La 1918 tratamentele pentru gripa spaniola erau foarte simple si efectul lor era aproape inexistent…

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19 s-a tot vorbit despre gripa spaniola din 1918 si despre cea mai grava si mai puternica epidemie si mai apoi pandemie din lume. Cu peste 50 de milioane de persoane decedate in decurs de doar un an si mii de pacienti infectati, gripa spaniola a dat o lectie dura umanitatii.

Pornita din SUA in ianuarie si februarie, gripa spaniola a avut simptome destul de comune, dureri de cap, febra si tuse, probleme cu sistemul respirator. La doar cateva luni, in Germania, Franta sau Belgia aveam deja pacienti cu gripa spaniola si aceleasi simptome. Situatia globala de la acel moment a favorizat raspandirea virusului mortal: era Primul Razboi Mondial, soldatii se intorceau de pe front in tarile lor si aduceau odata cu durerea lor si gripa spaniola.

Fara tehnologiile moderne si fara acces la medicamente sofisticate sau vaccinuri facute in cateva luni, bolnavii de gripa spaniola din 1918 se tratau cu ce puteau, medicii avand la dispozitie foarte putine alternative de tratament, multe dintre ele rudimentare…

Daca acum ni se pare ca inca nu avem atat de multe alternative la dispozitie pentru a preveni si tratata bolnavii de COVID-19 trebuie sa ne gandim mereu la bolnavii de la 1918, care treceau prin gripa spaniola. Nu se punea problema dezvoltarii unui vaccin in cateva luni, pe repede inainte, nu existau nici medicamente si fabrici de medicamente care sa ofere un stoc suficient pentru a trata mii de oameni. Singura speranta era pusa in tratamente simple, rudimentare, pe care medicii si pacientii le tot incercau in lipsa altor variante.

Spitalele faceau fata cu greu, ca si acum, numarului urias de pacienti, multi decedau pentru ca nu mai ajungeau sa fie tratati intr-un fel. Si cu toate astea existau mai multe „leacuri” pentru gripa spaniola la care nu ne-am fi gandit in contextul actual al pandemiei de COVID-19.

Ulei de camfor. E un ulei cu un miros puternic, poate fi obtinut si din rasina distilata de pin. Medicii erau atat de disperati incat ajungeau sa injecteze substanta in picioare si in brate sperand sa vindece pacientii. Uleiul de camfor era de baza in aproape orice tratament pentru gripa spaniola. Era totusi bun pentru omora niste bacterii, virusuri, dar nu si pe cel al gripei spaniole, evident, reducea tusea si iritatia din gat si ameliora durerea cand era aplicat pe piele. Ceea ce nu se stia la vremea respectiva sau poate nu se tinea cont in disperare de cauza era ca acest camfor era toxic si apareau adesea probleme din cauza intoxicatiilor cu uleiul respectiv.

Sos… de vita. Era un fel de medicament care asigura protectia organismului impotriva atacurilor virusurilor. Se credea ca poate sa creasca pofta de mancare, ca putea ajuta sistemul imunitar si il activa mai rapid cand apareau probleme. Desigur, nimic din toate acestea nu era adevarat. Sosul respectiv era promovat in acest fel doar pentru a se vinde si a se consuma in cantitati mari. Desi carnea de vita si sosurile sunt excelente pentru organism nu puteam sa speram ca tratam gripa spaniola doar mancand cat mai multa vita de calitate… Dar cand nu aveai altceva la dispozitie credeai si in asa ceva… Macar aveai pe masa un sos sau o carne buna pentru organism si foarte hranitoare.

Laxative. In trecut se credea ca laxativele care ajuta la curatarea sistemului digestiv si mentin sanatatea colonului ar fi avut un rol important in prevenirea imbolnavirilor. Desigur, nici aceasta solutie nu functiona cand aveai de luptat cu virusul gripei spaniole de la 1918. Dar un sambure de adevar era. Un sistem digestiv intretinut, o curatare din cand in cand cu niste laxative naturale, nu chimice, poate ajuta enorm sistemul imunitar si poate sa te protejeze de infectii, te ajuta sa asimilezi mai bine ce mananci si ai o protectie mai buna impotriva atacurilor virusurilor sau ale bacteriilor.

Lichior. Alcoolul era folosit cu scop preventiv pentru a nu te imbolnavi de gripa spaniola. De regula se credea ca bauturile alcoolice puternice vor mentine sanatatea organismului si nu vor da nicio sansa virusului gripei spaniole sa ne cucereasca organismul. Unii medici chiar administrau pacientilor doze controlate de alcool pentru a incerca sa previna imbolnavirile. In afara de ebrietate si de dureri de cap dupa ce trecea efectul alcoolului baut nu prea vedeai alte efecte si pacientii ajungeau sa se imbolnaveasca pana la urma de gripa spaniola.

Ceapa. Cand oamenii s-au vazut in fata pandemiei de gripa spaniola in 1918 au inceput sa incerce absolut orice ca sa previna imbolnavirea. Si cateodata reuseau. Supa de ceapa pare ca era un remediu natural excelent ca sa faci fata unei gripe care decima populatia globala. Ceapa proaspata, taiata si consumata cruda era deja recunoscuta pentru „puterile” sale miraculoase impotriva virusurilor sau bacteriilor. In realitate nu exista niciun fel de dovezi stiintifice care sa ateste faptul ca o banala ceapa te poate feri de infectii si de boli transmisibile, de gripe de orice fel. Ceapa cruda taiata te va face sa lacrimezi si cam atat, nu va „absorbi” virusurile si germenii din aer si nu te va feri de infectari viitoare cu orice fel de virus.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?