Site icon RATB

Ce tip de sudură este cel mai potrivit pentru oțelul inoxidabil?

Sudarea acestuia poate fi dificilă, însă tehnicile de sudare utilizate de profesioniști duce la obținerea unor rezultate pe măsura așteptărilor. 

Tipuri de sudare a inoxului

Inoxul poate fi sudat prin mai multe tehnici de sudare, cele mai cunoscute fiind sudarea cu arc metalic MIG sau sudarea cu arc de tungsten cu gaz TIG. Alegerea uneia dintre cele două metode de sudura inox depinde nu numai de nevoile specifice pe care le ai, respectiv de rezultatele pe care dorești să le obții, dar și de nivelul de calificare a celui care realizează sudura, respectiv de grosimea materialului sau de costurile implicate. În cazul în care este vorba despre dorința de a obține o sudură cu finisaje perfecte, atunci este cazul alegerii sudurii TIG, iar dacă este vorba despre viteză și eficientă a sudării, atunci este vorba despre sudură MIG. 

Dificultatea de a suda inoxul 

Obținerea unor confectii metalice prin realizarea operațiunilor de sudură a inoxului poate fi dificilă dacă nu cunoști principalele aspecte pe care le implică acest proces. Este vorba despre faptul că inoxul reține căldura într-un mod foarte eficient, ceea ce face ca procesul de sudare să fie unul dificil, mai ales dacă cel care realizează operațiunea nu este un profesionist în domeniu. În momentul în care este vorba despre o căldură excesivă prezentă în actul sudurii, inoxul se poate deforma sau se poate distorsiona în timpul procesului de răcire. De asemenea, pot apărea diverse pete sau zgârieturi la nivel estetic dacă nu sunt respectate toate regulile necesare. 

În acest fel, pentru sudurile în care aspectul obținut este cel care primează, este recomandată alegerea tehnicii de sudare TIG, fiind vorba despre o sudură controlată, curată, mai ușor de controlat pentru evitarea unor diverse distorsiuni. Cu toate acestea, tehnica de sudat TIG este mai lentă decât tehnica de sudat MIG, iar experiența în sudare pe care trebuie să o aibă cel care execută lucrarea trebuie să fie una ridicată. Echipamentele utilizate pentru sudarea MIG sunt unele mai simple, această tehnică fiind utilizată pentru lucrări de întreținere sau diverse reparații. 

Exit mobile version