E deja vara, ne pregatim de temperaturi ridicate in timpul zilei, de mult soare si de canicula. Si cum te poti racori mai bine si fara cheltuieli mari pe canicula? Mananci o inghetata si te racoresti instant. Cu sute de arome si gusturi, inghetata este desertul preferat al adultilor si al copiilor in timpul verii, poate fi simpla, cu caco sau cu vanilie, dar si cu diverse gusturi si ingrediente naturale, bio.

Vei gasi cu siguranta un sortimente de inghetata care sa iti placa si pe care sa il cumperi in fiecare vara. Pe langa aromele clasice in lume exista si cateva arome si gusturi de inghetata inedite, atipice, pe care nu te-ai fi asteptat sa le gasesti, sa le ai intr-o inghetata…

Inghetata, asa cum o stim noi astazi, a aparut la Florenta, continea lapte, smantana si ceva oua. In 1533 ducesa Caterina de’ Medici se casatoreste cu Henric II al Frantei si bucatarii italieni iau cu ei in Franta si reteta de inghetata si de sorbet. Dar inghetata e inventata, se spune, de… chinezi, chinezii antici, dupa care a fost adusa in Italia de Marco Polo si in America de catre Thomas Jefferson. Dincolo de istoria sa controversata, inghetata a ramas un desert racoritor la indemana tuturor, cu arome care te surprind inca si astazi. Cele mai interesante gusturi si arome inedite le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Cerneala de calamar. De multe ori te astepti sa vezi asa ceva in tot felul de preparate mediteraneene, dar in niciun caz nu ti-ai inchipuit ca vei avea o inghetata cu gust si aroma de cerneala de calamar. Japonezii sunt obsedati de ciudatenii, asa ca nu e nimic iesit din comun sa avem si asa ceva. Inghetata e neagra ca taciunele, are un gust fad, nu neaparat de peste, si e senzatie vara, o gasesti peste tot prin Japonia. Partea proasta e ca inghetata pateaza dintii de la atata cerneala, asa ca un periaj serios dupa ar ajuta mult.

Carne cruda de cal. Si tot din Japonia vine inghetata cu gust si aroma de carne cruda de cal. E o delicatesa, gustul nu e rau deloc si se gaseste in magazinele mai scumpe din Tokyo sau din alte orase mari din Japonia. Nu e carne cruda in ea, si nu e carne de cal, daca va intrebari de unde denumirea, insa gustul e ciudat si nu e pentru oricine.

Maioneza. Nu prea ai ce sa cauti cu maioneza in compozitia inghetatei, dar un magazin care vinde inghetata din Falkirk a inventat produsul cu maioneza reala, nu doar gust si aroma artificiale. E mai grasa decat inghetata normala, are gust intens de maioneza si e doar pentru cei care au stomacul tare si suporta maioneza, care sunt obsedati de maioneza.

Lapte de la san. Britanicii stiu sa isi depaseasca limitele in mai toate domeniile. Asa ca nu se putea ca in domeniul inghetatei sa nu vina cu ceva care sa revolutioneze tot ce stiam despre inghetata. Au inventat inghetata cu lapte de la san, o gaseai la Icecreamist, Covent Garden, Londra, fix in capitala. Inghetata era buna, era usoara, era cautata mai ales de cei care voiau sa isi aminteasca de copilarie in cel mai simplu mod, gustand o inghetata cu aroma si gust de lapte de mama pana la urma. Denumirea inghetatei era sugestiva: Baby Gaga. Si nu, nu era doar pentru copii, si adultii o puteau gusta fara probleme. Laptele de san folosit era real, provenea din donatii si era combinat cu vanilie. Nu s-a comercializat mult acest sortiment pentru ca autoritatile au fost sesizate si s-a controlat compozitia sa, dispunandu-se incetarea comercializarii.

Wasabi. Stii cu siguranta de wasabi si poate ai incercat mancaruri care au wasabi. E un condiment care te „arde” si care e pentru cei care adora ceva foarte, dar foarte picant. Japonezii au zis de ce nu, si au combinat ingrediente clasice de inghetata cu pasta de wasabi, rezultand o inghetata condimentata, doar pentru amatorii de mancare picanta. Da, e si indulcitor in inghetata si gustul de wasabi si arsura vine de abia dupa ce ai inghitit una sau doua lingurite de inghetata.

Ciuperci. Inghetata cu ciuperci si aroma si gust de ciuperci e pentru vegetarieni, cu dedicatie. O gasesti in Taiwan, are si multe bucatele de ciuperci si gustul chiar nu e rau. Stii ca mananci un desert, dar ai si proteine vegetale din ciuperci, gustul ti-e familiar, deci nu ai nicio problema sa incerci asa ceva. In functie de ce ciuperci se vor folosi vei putea sa iti cumperi diverse sortimente si sa renunti pentru o vreme, mai ales vara, la tocanita de ciuperci sau la ciulama😊.

Sunca si branza. In Merinda, Venezuela poti sa incerci o inghetata deosebita, cea cu sunca si branza. E ca si cum ai manca un mic dejun englezesc, doar ca e rece si e sub forma de inghetata. Aromele sunt puternice, daca iti plac cele doua ingrediente te poti aventura, daca nu mai cauti si alte inghetate. Cert este ca ingheta cu aroma si gust de sunca si branza e pentru fanii celor doua ingrediente si pentru cei care prefera fast-food sau adora mancarea englezeasca.

Foi Gras. Trecem la ceva fin, foarte scump si doar pentru cei care suporta preparatul foi gras. Inghetata are aroma puternica de pate de rata, gasca, e considerata delicatesa in Franta, patria foi gras, gustul e foarte puternic, nu e pentru cei care au probleme cu stomacul. Si cu toate astea producatorul unui astfel de produs are succes si se gasesc clienti care sa cumpere inghetata care mai de graba poate fi servita la pranz in loc de mancare, pentru ca dupa ea nu prea mai poti manca mai nimic…

Pizza Margherita. Nu trebuie sa comanzi o pizza sau sa mergi in Italia ca sa ai cea mai buna pizza Margherita. Daca tot e vara si nu vrei sa te topesti in bucatarie incercand sa faci o pizza ce ai zice de inghetata cu aroma si gust de pizza Margherita? In practica ai o ingheta unde vei gasi ingrediente si gusturi tipice pentru acest sortiment de pizza, de la sos de rosii la mozzarella si busuioc. Gustul final e oau si daca iti placa mult sortimentele de inghetata mai deosebite si mananci la greu pizza inghetata asta chiar e pentru tine si pentru toti cei care vor sa simta o parte din Italia in fiecare inghetata savurata la 35+ grade Celsius.

Macaroane si branza. Inghetata cu macaroane cu branza e buna la pranz sau seara, cand vrei sa mananci o portie consistenta de macaroane cu branza, dar iti e prea lene sa le faci. Iei o inghetata, ai aroma si gust de macaroane cu branza si iti potolesti pofta si foamea. In respectiva inghetata chiar ai si branza, bucatale de macaroane si un topping interesant care va potenta gustul.

Usturoi. Ce e inghetata fara… usturoi. Daca tot e sanatos usturoiul si bun la aproape orice mancare de ce sa nu ai si inghetata cu aroma si gust de usturoi. Inghetata nu se va consuma daca mergi la o intalnire sau daca vrei sa faci o impresie buna la un interviu de angajare. Gustul e ciudat, dar daca iti place sa folosesti usturoiul in mancare cu siguranta inghetata cu usturoi va fi pe gustul tau.

Limba de vita. Tot japonezii ne surprind cu o inghetata atipica, cu aroma si gust de… limba de vita. Ai si bucatele de limba in inghetata, exact cum gasesti bucatele de ciocolata in sortimentele clasice de inghetata moderna. In afara inghetatei limba de vita e o delicatesa si e foarte buna in mancare, daca stii sa o gatesti corect. Dar ca sa o ai si in inghetata cu siguranta e altceva. Inghetata cu gust si aroma de limba e pentru cei care mananca asa ceva si nu se tem sa incerce noutati in materie de inghetata. Culoarea e asemanatoare unui fel de mancare cu vita, carne de vitel, mirosul e specific, de… vita.