Materiile studiate la scoala ar trebui sa fie adaptate in permanenta la nevoile reale ale elevilor

Sistemul de invatamant nu este unul perfect. Cu toate ca la scoala invatam o multime de lucruri utile, programa scoalara are si multe materii care nu ne vor ajuta cu nimic in viata de adult.

Se presupune ca, la finalul ciclurilor de studiu, fiecare elev ar trebuie sa se poata descurca intr-o societate aflata in continua schimbare. Ar fi ideal sa se poata adapta in asa fel incat gasirea unui loc de munca sa nu fie o misiune aproape imposibila.

Din nefericire scoala romaneasca nu a fost si nu este pregatita sa le ofere elevilor tot ce au nevoie la nivel teoretic si practic, pentru a putea sa isi atinga idealurile in privinta locurilor de munca. In locul materiilor care nu le sunt utile la scoala se pot studia o multime de alte obiecte care au si o utilitate practica in viata de zi cu zi.

O simpla privire aruncata pe o programa scolara din oricare ciclu de studiu preuniversitar ne poate oferi o imagine cat se poate de clara asupra modului in care scoala isi doreste, incearca sa formeze viitorii adulti. Cateva discipline de baza, care le vor fi utile si mai tarziu, limba si literatura romana, matematica, poate fizica sau chimia, limbile straine, educatia tehnologica. In afara de acestea discipline precum muzica sau desenul nu prea sunt atat de utile in viata destul de dificila de dupa terminarea studiilor.

Programele scolare nu au mai fost modificate si nu au fost adaptate nevoilor reale ale elevilor din secolul 21. Se studiaza aceleasi obiecte, aceleasi materii, desi multe nu sunt atat de „cautate” pe piata muncii. In locul lor putem introduce in programele de studiu cateva materii care le vor fi de folos copiilor mai tarziu si care le vor da sansa sa isi insuseasca cunostinte practice si teoretice de care vor avea nevoie.

1. Educatia financiaraCum functioneaza economia, cum se castiga banii, cum sa ajungi la salariu mai bun. Este foarte important pentru adultii de maine sa stie cum sa investeasca banii, cum sa ii castige si ce sa faca atunci cand au ajuns sa aiba suficient de multi. A sti cum sa iti gestionezi banii si economiile e esential intr-o societate care se bazeaza din ce in ce mai mult pe „inteligenta economica”.

Chiar si notiuni economice generale, nu foarte detaliate si complicate, i-ar ajuta pe elevi sa aiba o imagine mai clara asupra dimensiunii economice a realitatii din jurul lor. Daca mai sunt prezentate si intr-o maniera creativa, care sa ii atraga, cu atat mai bine.

2. Cum sa iti faci prieteni si sa devii mai sociabil. Chiar daca nu constientizam in timpul scolii, cand ajungem sa finalizam cursurile ne e foarte greu sa avem prieteni, sa ne facem prieteni. Ca sa reusesti in viata trebuie sa fii in stare sa relationezi, sa interactionezi cu altii, sa apartii unui grup.

Colaborarea, comunicarea sunt foarte importante mai ales astazi, pe o piata a muncii in continua schimbare. O astfel de materie le va fi utila copiilor atat in timpul anilor de scoala, cat si dupa ce o termina si va fi cu siguranta pe placul lor, odata ce i-au inteles rostul.

3. Cum sa inveti pentru tine insuti. Sa inveti… cum sa inveti este destul de dificil. Scoala din ziua de astazi se bazeaza pe invatarea pe de rost, pe scrierea mecanica a unor informatii la examene, dupa ce au fost invatate niste eseuri la romana si multe formule si tipuri de probleme, la matematica.

Problema este ca indivizii nu stiu inca sa isi „downloadeze” informatii cu adevarat utile in mintea lor si sa se bazeze pe ele in vietile personale. Orice proces de invatare presupune o combinatie de resurse, timp, atentie, feedback, repetata la infinit pentru imbunatatirea invatarii finale. Practic ar fi mai bine sa invatam pentru noi si nu neaparat pentru x sau y sau pentru z obiectiv pe care ni l-a impus seful.

4. Cum sa vorbesti in public si sa iti vinzi ideile. Este foarte important sa stii cum sa te exprimi in public, cum sa iti sustii ideile la un interviu, cum sa iti impui punctul de vedere intr-o discutie. Sunt foarte multe situatii in care esti nevoit sa vorbesti in public, indiferent ca e vorba de un cadru oficial sau de unul neoficial.

Si sunt multi care nu sunt in stare sa articuleze ceva coerent cand se vad in fata unei multimi. A vorbi in public inseamna a depasi niste temeri, niste frici proprii, a trece peste trac si a avea mereu un discurs pe care sa il poti sustine, pe orice tema de interes, argumente si contraargumente.

Sa iti vinzi ideile e iarasi important. Si cand mergi la un interviu trebuie sa stii sa te „vinzi”, sa convingi persoana din fata ta ca tu esti omul potrivit pentru job. La fel cand vrei sa ai o sotie trebuie sa o convingi ca tu esti barbatul potrivit si meriti sa intri in viata ei si sa ramai cu ea.

O astfel de materie ar fi utila pentru viitorul adult si ar trebui sa faca parte din orice programa scolara. Va fi simplu de pus in practica, vom avea copii care nu mai au trac, vom avea speakeri capabili sa isi sustina ideile, vom avea oameni care vor putea sa faca fata oricaror provocari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *