Site icon RATB

Cele mai bune sfaturi actuale de parenting de la experti

Sfaturile de parenting de la experti sunt mai bune decat orice carte de parenting “de duzina”

Sunt atat de multe site-uri, carti, cursuri care pretind ca iti spun totul despre parenting si te ajuta sa fii un super parinte incat iti va fi imposibil sa te decizi de unde iti vei lua informatiile.

Cand vrei sa te apuci serios de parenting modern trebuie sa stii de unde iti iei informatii credibile si de incredere. Expertii sunt cea mai buna sursa de informatii bazate pe experienta si pe sute de ore de practica.

Cand afli ca vei avea un copil incepi sa citesti tot ce gasesti despre parentingul modern si despre cum poti deveni cea mai buna varianta de parinte. Din pacate nu toate informatiile au o acuratete foarte mare, multe sunt deja depasite, copilul tau nu va reactiona si nu va fi niciodata cum scrie in carti. Fiecare fiinta e diferita, se pot intampla multe lucruri neprevazute cu un copil, nu stii la ce sa te astepti oricat de multe carti ai citit despre parenting si despre rolul de parinte modern.

Ce poti sa faci ca sa iesi totusi cu bine din orice situatie in care trebuie sa demonstrezi ca esti parinte este sa ceri sfaturi de la experti si sa iei in considerare doar lucrurile pe care acestia le transmit si le explica. Cateva dintre sfaturile de la experti pe care ar trebui sa le notezi si sa le pui in practica le vei gasi si in randurile ce urmeaza.

Nu este nimic iesit din comun sa ai un copil suparat pe tine, parintele. Fii un parinte, nu un prieten. Acesta e sfatul cel mai bun pe care ti-l dau expertii in parenting. Lasa-l sa greseasca, fii parintele rau care ii atrage atentia si incearca sa nu fii mereu parintele cel bun. E firesc sa se mai supere pe tine, dar datoria ta e sa il pregatesti pentru viata nu sa incerci sa ii faci pe plac mereu. Nimeni nu poate sa fie un om de succes in absolut toate domeniile, e normal sa mai ai si momente in care gresesti si ai un esec ca sa ajungi la succes mai tarziu.

Trateaza copilul cu respect. Nu incerca sa fii un parinte care isi bate copilul sau care ii corecteaza greselile doar cu vorbe urate si cate o bataie. El va copia tot ce vede la tine si se va comporta ca atare in societate, mai tarziu. Explica-i ce nu a fost bine in comportamentul sau, revino asupra celor intamplate cand nu esti asa de nervos si incercati sa purtati un dialog. E mai usor sa rezolvi problemele cu „vorba buna” decat sa aplici corectii fizice mereu.

Priveste intotdeauna imaginea de ansamblu. Din momentul in care copilul devine adolescent nu ar trebui sa te mai concentrezi pe fiecare amananunt al vietii lui. In curand va pleca de acasa si va trebui sa se descurce, sa ia propriile decizii. O relatie bazata pe democratie, pe discutii si comunicare va fi mai buna decat una bazata pe atentie prea mare la detalii. Cel putin in viata de adolescent tinerii nu au nevoie de prea multa atentie din partea parintilor, pentru ca vor sa se descurce singuri.

Foloseste consecinte „naturale”. Multi parinti cred ca trebuie sa aplice pedepse pentru fiecare greseala. Dar mai bine ar fi sa lasi viata sa isi urmeze cursul si toate se vor rezolva de la sine. Daca micutul refuza sa isi ia o haina mai groasa lasa-l sa raceasca o data si data viitoare o va cere singur. E mai simplu si mai eficient sa lasi consecintele naturale sa isi produca efectul decat sa te gandesti la scenarii complicate cu fel de fel de pedepse.

Rezolvarea problemelor impreuna. In loc de pedepse rezolvati problemele impreuna. Pedepesele nu duc la o relatie buna parinte-copil, nu fac decat sa indeparteze copilul. Copiii nu invata nimic prin frica si pedepse fara numar. Cand au un comportament care nu este cel dorit ei au o problema, asta comunica, si nu sunt ei insisi o problema. Rezolvati impreuna orice fel de problema apare si incercati sa aveti de fiecare data cele mai bune abordari la situatiile mai complicate.

Foloseste disciplina sa inveti, nu sa pedepsesti copilul. Disciplina e despre educatie si despre invatare, nu despre amenintari si pedepse fizice. Incearca sa stabilesti limite clare si sa ii arati copilului ce e bine si ce nu e bine sa faca. Arata-i avantajele unor comportamente corecte, normale si incearca sa ii oferi mereu respectul cuventi. Cooperarea cu micutii va fi mai simpla daca ai respect in primul rand indiferent ce se intampla.

Fii consistent cu disciplina. Daca nu ai mereu aceeasi atitudine vizavi de diverse comportamente vei incuraja comportamentul negativ. Copilul va tot incerca sa faca multe lucruri in speranta ca nu va fi pedepsit. Incearca sa te tii de anumite explicatii, reactii, atitudini si sa nu lasi loc de interpretari sau portite de scapare niciodata.

Orice comportament incorect, anormal este un semn ca micutul are o problema. De foarte multe ori parintii incearca sa rezolve problemele lor si nu se gandesc si la problemele copiilor. Porneste mereu de la ideea ca orice comportament este semn al unei probleme pe care copilul nu a reusit sa o rezolve de unul singur. De acolo construiti impreuna o strategie in asa fel incat problemele sa fie rezolvate cat mai curand.

Exit mobile version