Arta moderna, asa cum era ea inteleasa la inceputurile sale, desemna un tip de arta in care traditiile din trecut erau lasate deoparte si in locul lor aveam experimentele, incercarile. Erau aduse in atentia publicului noi modalitati de a percepe lumea din jur, idei fresh legate de natura materialelor si de functiile artei. Abstractul era deja ridicat la rang de arta, traditionalul disparea aproape total in arta moderna.
De la arta moderna s-a ajuns la arta contemporana sau la arta postmoderna. Formele artei „moderne” din prezent sunt deosebite si de multe ori socheaza prin originalitate si prin modalitatea de punere in practica a ideilor contemporane, moderne.
Experimentarea. Cu asta a pornit arta moderna si in prezent arta contemporana a dus experimentele la alt nivel. Acum ai si cu ce, ai si unde sa experimentezi, ai si timp sa o faci. Ca artist poti sa creezi ce doresti si sa revolutionezi arta contemporana, daca iti doresti.
Publicul e deschis la nou, asteapta mereu ceva original de la arta si artistul e dispus sa faca orice eforturi ca sa atraga atentia si sa se incadreze in noul „curent” din arta. Daca reuseste sau nu depinde doar de el si de instrumentele si materiale pe care le are la indemana. Cateva exemple de forme ciudate de arta contemporana care ar putea sa fie oricand sursa de inspiratie pentru experimente viitoare le vei gasi in randurile ce urmeaza.
Anamorfoza. Anamorfoza e o forma de arta contemporana in care un desen poate fi inteles doar daca e privit dintr-un anumit unghi. De exemplu, ca sa intelegi o lucrare si sa iti dai seama ce e reprezentat acolo trebuie sa privesti opera respectiva in… oglinda. Primul care a avut curaj sa faca asa ceva a fost Leonardo Da Vinci, in secolul 15, insa artistii contemporani au adaugat multe alte imbunatatiri si elemente de-a lungul anilor. Ideea este ca privitorii sa nu descopere de prima data secretul, povestea din spatele unei opere de arta si sa se implice, sa interactioneze cumva cu ea pana cand ii gasesc sensul. E una dintre formele artei contemporane pe care o vei gasi interesanta si peste 10-20 de ani.
Fotorealism. E o imbinare intre arta si fotografie. Curentul fotorealist a pornit prin anii 1960, cand operele de arta create de adeptii sai erau atat de detaliate si de bine realizate incat nu iti dadeai seama daca este vorba de o fotografie sau de un tablou, de o pictura. Cateva exemple de artisti care au abordat acest tip de arta: Audrey Flack, Chuck Close, Richard Estes. Practic artistul si-a dorit sa impresioneze si sa recreeze realitatea zugravita in operele sale atat de bine incat publicul sa fie socat si uimit de modul in care toate elementele au fost incluse intr-o lucrare.
Pictura cu diferite parti ale corpului. In locul deja banalelor pensule se folosesc parti ale corpului omenesc. Pictezi cu picioarele, cu limba, cu fruntea cu pieptul cu tot ce ai la indemana si te poate ajuta sa asterni culorile, acuarelele pe o panza. Si nu, nu e o joaca de copii, operele de arta rezultate sunt fascinante si foarte interesante. E destul de greu sa te obisnuiesti sa faci lucrul acesta la nivel profesional, dar cu timpul si cu multa rabdare vei reusi cu siguranta. Si esti cu atat mai apreciat ca artist daca folosesti parti ale corpului la care nimeni nu se asteapta sa se transforme in pensule.
Imagini 3D inversate. E o forma de arta contemporana in care imaginea 3D e dusa deja la alt nivel. Se creeaza o iluzie in care obiectul cu trei dimensiuni se transforma in tablou. De exemplu, iei un personaj care sta pe niste cutii, pietre, sprijinit de un zid si incerci sa creezi o pictura realista doar prin inversarea unei imagini 3D. E foarte greu sa faci asa ceva, trebuie sa stii foarte bine ce vede privitorul, sa ai cunostinte de geometrie in spatiu si sa ai rabdare pana cand reusesti sa gasesti toate unghiurile perfecte pentru a exprima ce ti-ai dorit.
Arta umbrelor. E populara in teatru si a reusit sa se mute usor, usor si in universul picturii. Umbrele sunt foarte importante in aceasta forma a artei contemporane, detaliile sunt impresionante, iar jocul cu umbrele duce la opere de arta geniale. Desi pare imposibil, poti obtine un tablou de nota zece doar cu ajutorul umbrelor bine pozitionate si cu jocul dintre lumina si intuneric, umbra. Experienta joaca un rol important aici, doar artistii care au studiat arta si au pictat deja zeci sau sute de tablouri pot sa surprinda cu o acuratete impecabila umbre si lumini intr-o opera unica.