoala.

Incurajarea curiozitatii. Daca un copil nu mai vrea sa invete la scoala, pentru scoala, inseamna ca nu mai este curios sa afle lucruri noi, modul in care i se preda poate e plictisitor sau poate ca stie deja foarte multe despre anumite subiecte, anumite materii. Ca sa ii determini sa invete este bine sa ii faci din nou curiosi, sa le raspunzi cu o intrebare la o intrebare pusa de ei, sa le arati cat de important este sa invete si cate lucruri frumoase pot descoperi parcurgand toate etapele ciclurilor de invatamant din care fac parte. Atat timp cat ai un copil curios acesta va dori sa invete mereu si nu va avea probleme la scoala. Si profesorii pot contribui la stimularea curiozitatii printr-o maniera creativa si interactiva de predare si prin implicarea mult mai mare la clasa.

Transforma invatarea intr-o experienta placuta, interesanta. Un adult poate invata aproape orice chiar daca nu e atras de subiectul respectiv. De exemplu, ai de invatat pentru a promova, pentru un examen la locul de munca programat in viitorul apropiat. Nu iti place, dar esti obligat sa inveti daca vrei sa ai un salariu ceva mai bun sau sa ai o pozitie mai buna in companie. Copiii nu pot invata ceva ce nu ii atrage, ceva ce nu li se pare interesant, ceva de nu le „place”. Si cum poti sa transformi invatarea intr-o experienta placuta? Aici intervin si profesorii, care ar trebui sa aiba metode de predare diferite de cele clasice si plictisitoare, sa imbrace continutul predat la clasa intr-o maniera cat mai interesanta, care sa atraga. Sau parintii pot sa transforme rezolvarea temelor si invatarea pentru o lucrare, pentru o testare partiala intr-un joc, cu un premiu la final. Astfel de abordari vor prinde bine la copiii mici, la cei mari insa e nevoie de explicatii si de o motivare ceva mai puternice si mai bine gandite. Dar in ambele cazuri, cu putina rabdare, rezultatele se vor vedea si vor fi foarte bune.

Concentrarea, pe primul plan. Copilul care refuza sa invete are cu siguranta o multime de alte lucruri de facut. Telefonul, televizorul, tableta, accesul cat mai rapid la ele, toate pot fi elemente care ii distrag atentia de la invatare. Dispare concentrarea si daca nu mai ai concentrare invatarea nu va mai fi posibila. Refuzul de a invata si rezultatele tot mai slabe vor conduce la restrictionarea accesului la tot ce inseamna ecrane si revenirea la un mediu in care nu mai au ce cauta dispozitivele smart. Doar asa poti sa te astepti sa ai elevi care invata din nou bine poate si pentru ca se vor plictisi si vor intelege cat de important este sa inveti inainte de a te gandi si la ecranele atat de atragatoare si de interesante.

Cu optimism, inainte. Ramai optimist, nu incerca sa il obligi pe copil sa invete daca el nu doreste. Incearca sa ii explici in termeni simpli de ce e bine sa invete, incearca sa ai recompense din cand in cand in momentul in care iti arata ca a incercat sa invete si a „prins” cate ceva, atat cat a putut. Nu te descuraja daca mai sunt perioade in care copilul nu vrea sa invete. Mergi intoteauna pe ideea „hai sa vedem de ce nu poti invata, ce e in neregula” decat pe ideea „trebuie sa inveti, nu ai incotro, primesti pedeapsa daca nu inveti acum”. Cu cat iti vei pastra calmul si vei intelege de fapt ce gandeste copilul, cu atat vei reusi sa il ajuti sa termine cu bine scoala si sa aiba incet, incet si rezultate mai bune, sa invete de placere, sa fie curios mereu sa descopere lucruri noi, materii noi, subiecte noi.

Exit mobile version