Daca intrebi orice designer despre amenajarea bucatariei, a holului, sufrageriei sau chiar a dormitorului, e imposibil sa nu mentioneze si spoturile led in conceptul de amenajare interioara.

Aceste mici minuni ale tehnicii s-au bucurat de o creștere uriasa in popularitate in ultimii ani si cu un motiv intemeiat. Sunt moderne, usor de inlocuit și, mai ales, versatile.

Cheia versatilitatii si adaptabilitatii consta in culoarea și unghiul de pozitionare ale acestora. Spoturile cu fascicul larg și culorile mai calde sunt excelente pentru iluminarea ambientala, unde lumina este dispersată pe o zona mai larga. Culorile mai reci și unghiurile mai inguste sunt ideale pentru evidentierea unor amenajari specifice sau spatii mai stramte ale unei incaperi, ceea ce le face deosebit de utile in amenajări ale spatiilor comerciale sau arii publice.

Ce sunt spoturile led?

Inca de la lansare, tehnologia cu leduri a parcurs rapid aproape fiecare treapta a industriei de iluminat, iar alternativele led la fiecare design al becurilor sunt acum disponibile pe scara larga. Proiectoarele nu fac excepție. Tehnologia led, un acronim provenit de la denumirea in engleza a „light emitting diode” (dioda care lumina), este ecologica, aduce economii substantiale si ofera modernism in orice proiect de amenajare interioara sau exterioara.  

Pur și simplu, aceste spoturi arată și functioneaza exact la fel ca vechile becuri cu halogen sau incandescente, dar utilizeaza tehnologia LED moderna ca sursa principala de lumină. Acest lucru aduce o serie de beneficii, de la costurile reduse de funcționare și de inlocuire, pana la facturile de energie mult mai reduse si sentimentul de satisfactie de a contribui la o planeta mai curata.

Cand e momentul pentru schimbare?

Pentru mulți dintre noi, principala bariera pentru trecerea la spoturile cu led este lipsa de informatii, dar si falsa impresie ca ledurile mai scumpe si poate inferioare tehnologiilor mai vechi.

Astazi becurile cu led si spoturile imita cu succes stralucirea calda și luminozitatea becurilor cu filament vechi, in mod impecabil, în timp ce factura la curent electric e din ce in ce mai scazuta.  In ciuda unui cost initial mai mare, spoturile cu led sunt mai avantajoase  prin costuri reduse de energie intr-un an sau mai putin, asa ca veti remarca faptul ca becurile cu LED sunt proiectate sa dureze de 20 pana la 50 de ori mai mult decât lampile incandescente traditionale, iar economiile potentiale asociate vor fi considerabile. De regula, becurile cu LED-uri folosesc aproximativ 10% din energia becurilor incandescente, așa cum este indicat de puterea lor echivalentă.

Ce culori alegem și de ce contează?

Lumina calda a unui bec incandescent este dictata in totalitate de tehnologia sa. Becul incandescent – așa cum sugerează și numele – lucreaza folosind caldura printr-un filament metalic (in mod normal tungsten) care apoi se incalzește și se aprinde. Prin urmare, aceasta genereaza lumina, oferind in același timp becului o culoare calda inconfundabila. Chiar dacă becurile cu halogen functionează diferit, ele ofera un ambient la fel de cald si primitor.

Una dintre numeroasele atribute ale spoturilor si becurilor led este ca pot recrea o mare varietate de culori, de la albul cald al becurilor cu filament, pana la echivalentele mai strălucitoare, mai albe, ale neoanelor moderne și nu numai.

Pentru a imita cu succes stralucirea unui bec cu incandescenta, cu filament, cel mai bine este sa apelezi la un bec alb cald. Aceasta alegere functioneaza mai ales in decoruri traditionale casnice, in care atmosfera placuta este esentiala. Temperaturile „mai reci” arata mai alb și cel mai adesea sunt utilizate in locuri precum bucatariile si baile, unde este preferată o lumină alba curata sau rece. Optiunile de lumina de zi – calda, apar cel mai adesea in zonele comerciale, publice si in birouri unde unde lumina naturala poate fi restrictionata.

De ce sa aleg spoturi led?

Daca te-ai hotarat sa optezi pentru led-uri, vei beneficia de o iluminare eleganta, profesionala, a spatiului in care le vei monta. Avantajele ecologice sunt considerabile. In afara de consumul redus de energie electrica, aceste spoturi emana cantitati reduse de dioxid de carbon, protejand mediul inconjurator. Avem nevoie de reducerea poluarii dar si de solutii simple si moderne, la indemana oricui, in domeniul amenajarilor interioare, iar pe instalmen.ro gasesti oferte adaptate oricaror preferinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *