Dioxidul de carbon (CO2) este un gaz fara miros deosebit de important pentru existenta vietii pe Terra. O concentratie prea mare in atmosfera poate duce la o temperatura care nu mai poate fi controlata in mod natural in atmosfera si la cunoscutul fenomen de incalzire globala. Revolutia industriala si dezvoltarea principalelor sectoare de activitate, modernizarile aparute, toate au dus la o crestere galopanta a concentratiei de CO2.
Defrisarile, agricultura si combustibilii fosili sunt principalele surse ale emisiilor de CO2. Tarile mari sunt principalele surse de poluare si au emisii de CO2 uriase. Insa si tari la care nu te-ai fi asteptat, Brazilia, Indonezia, Germania, Marea Britanie, contribuie si ele cu un nivel foarte mare de emisii de CO2. Mai grav este ca emisiile continua sa fie foarte multe, mai ales ca utilizarea combustibililor fosili a fost una foarte intensa si ramane o problema serioasa la nivel global…
Paradoxal sau nu, multe din tarile dezvoltate sunt si cei mai mari poluatori. Desi inteleg riscurile care vin la pachet cu tot ce inseamna emisii de CO2, aceste tari nu par sa faca vreun pas notabil pentru a diminua semnificati emisiile si continua sa ramana poluatori importanti pe lista “neagra” adusa la cunostinta la cativa ani. Cu poluarea nu e de joaca, asa ca au inceput sa apara intre timp initiative timide in aproape toate tarile mari, dar pana la rezultate realitatea ramane aceeasi: nu vom scapa de poluare in viata asta…
China. China este tara care „contribuie” cu o cantitate uriasa de CO2, 10.06 miliarde de tone metrice, si asta raportat la datele din 2018. Intre timp situatia s-ar putea sa fie si mai dezastruoasa. Sursa principala de poluare a mediului e reprezentata de combustibilii fosili, de arderea carbunelui. Doar in 2019 aproape 60 de procente din totalul energiei folosite in China provenea din arderea carbunilor si exploatarea lor. Carbunele are mult carbon, deci arderea sa determina emisii de CO2 in atmosfera si poluare uriasa. Plus ca avem o tara ca importa petrol, si de aici iarasi emisii mari de CO2 pentru ca avem multe masini acolo. Pe viitor, China isi doreste sa nu mai fie atat de dependenta de carbune si de arderea lui si sa gaseasca arse surse pentru a asigura energie si caldura, combustibili pe care te poti baza pe termen lung. Gazul natural, resursele regenerabile, sursele de energie nucleare ar putea fi niste alternative foarte bune pentru China…
SUA. SUA vine tare din urma si are peste 5.41 miliarde de tone metrice de emisii de CO2 conform studiilor din 2018. Desigur, cele mai multe emisii de CO2 vin din transport, industrie si generarea de energie. Desi se incearca sa se renunte si aici la carbune, SUA a devenit un mare producator de petrol. SUA si asa depinde mult de transport si de acest sector unde nu ai cum sa folosesti altceva decat petrol, benzina si asta inseamna poluare masiva. In industrie se arde mult carbune pentru energie, intre timp a venit si ideea autovehiculelor electrice care ar mai putea diminua din emisiile de CO2.
India. India, desi e o tara uriasa, are emisii de carbon destul de putine raportat la locuitori si la sectoarele de activitate unde te-ai astepta sa ai surse care ar determina cresterea emisiilor de CO2. Tara este raspunzatoare de 2.65 miliarde de tone metrice de CO2 conform studiilor din 2018. Urbanizarea rapida si industrializare au adus in India un consum foarte mare de carbune, combustibili fosili solizi. Carbunele e folosit in industria energiei electrice, in India avem multe mine de carbuni, de unde se extrag cantitati uriase. Se asteapta ca pe viitor emisiile de CO2 sa sporeasca in India pentru ca nu se fac demersuri spre alte surse de energie sustenabile si nu atat de periculoase precum combustibilii fosili.
Rusia. Este raspunzatoare de prezenta a 1.71 miliarde de tone metrice de emisii de CO2, asta raportat la datele studiilor din 2018. Are multe depozite de gaz natural, gazul e sursa de energie de baza in Rusia. Si unde ai gaz natural folosit in tot felul de industrii ai si emisii de CO2 foarte greu de controlat. Din pacate, Rusia nu face nicio miscare ca sa renunte la gaz si emisiile de CO2 vor continua sa fie o problema pentru noi toti si datorita Rusiei.
Japonia. Se poate „lauda” cu 1.16 miliarde de tone metrice de CO2 si emisii de CO2. Japonia arde gaz natural extrem de mult, dar si carbune, ca sa genereze electricitate pentru industrie si pentru populatie. Dupa incidentul de la Fukushima, din 2011, si oprirea reactoarelor nucleare, dependenta de combustibil fosil a crescut si mai mult. In viitor, cand Japonia se va baza mai mult pe sursele nucleare pentru producerea energiei s-ar putea sa asistam la o stabilizare a amprentei de CO2 in zona sa, dar asta va dura destul de mult si va depinde si de ce se intampla in jurul Japoniei.