Nu toti presedintii SUA au avut averi considerabile si s-au inbogatit

Cam toti presedintii din istoria recenta a Americii au avut averi considerabile si inainte de a ajunge la Casa Alba si dupa ce au plecat de acolo. Insa in istoria lunga a Americii am descoperit si unii presedinti care nu au avut bani multi inainte de a fi in cea mai inalta functie din stat si nici macar dupa ce au plecat de la Casa Alba. Mai bine cinstit si sarac, decat bogat si controversat, nu?

Al 40-lea presedinte al Uruguaiului, José Mujica, este cel mai sarac presedinte din vremurile moderne. De ce a ajuns sa fie sarac acest presedinte? Pentru ca isi dona 90% din fiecare salariu catre diverse cauze nobile, asta in vreme ce locuia intr-o ferma mica si refuza sa foloseasca locuinta de lux la care are dreptul cat ocupa functia de presedinte. Si ca sa va faceti o imagine clara despre ce inseamna sa donezi aproape tot salariu, suma lunara primita e de 12.000 dolari nu ii ajungea in buzunar, aproape 10.000 dolari pleca spre diverse cauze. Viata simpla si saracia nu deranjeaza deloc daca stii sa iti faci treaba fara sa fii mereu cu gandul la bani si avere.

Dincolo de acest exemplu, SUA au avut cativa presedinti care nu au stiut ce inseamna bogatie si lux multa vreme si nici cand s-au aflat la Casa Alba.

Chester Arthur. A fost presedintele SUA intre 1881 si 1885, insa pana sa ajunga la Casa Alba a fost pe rand profesor, avocat, general intendent si functionar vamal. A venit la conducerea tarii dupa asasinarea lui Garfield, si, desi a vrut sa fie avocat, si-a petrecut buna parte din viata de adult in sectorul public. Fiu de imigrant din Irlanda, Arthur a fost crescut in Vermont si New York, a devenit profesor dupa facultate. A lucrat si ca avocat in New York, insa cariera sa s-a intrerupt brusc din cauza Razboiului Civil.

Dupa razboi devine perceptor in New York avand o reputatie destul de proasta in aceasta perioda pentru ca incuraja sectorul patronatului din New York. Din 1880 devine vicepresedinte in administratia James Garfield. Imediat devine presedinte cand moarea Garfield. Desi nu a avut bani atat de mult in viata sa, i-a placut mereu sa arate impecabil in costume facute la comanda. Inainte sa se mute la Casa Alba a avut grija sa aiba 30.000 dolari de la Congres ca sa poata mobila „conacul executiv” cu mobila Louis Comfort Tiffany…

Woodrow Wilson. Este presedinte SUA intre 1913 si 1921, a mai fost avocat, profesor, asistent universitar, guvernator de New Jersey. Nu e el chiar atat de sarac, insa mare parte din viata si-a dedicat-o mediului academic. A crescut in oraselul Staunton, Virgina, si-a luat licenta in drept, a facut practica pentru scurt timp in Atlanta, insa a obtinut doctoratul in stiinte politice la Universitatea Johns Hopkins-este singurul presedinte american cu doctorat.

Preda in continuarea la Princeton, unde castiga foarte bine, cel mai mare salariu din facultate era al lui, 6.500 dolari anual, cam 187.000 dolari anual in banii de astazi. Intre 1902-1910 este presedinte ale Universitatii din Virgina. Lasa cariera academica pentru postul de guvernator din partea democratilor pentru New Jersey, iar in doi ani il gasim la Casa Alba, dupa ce castiga alegerile din 1912. A incercat sa tina America departe de Primul Razboi Mondial, insa pana la urma tot a aruncat-o in lupta ceva mai tarziu pe alte fronturi…

James A. Garfield. A stat la Casa Alba doar cateva luni, din martie pana in septembrie 1881. In trecut a fost presedinte de colegiu, ofiter in armata, congresman american. S-a nascut intr-o saracie crunta, a crescut intr-o cabana din lemn din Ohio alaturi de cei patru frati ai sai. A fost dulgher, portar ca sa poata trece cu bine de facultate. Nu a castigat bine niciodata, iar la 20 de ani devenea presedinte de colegiu, mai tarziu e si cel mai tanar membru din legislativul din Ohio. A fost maior general in Razboiul Civil. In calitate de congresman a obtinut intre 5.000 dolari si 7.500 dolari pe an. La sase luni de la instalarea la Casa Alba, in 1881, este asasinat si astfel se termina si perioada in care e presedinte al SUA.

Calvin Coolidge. Este presedinte SUA intre 1923 si 1929, dar pana sa devina presedinte a fost avocat, politican, scriitor, editorialist. In timpul mandalutui sau abordarea in privinta taxelor a adancit diferentele dintre cei saraci si cei bogati. A crescut in Plymouth Notch, Vermont, tatal sau avea un magazin, afacere personala, acolo. Mama sa decedase pe cand micutul Calvin avea doar 12 ani. A mers la Colegiul Amherst pentru studii, a devenit avocat, iar 20 de ani a facut practica in drept in Northampton, Massachusetts. Devine guvernator de Massachusetts in 1918, iar dupa cativa ani e vicepresedinte in administratia Warren Harding-moare Harding si preia postul de presedinte in 1923. Dupa ce a terminat cu postul de presedinte, Coolidge se reintoarce la scris si la editoriale si are grija sa isi contureze si autobiografia sa.

Harry S. Truman. A fost presedinte SUA intre 1945 si 1953, insa pana acolo a fost fermier, soldat, proprietar de magazin. A plecat din zona rurala a Missouri, unde a fost fermier. Dupa ce revine din armata si trece Primul Razboi Mondial, Truman si-a deschis un magazin cu haine pentru barbati, insa ajunge rapid aproape de faliment. Restul carierei sale este petrecuta in sectorul public, mai intai ca judecator si apoi ca senator SUA. Este vicepresedinte in timpul administratiei Franklin D. Roosevelt, iar la trei luni, din cauza decesului presedintelui, devine presedinte al SUA. Dupa ce termina cu mandatul la Casa Alba isi ia sotia si se retrag in Independence, Missouri unde duce o viata modesta. Avea o pensie mica de 1.350 dolari pe an, insa si-a revenit la capitolul venituri si a castigat mai tarziu 600.000 dolari prin anii 1950 din drepturile pe biografia sa si ce a mai scris.

Alti presedinti saraci:

Abraham Lincoln-a trait si el tot intr-o cabana din lemn, era sarac pana sa devina presedinte, a fost avocat, a lucrat in magazin in Illinois.

Andrew Johnson-a fost crescut doar de mama, a fost croitor inainte de a avea o cariera in serviciul public-e guvernator de Tennesee si senator SUA inainte de a ajunge la Casa Alba.

Ulysses S. Grant-s-a nascut in Ohio, a lucrat la magazinul de produse din piele, a fost si soldat si ofiter in armata. Dupa ce a terminat cu mandatul la Casa Alba a pierdut toti banii dupa ce a intrat intr-o schema tip Ponzi.