Un salariu prea mic va determina o nevoie mai mare de venituri suplimentare

In ziua de astazi si in contextul actual a avea un salariu decent sau chiar unul mai mare decat media salariilor din zona sau din tara ta e un lux. Multe firme dau faliment, altele incearca sa supravietuiasca taind din salarii si incheind contracte de munca pe banda rulanta. Multi angajatori refuza sa ofere salarii mai mari decat cel minim pe economie sau nu ofera salarii in functie de pregatirea angajatilor si de abilitatile lor, de priceperea si experienta lor in domeniul respectiv. Daca nu castigi suficient la locul de munca ai totusi cateva variante ca sa iti poti “rotunji” veniturile.

Un venit mai mare si constant este un ideal la care putini angajati ajung, mai ales in pandemie. Veniturile sunt mici daca ai doar un job si acela destul de prost platit. Se poate intampla sa ai luni cand nu te ajungi cu toate cheltuielile sau cand iti doresti ceva anume si nu poti sa il ai pentru ca nu ai bani suficienti. Astfel de situatii sunt tot mai dese.

Ca sa ai venituri mai mari, pe care sa te bazezi totusi pe termen lung, iti oferim cateva sfaturi simple, pe care le poti pune in practica imediat in cazul in care esti nemultumit de castigurile de la actualul tau loc de munca.

Gandeste-te ce ai reusit sa faci in ultimul timp si fa o lista cu toate realizarile tale. Drumul spre o marire poate incepe cu o discutie cu seful sau managerul. De multe ori sefii nu stiu toate realizarile subalternilor, mai ales daca au o companie mare, asa ca nu ar strica sa ai mereu pregatita o lista cu toate reusitele tale care au ajutat compania sa aiba profit si sa functioneze mai bine. Nu vei reusi mereu sa primesti mariri de salarii, dar macar stii ca ai un punct de plecare pentru negocieri si poti sa ai o evolutie ascendenta in companie, sa ocupi un post mai bun de vreme ce ai realizari mai bune ca ale colegilor.

Fa o documentare despre date actualizate legate de salarii. Vezi cat ar trebui sa primesti pentru functia pe care o ocupi si pentru responsabilitatile trasate. Compara, fa o analiza obiectiva, vezi de ce nu ajungi la acel salariu si ce se intampla. Poti sa porti discutii cu seful in momentul in care ai salariu prea mic fata de ceea ce ar trebui sa primesti in mana. Stiind care sunt salariile reale pentru functiile vizate sau ocupate poti sa iei si o decizie mai simpla daca iti doresti sau nu sa mai ramai la compania respectiva sau cauti altceva mai bun.

Solicita sarcini in plus, daca te simti in stare sa le indeplinesti si ai timp suficient pentru ele. Ca sa castigi mai bine poti sa mai preiei din sarcinile colegilor, poti sa te implici in proiecte de amploare de la firma sau sa cauti mereu oportunitati si sa ai in permanenta ceva in plus de facut. Aici e destul de riscant, poti sa iei prea multe sarcini si sa nu le finalizezi asa cum trebuie, sa te epuizezi incercand sa faci un ban in plus. Doar daca te simti in stare e bine sa ceri mai multe de facut. Epuizarea si o sanatate precara nu te vor ajuta deloc, chiar daca la final de luna obtii mai multi bani…

Cauta o sursa alternativa de venit. Incearca sa iti transformi pasiunea in job. Poti sa vinzi ceva facut de tine, sa stai cu un copil al unei familii, sa plimbi si sa ai grija de animalute de companie sau sa scrii pentru un blog, sa ai un site sau sa creezi site-uri. Nu conteaza ce faci, important este sa nu iti ocupi tot timpul liber si sa nu te epuizezi. Trebuie sa mai ai timp si pentru tine si pentru familie, asa ca alegerea unui alt tip de job, bazat pe pasiune, este o decizie pe care o vei lua impreuna cu familia. Daca ajungi sa faci ce iti place mai mult nu vei munci o singura zi in viata ta si vei castiga bani foarte usor.

Taie cheltuielile care nu isi au rost si economiseste cat mai mult. Daca nu castigi suficient de mult e normal sa iti doresti sa mai tai din cheltuieli si sa renunti la multe lucruri, produse, servicii de care nu ai neaparat nevoie. Prin reducerea cheltuielilor lunare poti sa faci si ceva economii si sa te descurci mult mai bine de la o luna la alta. Economiile in plus din orice poti ar fi o solutie ca sa ai mai multi bani la dispozitie. Asta nu inseamna sa renunti la aproape orice si sa traiesti de pe o zi pe alta. Dar poti alege sa faci economii si sa ai suficiente resurse ca sa te poti descurca in orice fel de situatie.

Relationeaza cu oameni noi si mergi la evenimente. Nu se stie niciodata de unde poate veni o oportunitate de venit, asa ca e bine sa relationezi cat mai mult, sa participi la evenimente unde sunt oameni importanti si sa incerci sa iti faci relatii, sa ai oameni pe care ii poti contacta cand ai nevoie de sfaturi si de idei pentru venituri mai consistente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *