Multe exoplanete cunoscute aduc, pe langa informatii interesante despre Univers, si o multime de ciudatenii legate de functionare lor

Stim deja ca in galaxia noastra avem mai multe planete. Dar in afara de aceste planete pe care le gasim peste tot prin galaxiile din tot Universul mai exista si niste planete mai ciudate, denumite exoplanete. Exoplanetele se afla in afara sistemului nostru solar, orbiteaza in jurul altor stele, unele, altele orbiteaza aleator, in centrul galactic. Fiecare in parte este diferita in felul sau, dar unele dintre aceste planete sunt foarte interesante si ne atrag atentia prin ciudatenia lor.

Sa descoperi o exoplaneta e foarte greu pentru ca se afla la distante uriase de Terra, nu au lumina proprie si au orbite de multe ori foarte greu de definit. Avem deja descoperite peste 4.300 de exoplanete aflate in peste 3.200 de sisteme stelare, 708 sunt deja in sisteme planetare si stim de ele datorita NASA. Tehnica lentilelor de microgravitatie este folosita adesea pentru gasirea exoplanetelor. Practic se urmareste deviatia luminii de la o stea cand se afla in spatele unui camp gravitational apartinand unei stele.

Primele exoplanete au fost descoperite in anii 1990 si de atunci NASA a tot cautat astfel de planete aflate la departare de sistemul nostru solar si le-a gasit destul de greu la inceput. Asa am ajuns sa avem si peste 300 de milioane de potentiale lumi locuibile in galaxia noastra, dar nu strica sa mai cautam si in afara sistemului nostru solar pentru ca inca nu am gasit o planeta perfecta pentru viata normala, asa cum o stim noi pe Terra… Cele mai ciudate exoplanete insa le veti putea descoperi in randurile ce urmeaza.

HD 189773b. Se afla la „doar” 64 ani lumina de Terra, acolo ploua cu sticla mai mereu. Este de un albastru incantator, insa pe aceasta exoplaneta e mereu vant puternic care sufla cu peste 8-700 km/h, ploua mereu si nu e vorba de vreo ploaie de vara, ploua doar cu bucatele de sticla. De ce ploua cu sticla? Pentru ca acea culoare albastra e de la silicatul din atmosfera. Si cand incalzesti silicatul la peste 1300 de grace Celsius obtii sticla ce tot „curge” din „cer”.

TOI 849 b. La prima vedere nu prea e nimic deosebit aici, doar o alta exoplaneta. A fost descoperita in 2020 cu ajutorul satelitului special NASA, exoplaneta orbiteaza extrem de aproape de steaua sa asa ca un an trece in doar… 18 ore. Nu exista atmosfera acolo, temperaturile ajuns si depasesc frecvent 1530 de grade Celsius. Exoplaneta ciudata este de marimea lui Neptun, insa e densa, e facuta dintr-un fel de roca ciudata si ea. Asa ca e cea mai mare „lume” de roca descoperita vreodata, fiind de 40 de ori mai mare decat Terra. E si prima planeta Chtoniana detectata, niste ramasite ale unui gigant din gaze care are atmosfera exploziva.

Lumile altfel-exoplanete „in libertate”. Multe exoplanete sunt de-a dreptul inspaimantatoare, uriase, colorate, au densitati diferite. Unele pot sa orbiteze o stea, soarele lor. Alte exoplanete nu sunt in stare de asa ceva si se tot plimba prin galaxii de unele singure. E foarte frig la nivelul lor, temperaturile sunt scazute, totul e intunecat. Din 2025 vom putea sti mai multe despre ele pentru ca NASA are deja un telescop care va transmite informatii in timp real despre ciudatele exoplanete „in libertate”. Deja stim de o astfel de exoplaneta, OT44, la 550 ani lumina in constelatia Cameleon. Este de 11 ori mai mare decat Jupiter, in jurul sau e un fel de disc circular din roca, praf si gheata.

55 Cancri e. Exoplaneta ortibeaza in jurul unei stele care arata ca un soare, un super-Pamant descoperit de catre cercetatori. E atat de mult carbon acolo incat presiunea si temperaturile de peste 2.700 de grade Celsius au dus la crearea de diamante in interior. Recent s-a descoperit ca exista mai putin carbon decat se preconiza, dar originea exoplanetei inca ramane un mister.

KELT-9b. Este cea mai fierbinte exoplaneta identificata. Seamana cu Jupiter, este mai fierbinte decat multe stele, orbiteaza foarte aproape de soarele sau si temperaturile ajuns la peste 4.300 grade Celsius. Acolo putem sa gasim fier atomic si titan in atmosfera, un an dureaza mai putin de 36 de ore. Moleculele de hidrogen se „sparg” din cauza temperaturilor prea mari, se recombina cand dau de temperaturi ceva mai micute pe partea mai intunecata, dar se „sparg” iarasi cand revin in zonele extrem de fierbinti.

HR 5183b. Exoplaneta nu se grabeste sa orbiteze in jurul stelei sale. A fost descoperita recent, in 2019, este uriasa, de trei ori mai mare decat Jupiter, cea mai mare planeta a sistemului nostru solar. E nevoiede 74 de ani ca sa ai orbita parcursa total. Orbita e bizara rau. Este pozitionata ba spre centru, ba spre margine si nu este una regulata deloc. Toate planetele care incearca sa orbiteze intr-o maniera normala sunt „distruse” de aceasta exoplaneta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *