Simptomatologia COVID-19 difera de la pacient la pacient si in functie de prezenta vaccinului sau de absenta sa

Inca de la aparitia SARS-CoV-2 si COVID-19, boala asociata infectarii cu noul coronavirus, medicii si oamenii de stiinta au incercat sa determine o serie de simptome, manifestari clinice ale infectarilor pentru a putea lua masuri rapide si a preveni infectari ulterioare. Daca in primele luni aveam febra, tuse, frisoane, pierderea gustului si a mirosului ca simptomatologie tipica pentru COVID-19, intre timp, pe masura ce au aparut tot mai multe variante locale de SARS-CoV-2 s-au inmultit si simptomele noi.

Uitandu-ne atent la evolutia simptomatologiei vom observa noi simptome depistate la anumite categorii de persoane infectate cu SARS-CoV-2, simptome care nu fac decat sa valideze ipotezele potrivit carora mutatiile genetice pe care le-am tot vazut la noul coronavirus duc si la manifestari atipice la nivel simptomatic…

De la sfarsitul lui 2019, cand am avut primele cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 si pana in prezent s-a tot vorbit despre COVID-19 si simptomatologia sa. Primele cazuri de COVID-19 aveau simptome tipice de gripa, raceala, de la febra si tuse, frisoane, la respiratie ingreunata, dureri musculare, de cap, gat iritat pana la pierderea gustului si mirosului. De la jumatatea anului trecut s-au mai adaugat pe lista si congestia nazala, starea de rau, de greata, diareea. Mai nou, varianta Delta a noului coronavirus vine cu simptome tipice de raceala, afecteaza sistemul respirator superior si duce la dureri mari in gat, gat iritat puternic si nas care nu se mai opreste din curs.

Nu e nimic neobisnuit sa avem simptome diferite la mutatii diferite aparute la un virus. Gripa, care e si ea de mai multe tipuri, vine cu simptomatologie diferita in functie de virusul care infecteaza gazda. E o modalitate obisnuita a organismului uman si a sistemului imunitar de a raspunde la tipuri diferite de virusuri. SARS-CoV-2 evolueaza si e firesc sa avem mutatii genetice, dar si simptome diferite pentru ca virusul de acum e diferit de cel initial, evident.

Simptomatologia se va schimba in continuare, pe masura ce vor fi si mai multe variante locale ale noului coronavirus, dar vom vedea modificari si in functie de vaccinare, daca exista si de varsta persoanei-de exemplu, tinerii si cei vaccinati nu vor avea simptome atat de grave ca in cazul celor nevaccinati si celor cu varste inaintate.

In prezent putem sa facem o distinctie clara in simptomatologia celor vaccinati cu ambele doze, doar cu o doza si celor care nu s-au vaccinat. E important de retinut ca listele de simptome pe care le veti avea prezentate in continuare nu vor fi la fel la toti indivizii dintr-un anumit grup, in cazuri rare pot sa apara si alte simptome noi sau simptome de la alte grupuri tinta pe care s-au facut studiile.

Simptome prezente la cei vaccinati cu ambele doze si infectate:

  • Dureri de cap moderate;
  • Nas cu secretii abundente;
  • Stranut;
  • Dureri de gat, gat iritat;
  • Pierderea mirosului.

De retinut ca recuperare e rapida, simptomatologia este una usoara, pacientii nu ajung la terapie intensiva. E posibil sa ai si probleme de respiratie, febra sau tuse care nu se mai opreste, dar in cazul celor vaccinati e putin probabil sa mai apara aceste simptome. Curios este ca la persoanele vaccinate si infectate cu SARS-CoV-2 stranutul pare sa fie un simptom comun in comparatie cu pacientii care nu au fost vaccinati deloc.

Ca masura de precautie, daca incepi sa stranuti din senin fara motiv si nu te poti opri din stranutat e bine sa iti faci test COVID-19 mai ales daca stii ca ai fost in contact cu cineva deja infectat.

Simptome prezente la cei vaccinati cu o singura doza si infectate:

  • Durere de cap moderata;
  • Nas cu secretii abundente;
  • Dureri in gat;
  • Stranut;
  • Tuse persistenta.

Deci la o singura doza ai simptome ceva mai severe, ele difera in parte fata de cele de la pacientii infectati care aveau ambele doze facute in momentul contactarii virusului. Este important de retinut aici ca nu toate aceste simptome ar putea sa apara, poate fi vorba de doua sau trei sau doar de un singur simptom. Testarea e singura modalitate de a sti daca ai doar o raceala banala sau ai luat SARS-CoV-2 din comunitate.

Simptome prezente la persoanele nevaccinate si infectate:

  • Dureri puternice de cap;
  • Gat iritat, durere puternica in gat;
  • Nas cu scurgeri abundente;
  • Febra;
  • Tuse care nu cedeaza;
  • Respiratie ingreunata, senzatie de sufocare permanenta;
  • Pierderea gustului si a mirosului.

Dupa cum vezi daca nu esti vaccinat ai sanse sa treci prin simptomatologia comuna, completa a SARS-CoV-2 si a infectarii organismului cu noul coronavirus. Corpul tau nu are nicio protectie, sistemul imunitar e complesit imediat si ajungi cel mai probabil si la spital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *