Monede nationale diverse

Monedele nationale din diverse tari reflecta identitatea acestora si sunt parte din cultura locala, pana la urma. In lume exista cateva tari care au monede deosebite, pe care le vei observa cu atentie odata ce le vei avea in mana.

In fiecare tara vom gasi o moneda nationala. Moneda nationala face parte din identitatea unei tari si este folosita in toate regiunile tarii respective. Numele ei difera de la o tara la alta, exista diverse diviziuni si schimbari care au aparut de-a lungul timpului, insa moneda nationala si-a pastrat valoarea pentru regiunea respectiva.

Unele sunt banale, le cunoastem deja, cum e, de pilda, dolarul american, euro pentru U.E. sau lira sterlina. Altele sunt originale si impresioneaza prin ingeniozitate si prin calitatile lor, prin particularitati. Cand au gandit o moneda nationala si diviziunile sale, cei din zonele respective au vrut sa obtina, poate, opere de arta si cele mai sigure tipuri de monede. Si au reusit. Nu credeti? Iata mai jos doar cateva exemple si particularitati care le individualizeaza si le ofera unicitate.

Moneda nationala din Australia este rezistenta la apa, este foarte greu de contrafacut. Putem spune fara probleme ca banii australieni sunt cei mai avansati din lumea intreaga. Designul complex ii face imposibil de duplicat fara a fi prins. Bancnotele australiene sunt din polimer, care e ca un fel de ceara la atingere, au fost introduse din 1988 si au fost model pentru cele din China sau Vietnam. Bancnota de 5 dolari australieni e cea mai frumoasa, are un efect de miscare aplicat pe o pasare tipica Australiei, care pare ca isi misca aripile cand miscam bancnota.

Moneda nationala din China are o diviziune de 100 de yuan care are nevoie de propriul ATM. Bancnota lansata in 2015 avea aur si alte detalii pe care nu aveai cum sa le copiezi. Prima data niciun ATM nu a putut sa le citeasca pentru ca erau foarte sofisticate pe partea tehnologica, asa ca a fost nevoie de interventia guvernului pentru a adapta ATM-uri ca sa le poata „vedea”. La fabricarea bancnotelor de 100 de yuan se utilizeaza un aur special pentru acest tip de bancnote, accentuarea fiind facuta milimetric, cu utilaje speciale.

In Aruba, bancnotele de Florin au pe ele diverse motive animaliere care corespund fiecarei denominari monetare. Toate bancnotele au culori diferite, au cate putin din viata salbatica din tara respectiva. Pe langa animale si reprezentari ale acestora mai intalnim si diverse desene si motive istorice, totul pentru a evidentia cat mai bine relatia dintre trecut si prezent. Aruba este printre putinele tari unde moneda natioala este destul de simpla si are elemente de siguranta simplificate, dar e la fel de sigura ca monedele din alte tari datorita modului in care au fost lucrate si gandite.

Noile monede nationale din Canada sunt orientate pe verticala si sunt partial transparente. In 2018, Canada a vrut sa schimbe bancnota de 10 dolari, cea mai folosita de altfel. A fost prima bancnota orientata pe verticala din istoria tarii si are si o portiune cu transparenta accentuata. Bancnota este din polimer special, rezista bine la uzura si nu poate fi contrafacuta asa de usor, are si o fereastra transparenta cu un model tip „moiré”.

Vietnam are o moneda nationala denumita đồng cu microprinturi si alte masuri de securitate moderne. Dupa mai bine de cinci incercari finalizate cu un esec rasunator inainte de 2006, din cauza unor probleme legate de lipsa uniformitatii, moneda vietnameza e cea mai eficienta de pana acum si cea mai sofisticata. Pe ea apare portretul lui Ho Chi Minh, fostul presedinte, si diverse linii ciudate desenate si descrise ca microprinturi. Fiecare bancnota are doua coduri de securitate si nu poate fi contrafacuta deloc.

Moneda nationala din Israel shekel are portrete transparente, culori diverse si cerneala in relief pentru cei cu probleme de vedere. Cerneala in relief este o metoda unica de a nu permite falsificarea bancnotelor de acolo, dar e si o modalitate buna de a permite celor care au probleme de vedere sa foloseasca cu incredere banii. In functie de valoarea lor bancnotele variaza ca lungime pentru a fi cat mai simplu de utilizat in supermarket sau la magazi si de un individ care nu vede deloc. In 2017 Israelul s-a hotarat sa puna si femei pe bancnote, fiind prima data in istoria recenta cand o bancnota israeliana are persoane de sex feminin pe ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *