In banalele conserve de la supermarket poti intalni adevarate ciudatenii

Intr-un supermarket gasim o multime de produse, grupate pe diverse raioane. Pe fiecare raft avem de la produse proaspete sau ambalate la produse in conserve sau in borcane, diverse tipuri de ingrediente si alimente utile in orice bucatarie sau acasa.

Cand nu gasesti ceva proaspat si nu vrei sa astepti pana vine sezonul si poti gusta din alimentul respectiv ai la dispozitie conserve diverse. Conservele sunt foarte populare si sunt cumparate mereu, indiferent de tipul supermarketului si de sezon. Unele au continuturi la care te astepti, insa sunt si multe care te surprind odata ce citesti eticheta sau le desfaci.

Conservarea conventionala este o inventie destul de veche, de prin anii 1700, cand Nicolas Appert incerca sa conserve diverse tipuri de alimente, ingrediente pe o perioada mai lunga de timp. Pe atunci aveam conserve la borcan, carnea se tinea pe o perioada mai lunga de timp daca era acoperita in conserva respectiva cu un strat de grasime.

Un premiu de 12.000 de franci a fost pus in joc atunci cand trupele franceze aveau nevoie de mancare care nu se strica si putea fi servita in conditiile ciudate din timpul luptelor. Asa s-a descoperit ca temperaturile inalte tineau departe microbii si bacteriile care puteau strica mancarea din conserve.

Metoda lui Appert era simpla: puneai mancare in borcane de sticla, erau astupate exact ca in cazul vinului si sigilate cu ceara. Dupa aceasta operatiune de fierbeau la temperaturi mari. Inventia sa a fost prezentata guvernului francez si a castigat competitia in ianuarie 1810, dupa 15 ani de la primele incercari de conservare.

In prezent, avem conserve la borcan, dar si in cutii metalice de toate tipurile si de toate dimensiunile. Metoda de conservare e aceeasi, se ajunge la temperaturi mari si se sigileaza, se videaza, depinde de conserva. Oricare ar fi forma sau continutul conservelor, ele isi pastreaza popularitatea si le ajuta pe gospodine sa aiba la indemana orice au nevoie pentru mancare si pentru gustari.

Pe rafturile supermarketurilor intalnim si foarte multe ciudatenii in materie de conserve, asta mai ales in strainatate. La noi se pare ca firmele producatoare nu risca sa ramana cu marfa pe stoc sau sa expire tone de conserve pentru ca nimeni nu se atinge de ele. Iata in continuare doar cateva exemple de ingrediente sau mancaruri conservate.

Cheesburger la conserva. Daca ti-e pofta de un cheesburger si nu vrei sa mergi pana la fast-food in Suedia ai o varianta mai simpla. Mergi la supermarket si cumperi conserva cu cheesburger. Dai 6 dolari pe una singura si te bucuri de savoarea unui cheesburger proaspat. Aceste conserve sunt de fapt din Elvetia si sunt produse de o firma elevetiana, dar se gasesc in mai multe tari care le importa.

Pui intreg la conserva. Ai mai vazut, probabil, carne la conserva, carne maruntita, bucati de carne. Dar cu siguranta nu ai mai vazut un pui intreg bagat intr-o conserva. Si nu e o gluma. Puiul e de dimensiuni mai micute, insa daca il scoti din conserva si asa mica, in aparenta, vei putea sa mananci poate cel mai bun pui conservat, cu ceva sos gelatinos pe langa el.

Cine a consumat asemenea carne a spus ca e la fel de bun ca unul gatit, nu simti diferenta prea mare, poate ca nu are condimente suficiente si nu e gustul la care te astepti daca il gatesti tu. In rest e un pui numai bun de pus pe masa si de dat invitatilor sau familiei.

Scorpioni la conserva. Normal ar fi sa nu vedem scorpioni in conserva, pentru ca au veninul tipic si sunt periculosi chiar si morti, intr-o conserva. Dar ce mai e normal in lumea asta? In Thailanda avem conserve cu scorpioni, veninul periculos e scos inainte de gatire. Se pot manca scorpionii fara probleme, gustul e chiar bun, e exact ca la creveti, nu sunt tari si nu pun probleme la digestie…daca esti obisnuit cu ei. Conservele sunt populare in nordul Thailandei.

Surströmming la conserva. In bucataria scandinava gasim preparate bazate pe fructe de mare, pe mult peste prins in Atlanticul de Nord si in Pacific. Cam toate tarile din zona scandinava au un tip de peste „imputit”. Versiunea suedeza intrece orice tip de peste cu miros ciudat. Conserva are hering in ea, nu se folosesc delfini sau rechini ca in alte tari, pestele e bun daca suporti mirosul si textura.

E o delicatesa, costa scump, nu cumpara oricine surströmming, asa ca trebuie sa te simti norocos daca pui mana pe vreo conserva cu acest tip de peste. Trebuie insa sa ai nervi tari si stomac tare, miros cat mai obisnuit cu lucruri ciudate.

Sarpe cu clopotei la conserva. Serpii cu clopotei sunt cei mai mortali din lume, sunt veninosi si te pot omori intr-o secunda. Daca iti e prea foame poti incerca conserva cu sarpe cu clopotei. In Asia de Sud-Est si Thailanda e ceva obisnuit sa vezi conserve la magazinele care vand diverse mancaruri la strada. Gustul e destul de bun, se mananca mai greu pentru ca e… sarpe, dar cu putine condimente si ambitie se rezolva?.

Melci la conserva. Melcii sunt consumati deja de zeci de ani, sunt foarte hranitori, sunt buni la gust si intr-o tocana merg de minune. Daca vrei varianta la conserva o gasesti in anumite tari, o poti comanda si de pe Amazon. Carnea contine destule proteine ca sa te saturi dupa ce mananci continutul unei conserve, mirosul sau gustul nu se vor simti si nu vor face probleme pentru ca se folosesc destule condimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *