Din februarie 2005, de cand s-a lansat, YouTube, platforma de continut video apartinand Google, a atras milioane de utilizatori, au fost postate sute de mii de videoclipuri din toate categoriile la care te poti gandi. Desi este popular si astazi si va fi popular si in urmatorii 10-20 de ani, YouTube are cam acelasi tip de continut si la un moment dat te plictisesti de algoritmii lui si de recomandari, de videoclipurile urcate de anumiti useri.
Ce e de facut? Poti sa te orientezi si spre alte platforme care au continut video de calitate si poate mai divers decat cel de pe YouTube.
Daca esti fan Google si serviciile sale primul lucru pe care il accesezi cand nu ai ce face si vrei sa te relaxezi e YouTube. Platforma cu un numar urias de videoclipuri postate de amatori si de profesionisti si-a castigat locul in topul preferintelor utilizatorilor. Algoritmii fac o treaba foarte buna si afiseaza liste de videoclipuri personalizate si sugestii pe masura ce privesti mai multe videoclipuri.
In momentul in care mai cauti si altceva decat tot ce ofera YouTube trebuie sa stii ca ai la dispozitie o multime de alternative la fel de interesante. In lista de mai jos gasesti doar cateva dintre cele mai bune, care merita atentia ta oricand.
Vimeo. A fost primul site care oferea continut video la rezolutii mari. Are continut de calitate, apar si videoclipuri realizate de diversi useri, insa la Vimeo pe primul loc e videoclipul de cea mai buna calitate. Vei gasi acolo si seriale si are si videoclipuri 360 de grade. Cautarea e simpla, ai toate videoclipurile impartite pe categorii si canale, le poti cauta foarte usor. Alegerile editorilor iti vor oferi cateva puncte de plecare pentru experiente perfecte pe aceasta platforma si continut perfect pentru nevoile tale.
Metacafe. Daca esti familiarizat deja cu TikTok iti va face placere sa petreci ceva timp pe Metacafe. E un site cu mult continut video de calitate, cu filmulete scurte. Seamana cu YouTube, ai si review-uri scurte de produse, trucuri, videoclipuri pentru gameri sau detalii despre cei mai buni profesionisti dintr-un domeniu anume.
Interfata Metacafe e simpla, ai o bara meniu laterala de unde poti naviga unde doresti, ai categorii simple, Latest, Popular, Trending, dar si un meniu drop-down in partea stanga unde sunt si mai multe categorii video.
Dailymotion. Functioneaza din martie 2005, la doar o luna dupa ce se lansase si YouTube. Are deja milioane de videoclipuri uploadate de catre amatori si publisheri profesionisti, videoclipurile sunt organizate foarte bine, dupa categorii si sunt evidentiate si videoclipuri in trend si cele mai „hot” subiecte abordate. Pe masura ce urmaresti mai multe videoclipuri ai si mai multe recomadnari personalizate, exact ca la YouTube. Calitatea videoclipurilor este foarte buna.
Utreon. Este o noutate in materie de platforme cu videoclipuri. Nu ai reguli, legi care sa domine continutul de acolo. Nu ai atat de multe restrictii ca pe YouTube. Daca tot te chinuiai sa gasesti videoclipuri pe YouTube din cauza genului, Utreon ar fi solutia potrivita pentru tine. Daca esti producator video nu esti nevoit sa reuploadezi toata colectia de videoclipuri de pe YouTube. Site-ul interogheaza bazele de date ale gigantului american si le adauga in profilul Utron.
The Internet Archive. Are o baza de date uriase, continutul e gratuit, are carti, muzica, softuri, filme, videoclipuri. Ai acces la continut istoric, vechi, ai si continut mai nou, cele mai bune videoclipuri mai vechi, seriale, filme, stiri pe care nu prea le gasesti pe alte site-uri. Utilizatorii pot sa incarce videoclipuri pe platoforma, H.264 fiind un format popular de codare pentru videoclipuri.
Crackle. Este un site de streaming, cu emisiuni on-line originale, doar pentru Internet realizate, filme de la Hollywood si seriale de la diverse canale tv. Cu putin noroc si ceva rabdare gasesti videoclipuri perfecte pentru cateva minute de relaxare si ai si o calitate foarte buna a videoclipurilor redate prin streaming, viteza buna la incarcare si la redare.
Twitch. Este de departe cea mai buna platforma de live-streaming. Este detinut de catre Amazon, se axeaza mai mult pe esports, gaming, emisiuni legate de aceste tematici. Dar gasesti si continut ce nu are legatura cu gamingul, transmisii live si streaming de la festivaluri si concerte. Categoriile IRL, In Real Life si Creative sunt excelente daca vrei ceva mai deosebit in materie de videoclipuri.
The Open Video Project. A fost dezvoltat la Interaction Design Laboratory, Universitatea Carolina de Nord. Este orientat mai mult catre comunitatea de cercetatori, e pentru cei care lucreaza mereu cu biblioteci digitale si multimedia. Toate videoclipurile de acolo au o natura educationala, gasesti videoclipuri din arhiva NASA, colectii de reclame clasice aparute la tv si filme educative aparute chiar si in anii 1950. Daca vrei sa faci un research de continut video istoric The Open Video Project este punctul de plecare perfect.